FİNANS

Tekel pazarlığından hüsran çıktı

**Tekel işçilerinin 49 gündür süren eyleminde yürütülen görüşmelerden sonuç alınamadı.

**

Özlük hakları için 49 gündür eylemde olan Tekel işçilerinin umudu boşa çıktı.

Geçen hafta Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Türk-İş'le yaptığı görüşmeden sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya Tekel işçilerinin durumu ile ilgili çalışma yapması talimatı verilmişti.

Bu kapsamda bugün yürütülen görüşme trafiğinden de sonuç alınamadı. Türk-İş heyeti gün içinde iki kez Başbakanlık'a gelerek görüşmeler yaptı.

Akşam saatlerindeki ikinci görüşme sonrasında açıklama yapan Türk-İş Başkanı Kumlu, 4-C'nin iyileştirilmesi konusunda bir öneriyle gelindiğini beilrterek şunları söyledi:

Bakanların, ''4/C'nin iyileştirilmesi yönünde bir öneriyle'' kendilerine geldiklerini bildiren Kumlu, ''Biz başından beri bu arkadaşlarımızın bu iş yerinin kapatılmasından dolayı daha önceki uygulamaların benzerinin bunlara da yapılması gerektiğini, özlük hakları ile birlikte başka kamu kurum ve kuruluşlarına geçirilmesi anlamında her görüşmemizde bunu dile getirdik.

Ancak şu anda gelinen son noktada, özellikle 4/C'de kıdem tazminatı yok. Kıdem tazminatını ödeyelim. İzinleri yok, izinlerini 22 güne çıkaralım. Ancak bizim taleplerimizle bunun örtüşmediğinden dolayı bunu kabul etmemizin mümkün olmadığını ifade ettik ve ayrıldık.''

ŞİMDİ NE OLACAK? Kumlu, ''Gazetecilerin bundan sonra ne olacağına'' ilişkin sorusu üzerine, ''Taleplerimiz karşılanmadığına göre uzlaşma yok demektir'' dedi.

Maaş ve çalışma süresi anlamında yeni bir öneri olmadığını dile getiren Kumlu, ''Farklılık şu: Biz 4857 sayılı yasaya tabi olarak arkadaşlarımızın başka kurumlara geçirilmesini talep ediyoruz. Hükümet, 4/C statüsünde çalıştırılması anlamında yaklaşım gösteriyor. Bu nedenle bir uzlaşma temin edemedik'' şeklinde konuştu.

Kumlu, 6 konfederasyon ile birlikte 3 Şubat'ta uygulanmak üzere aldıkları bir eylem kararı olduğunu, ayrıca Tekgıda-İş Sendikası'nın da açlık grevi yönünde bir kararı bulunduğunu anımsatarak, bunları değerlendirecekleri bildirdi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Kumlu, gazetecilerin soruları üzerine, 4/C'nin devlet memurları ile ilgili bir statü olduğunu, kendilerinin ise TEKEL işçilerinin işçi statüsünde değerlendirilmesini talep ettiklerini belirtti.

Hükümetten 4-C'ye ilişkin bir öneri geldiği öğrenildi. Hükümet görüşmede işçilere 11 ay 22 günlük çalışma olanağı sundu. 4-C'deki çalışma süresi daha önce 10 aydan 11 aya çıkarılmıştı. Ancak 11 ay 22 gün de tatmin edici bir öneri değil, çünkü işçilerin maaşları yine düşecek.

Tekel işçileri, işyerlerinin özelleştirilmesi nedeniyle özlük hakları ve kamu kurumlarına geçiş hakkı için eylem başlatmışlardı.

Hükümet Tekel işçilerinin üretim yapılmayan depolarda çalıştığını belirtip, onları 4-C kapsamına almak istiyor.

Mevzuata göre, devlette kalmayı tercih eden Tekel işçilerinin, 2008 yılı sonunda kamu kurumlarına 4-C’li olarak atanması gerekiyordu. Ancak, sendikaların hükümet üyeleri ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde, Tekel işçilerine, meslek kazandırılması için bir yıl ek süre verildi. Bir başka deyişle, Tekel işçileri bu yıldan itibaren 4-C’li olarak çalıştırılmaya başlanacaktı. Ancak Tekel işçileri mevcut haklarının elinden alınmasına karşı çıkıyor ve bu yüzden haftalardır eylem yapıyor.

4-C NEDİR, NE ZAMAN TANIŞTIK?
4-C statüsü ise 2004 yılında özelleştirme kapsamındaki işçilerin işsiz kalmasını önlemek amacıyla getirildi. 4-C kelimesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (C) fıkrasından geliyor. 4-C kapsamında çalışanların tanımı bu maddede şöyle yapılıyor. "Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesi'nin ve Maliye Bakanlığı'nın görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir."

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler