FİNANS

Sigara devi isyan etti!

Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş Genel Müdürü Turhan Talu 'Hükümet'in sigara işinde ''ana ortak' konumunda olduğunu belirterek Maliye'den vergileri sektörden alabileceği rakamlara çekmesini beklediklerini söyledi.

Talu, '' (Vergiler nedeniyle) cironun yüzde 78'i hükümetin. Dolayısıyla hükümet bizim en büyük ortağımız. Orada yapılacak herhangi bir hata, anlaşmazlık kalan yüzde 22'si üzerinde olağanüstü sıkıntılar yaratıyor. Sabancı küçük ortak, Philip Morris biraz büyük ortak, esas ortak Maliye ve Gelir İdaresi'' diye konuştu.

Yılbaşında yapılan vergi düzenlemesinin ardından kısa kutu Marlboro'nun fiyatını önce 7 liraya yükselten fakat daha sonra fiyatı eski düzeyi olan 5.5 liraya indiren Philip Morris konu hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

Genel Müdürü Talu, toplantıda yaptığı sunumda sektörde bugün yaşanan problemin kökeninde çok yüksek ve sektörün ödeyemeyeceği bir vergi kaleminin bütçede yer alması ve Gelir İdaresi'nin ''biraz da zorlamayla'' fiyat artışıyla bunu almaya çalışmasının olduğunu savundu.


Sigaradan alınan verginin toplam vergi gelirlerinin yüzde 8'ine yani neredeyse toplam kurumlar vergisi tahsilatına denk olduğunu ve bu rakamın son düzenlemeler ile sokağa atılan 20 milyon insan tarafından ödendiğini ifade eden Talu "Ben para mutemediyim. Bakkallar aracılığıyla tüketicilerden topluyorum, devlete ödüyorum. Bende kalan pek bir şey yok" dedi.*****

VERGİ 15 MİLYAR LİRA, SİGARA ŞİRKETLERİNE KALAN 4,5 MİLYAR LİRA CİVARINDA

Philip Morris'in geçen yılı yüzde 43 pazar payıyla tamamladığını belirten Talu, Türkiye'de adetsel bazda sigara pazarı büyüklüğünün 107,8 milyar olduğunu, paket olarak da 5,4 milyar paketlik bir büyüklüğün tahmin edildiğini ifade etti.

Talu, sektörün 2009 yılı ÖTV ve KDV'den oluşan toplam tahmini vergi katkısının ise toplamda 15 milyar 159 milyon lira civarında olduğunu aktardı.

Yapılanların piyasanın dengesini bozmadan, kaçağı ve sahte sigara üretimini ''hortlatmadan'' yapılması gerektiğinin altını çizen Talu, 2008 yılında devletin toplam vergi gelirlerinin 168 milyar 87 milyon lira olduğunu, tütün mamulleri ÖTV'sinin toplam vergi gelirlerinin yüzde 7'sini oluşturduğunu ve Philip Morris'in ödediği verginin toplam vergi gelirlerinin yüzde 4'üne denk geldiğini anlattı.

Talu, Türkiye'de sigara pazarının toplam perakende değerinin 20,6 milyar lira olduğu düşünüldüğünde 15,2 milyar liralık vergi düşüldüğünde sigara şirketlerine kalan miktarın 4-4,5 milyar lira civarında olduğunu ifade etti.*****

BÜTÇEDE SEKTÖRDEN ALINMASI HEDEFLENEN ÖTV 16,4 MİLYAR TL

Eski vergilerle yüzde 58 olan nispi vergi oranının yeni vergilerle yüzde 63'e, paket başına 2,05 lira olan maktu verginin de yeni vergilerle 2,65 liraya çıktığını hatırlatan Talu; 2010 bütçesinde sektörden alınacak ÖTV tutarının 16,4 milyar lira, KDV miktarının da 3,9 milyar lira olarak hedeflendiğine dikkati çekti.

Talu şöyle konuştu: "2010 yılı bütçesinde gelinecek rakamı onlara gösterdik. Hiçbir şey yapmadığınız takdirde 14,8 milyar lira sektörden alabileceğiniz, sektörün vereceği rakamdır. Fakat onlar bütçeye 16,4 milyar liralık ÖTV geliri koydular. Arada çok ciddi fark var. Bakın böyle olduğunda 'sektörün olağanüstü fiyat artışı alması lazım. Bu, tüketicinin ödeme gücünün çok üzerinde olacaktır, kaybı kaçağı artıracaktır' dedik. Gelir İdaresi otomatikman olaya matematiksel bakıyor. '16,4'ü yapmak için herkesin fiyatının nereye

çıkması lazım?' Çarpıyor, bölüyor, yüzde 30 fiyat artışı yapmamız lazım diyor. Şu andaki problemin kökeninde çok yüksek ve sektörün ödeyemeyeceği bir vergi kaleminin bütçede olması ve Gelir İdaresi'nin biraz da zorlamayla fiyat artışıyla onu almaya çalışması var. Şirketler, fiyat artışı yapmadığı takdirde bu rakamın olması mümkün değil."*****

FİYATLAR YÜKSELMEZSE HÜKÜMET 14.8 MİLYAR TL VERGİYİ DE ALAMAZ

2010 için sektörden alınması hedeflenen 16,4 milyar liralık ÖTV'nin aslında yüzde 30-32'lik bir genel fiyat artışını gerektirdiğine dikkati çeken Talu, "Aslında Marlboro'da 5,5 TL'den 7 TL 23 kuruşa çıkmamız lazım. Ama tüketicinin satın alma gücüne baktığımızda 7 liranın üzerine çıkılamayacağını düşündüğümüz için 7 liraya çıkarmıştık. Biz diyoruz ki 7 liraya bu gitmiyor" dedi.

Marlboro kısa kutu örneğinde olduğu gibi fiyatı 7 liradan tekrar 5.5 liraya indirdiklerinde yeni vergi oranları ile devletin paket başına sadece 28 kuruşluk bir vergi kazancı elde edeceğini fakat bu miktar ile 14,8 milyar liralık toplam ÖTV gelirinin dahi tutturulamayacağını anlatan Talu, "Benim Maliye'ye verdiğim mesaj budur. Fiyatlarımızı bu seviyede tutarsak 14.8'i de alamazlar; 12 civarında kalırlar. Devamlı sürdürülebilir, sağlıklı vergi artışı ve sektör yapısını korumak lazım. Bu son 5 yılda böyle

idi. Lütfen vergileri sektörden alabileceğiniz rakamlara çekin," diye konuştu.*****

Talu, şu anda 5,50 lira olan kısa kutu Marlboro'nun bir paketinden elde edilen gelirin önceden 1,47 lira olduğunu, bunun vergi artışı sonrasında yüzde 19'luk azalmayla 1,19 liraya gerilediğini belirtti. 5,50 liralık fiyatta kalarak şu anda para kaybetmediklerini ifade eden Talu, ancak bunun verginin ana mantığına aykırı olduğunu, uzun dönemde vergiyi absorbe etmenin sürdürülebilir durum olmadığını kaydetti.

Bakkalların cirolarında sigaranın payının yüzde 50 olduğuna işaret eden Talu, fiyat politikalarında bunu göz önünde bulundurduklarını fiyatları eski düzeye çekerken perakendecilerin aldığı payı sabit tuttuklarını ve bunun için binlerce teşekkür mesajı aldıklarını vurguladı.

Talu, idarenin bir tarafı sigara fiyatının artmasını ve vergi gelirlerini buna göre maksimize etmeyi düşünürken, regülasyon ayağının ise resimli sağlık uyarıları ve paketlerin üzerinde ürünleri farklılaştıran tüm öğeleri kaldırarak şirketleri "otomatikman fiyat savaşına" doğru ittiğini söyledi.

(İHA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler