ANKARA(ANKA)-İktisatçı Mustafa Sönmez, doğrudan yabancı yatırımlardaki artışa rağmen, dış borçlanmanın da sürdüğüne dikkat çekerek, "Sıcak paraya dayalı, yüksek faiz maliyetli büyümenin sürmesinde düşük reel ücretin kemikleşmesi ve yedek işsiz ordusunun durmaksızın büyümesi etkili. Dolayısıyla, büyüme, bölüşüme gelince yoksullaşmayla at başı gidiyor" dedi.
Sönmez, ilk çeyrek büyüme sonuçlarını değerlendirdi. Büyümenin 2007’nin ilk çeyreğinde de sürüyor görünmesinin, uzun zamandır olduğu gibi, yine yabancı kaynak girişiyle bire bir ilişkili olduğunu kaydeden Sönmez, "Türkiye ekonomisine yüksek boyutlu dış kaynak girişi, temposu biraz düşse de sürüyor. Sonraki çeyreklerde bu büyüme temposunun sürüp sürmeyeceği ise 'taşıma su'yun yani dış kaynak girişine bağlı" dedi.
Yabancı kökenli sermaye girişinin bu yılın ilk dört ayında, önceki yıla göre yüzde 9 arttığı; buna karşılık net kaynak aktarımının aşağı yukarı aynı oranda gerilediğini anlatan Sönmez, tüm sermaye hareketlerini içeren net bilançoda da yüzde 11.6'lık düşme olduğuna dikkat çekti. Sönmez, "Dış kaynak girmeye devam ediyor; ama tempo kaybederek. Tempo kaybı, sonraki çeyreklerde büyümenin kaderini de belirleyecek. Taşıma su dış kaynakla gerçekleşen büyümeyi sürdürebilmek için, dış kaynak girişinin tempo artırarak sürmesi gerek" diye konuştu.
SICAK PARA ÇIKIŞA GEÇTİ
Yabancı kaynak girişinde, sıcak paranın giriş yerine çıkışa geçtiği, bu boşluğu da doğrudan yabancı sermayenin doldurduğunu belirten Sönmez, şu değerlendirmede bulundu:
"2007'nin ilk dört ayında 10 milyar dolara ulaşan doğrudan yabancı yatırımlar, büyüme değirmenine taşınan suyun ana kaynağı oldu ama, çoğu banka, KİT satışlarından gelen bu paranın akışının daha ne kadar süreceği belli değil. Sıcak para trafiği 'çıkış' yönünde gelişirken mevcut stokun 70 milyar doları aştığı ve ani dalgalanmalarla bu stoktaki çıkışın artmasının nasıl bir kabus oluşturduğunu ve kalmak için hükümeti ve tabii sıcak para morfinmanlarını yüksek faize mecbur tuttuğunu unutmayalım."
BÜYÜME İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLMUYOR
Doğrudan yabancı yatırımlardaki artışa rağmen, dış borçlanmanın da sürdüğünü belirten Sönmez, "Sıcak paraya dayalı, yüksek faiz maliyetli büyümenin sürmesinde düşük reel ücretin kemikleşmesi ve yedek işsiz ordusunun durmaksızın büyümesi etkili. Dolayısıyla, büyüme, bölüşüme gelince yoksullaşmayla at başı gidiyor" dedi.
Reel ücretlerin hala 2001 kriz sırasındaki düzeyine gelemediği, büyümenin ücretlilere yansımadığının altını çizen Sönmez, "Büyüme, sürse de işsizliğe çözüm üretmiyor. Resmi kent işsizliği yüzde 13 bandının üstüne çıktı yine. Bunun gayriresmi boyutunun yüzde 20’nin üstü olduğunu da akılda tutmalı" dedi.