FİNANS

Sigorta şirketlerine risk testi

ANKARA(ANKA)-Sigorta şirketleri, ortaya çıkabilecek hasar ve tazminatların cari rizikolar karşılığından fazla olması ihtimaline karşılık 12 ayı kapsayacak şekilde yeterlilik testi yapacak. Bu testte kullanılan hasar prim oranı da 2007’de yüzde 95, 2008 yılı için de yüzde 85 olacak.

Sigorta şirketlerinin, mevcut ve olası yükümlülüklerini karşılayacak miktarda teknik karşılık ayırmalarına yönelik yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelik, Türkiye’de kurulu sigorta ve reasürans şirketleri, yabancı sigorta ve reasürans şirketlerinin Türkiye’deki şubeleri ve emeklilik şirketlerini kapsıyor. Buna göre, şirketler mühendislik ve yangın branşlarında verilen deprem teminatı primleri dışındaki diğer sözleşmeler için cari rizikolar karşılığı ayrılacak. Yıllık yenilenen sigorta teminatı içeren bir yıldan uzun süreli sigorta sözleşmelerinin yıllık sigorta teminatına karşılık gelen primleri için de aynı işlem uygulanacak. Şirketler, ortaya çıkabilecek hasar ve tazminatların, ilgili sözleşmeler için ayrılmış cari rizikolar karşılığından fazla olma ihtimaline karşı, her hesap dönemi itibariyle, son 12 ayı kapsayacak şekilde yeterlilik testi yapmak zorunda. Yeterlilik testi hesabında kullanılan beklenen hasar primi oranı, 2007’de yüzde 95, 2008 yılı içinde yüzde 85 oranında dikkate alınacak.

Şirketler yıl sonu itibari ile yangın ve mühendislik sigorta branşlarında verdikleri deprem teminatı karşılığında yazdıkları ve kendi saklama paylarında kalan primlerin üçte birini ödenen komisyon ve diğer masraf payı olarak düştükten sonra kalan tutarın yüzde 50’sini on beş yıl süre ile deprem hasar karşılığı olarak ayıracak.

HASAR VE TAZMİNATLA

Dövize endeksli sigorta sözleşmelerine ilişkin hasar ve tazminatlar öncelikle sözleşmede yazılı olan kurlardan değerlendirilecek. Sözleşmede ödeme tarihindeki kurdan ödenmesinin kararlaştırılması durumunda hasar ve tazminatlar Merkez Bankası’nın Resmi Gazete’de ilan ettiği döviz satış kurundan değerlendirilecek. Dava aşamasında olan hasarlar için muallak hasar karşılık rakamı olarak öncelikle dava değeri esas alınacak.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler