FİNANS

Tavan fiyat tüketicilere yaramadı

**Benzin ve motorin fiyatlarına 28 Haziran'da getirilen tavan fiyat uygulaması 25 Ağustos'ta sona eriyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) uygulaması, ilk günlerde tüketiciyi sevindirmişti. 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,20 liradan 2 lira 92 kuruşa, motorin ise 2,58'den 2,35 liraya kadar inmişti.

**

Ancak araç sahiplerinin depoyu 10-12 TL daha ucuza doldurma sevinci fazla uzun sürmedi. Maliye'nin akaryakıttaki ÖTV oranını artırması, ardından da uluslararası piyasalarda petrol fiyatına gelen zamlar, indirimleri bir anda tersine çevirdi. EPDK'nın da moralini bozan ÖTV artışı, tavan fiyat uygulamasını anlamsız kıldı. Kurum, 15 Temmuz'dan itibaren tavan fiyatları artırmaya başladı. Benzin 13 Ağustos'ta 3 lira 33 kuruşa, motorin ise 2,69 liraya kadar çıktı. Şu anda ise benzinin litresi 3,26, motorin 2,66 liradan satılıyor. Buna göre tüketici, benzini tavan fiyat uygulaması öncesine göre 6 kuruş, motorini de 8 kuruş daha pahalıya alıyor. Uygulama öncesi 2,35 liradan satılan kırsal motorinin şu andaki litre fiyatı ise 2 lira 52 kuruş.

Tavan fiyat düzenlemesinde istenilen sonuçlara ulaşılamazken, şimdi gözler uygulamanın biteceği 25 Ağustos'tan sonra neler olacağına çevrildi. EPDK yetkilileri, tavan fiyat sona erse bile en yakın ulaşılabilir piyasa fiyatlarıyla Türkiye'de oluşan benzin-motorin fiyatlarının yakından izleneceğini söylüyor. Fiyatlarda, anormal artışlar yaşanması durumunda tavan fiyat uygulaması yeniden gündeme getirilecek. Tüketici dernekleri ise başta vergiler olmak üzere akaryakıt fiyatlarını oluşturan tüm unsurların azaltılarak fiyatların kalıcı olarak indirilmesini istiyor.

Akaryakıtçılar ise tavan fiyatın benzin ve motorinin gerçek maliyetlerle satışını önlediği görüşünde. Bu yaklaşım, akaryakıta yeni zamların yolda olduğu şeklinde yorumlanıyor. Mağdur olduklarını belirten sektör temsilcileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile bir araya gelerek sorunlarını dile getirmiş, Bakan Yıldız ise konuya vatandaşın haklarının korunmasının yanı sıra piyasa düzeninin korunması açısından da bakılması gerektiğini belirtmişti.

PETROLE GELEN ZAM, OTOMATİK YANSITILIYOR
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, akaryakıt fiyatlarına, Petrol Piyasası Kanunu'na rekabet ortamının bozulduğu gerekçesiyle müdahale etmişti. Kurum bu çerçevede 2 ay boyunca tüm Türkiye'de satılacak akaryakıt ürünlerine tavan fiyat belirleyeceğini ve kimsenin bu rakamların üzerinde satış yapamayacağını açıklamıştı. Tavan fiyat formülünde, bayi ve dağıtıcı payları sabit olarak uygulanırken, uluslararası akaryakıt fiyatlarındaki artışlar, otomatikman formüle dahil ediliyor. Dağıtım şirketleri de tavan fiyatlarındaki bu artışları tüketiciye akaryakıt istasyonlarında nihai zam olarak yansıtıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler