FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SPK, İMKB ve VOB arasındaki çekişmeye nokta koydu

**Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) İMKB ile VOB arasında çekişmeye neden olan tek hisseye dayalı kontratları çıkartmama kararı aldı. Kurul, opsiyon ve varant ürünlerin çıkacağını, buna göre, Vadeli İşlem ve Opsiyonlar Borsası'nda (VOB)opsiyonların, varantların ise İMKB'de işlem görmesine izin verileceğini açıkladı.

**

Yapı Kredi Portföy ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Funds World Turkey 2009 konferansının açılış konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, küçük yatırımcının dedikodudan kurtarılması gerektiğine işaret ederek, böylece küçük yatırımcının portföy yatırımına yönlendirilebileceğini ve yatırıma yönlenen fon miktarının daha da büyüyebileceğini anlattı. Bugüne kadar küçük yatırımcının korunmasına yönünde bir uyarı sistemi olmadığını ifade eden Akgiray, küçük yatırımcıyı korumak için sistemik riski iyi anlamak gerekiyor. Küçük yatırımcı, fon yatırımcısına güvenmezse nasıl fon çıkartacaksınız. O nedenle beni uyaran bir sistem var demesi lazım. O zaman daha hızlı, etkin işler yaparız. Ancak bu böyle olmamış" dedi.

Bugün, fon büyüklüğü oluşturmak için küçük yatırımcının bilgilendirilmesi, kulaktan dolma bilgiler ve dedikodudan uzaklaştırılması gerektiğine dikkat çeken Akgiray, bunun için de rekabetin olması gerektiğini belirtti. Akgiray, "Biz, küçük sofistite yatırımcıyı dedikodudan kurtarıp portföy yatırımına yönlendirmek zorundayız. Bu fonun büyümesine katdıda bulunacak. Bu boyuta regülasyonu bir pazarlama aracı olarak konuşlandırmak lazım ki insanlar para yatırsın" dedi.

Konuşmasında fon çeşidinin artırılması gerektiğine de dikkat çeken Akgiray, likid fonlardan yüzde 3'ler, 4'ler ve hatta yüzde 5'ler oranında komisyon kesilmesine de tepki göstererek, "Faizin yarısından komisyon almak sürdürülebilir birşey değil" dedi.

SPK Kanun'nun ise AB'ye uyum sürecinde olduğunu hatırlatan Akgiray, "Kanun taslağımız okunuyor. Bu yıl Ekim ayı sonu, Kasım başı gibi geçirebiliriz. Geçmez ise Şubat'a kalır. Bunu başarabilirsek, AB'ye uyumlu, yenilikçi, öne açık bir kanun olacak diye umuyorum" diye konuştu.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan SPK Başkanı Akgiray, tek hisseye dayalı kontrat çıkmayacağını, opsiyon ve varantürünlerin çıkacağını söyledi. Bu ürünlerin nerede işlem göreceği hakkında da bilgi veren Akgiray, "Opsiyonlar VOB'da, varantlar İMKB'de işlem görecek. Bu konuda düzenleme çalışmalarımız sürüyor" dedi.

BİREYSEL EMEKLİLİK BÜYÜYOR, REEL FAİZDEKİ DÜŞÜŞ YATIRIMCIYA FIRSAT SUNUYOR

Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü Gülsevin Yılmaz ise yaptığı konuşmada, Türkiye'de yatırım fonu pazar büyüklüğünün 20 milyarın üzerine çıktığını söyledi. Emeklilik konusunda 120 fonun yönetildiğini söyleyen Yılmaz, sektöre global yatırımcının ilgisinin arttığını, reel faizdeki düşüş kalıcı olmasının, önemli fırsatları barındırdığına dikkat çekti. Konuşmasında krize de değinen Yılmaz, krizle birlikte belirsizliklerin sürdüğüne işaret ederek, "Tüm dünyada toplam talebe yönelik belirsizlik ve işsizlik, toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağına işaret ediyor" dedi.

Türkiye'nin 2001'de alınan önlemler ve sürdürülen istikrar sayesinde, kısa üreli dalgalanmalar olsa da önemli mesafeler katettiğini belirten Yılmaz, "Global finans piyasalarında başlayan ve zamanında atılan adımlar sayesinde, global yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi arttı" dedi. Türkiye'nin 700 milyar dolarlık GSYH ile 17. büyük ekonomi arasında yer aldığını hatırlatan Yılmaz, "Bu da tasarruf potansiyelimizin yüksek olduğu anlamına geliyor" dedi. Yönetilen fonlar hakkında da bilgi veren Yılmaz, "Türkiye'de yatırım fonu pazar büyüklüğü 20 milyarın üzerine çıktı. 120 emeklilik fonu yönetiliyor. Ancak henüz gidilecek çok yolumuz var" dedi. SPK kanunları ile yönetilen sektörün, krizlerden yara almadan çıktığının altını çizen Yılmaz, gelişen fonlar hakkında da bilgi vererek, "Bireysel emeklililk istikrarlı bir büyüme gösteriyor. Global yatırımcıların ilgisinin arttığı sektörde, reel faizdeki düşüşüş kalıcı olması önemli fırsatları barındırmakta" dedi. (ANKA)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler