FİNANS

Toparlanma çantada keklik değil

**Financial Times gazetesi, Almanya, Fransa ve Japonya’da sağlanan üretim artışlarının ertesinde yaşanan iyimserliğe karşı uyardı ve “Dünyada toparlama henüz çantada keklik değil” dedi.

**

Almanya, Fransa ve Japonya’da sağlanan üretim artışlarının ertesinde yaşanan iyimserliğe karşı uyarı yapıldı.

Financial Times gazetesi, hükümetlerin görünürdeki gelecekte canlandırma politikalarını sürdürmesi gerekeceğini savunarak “Dünyada toparlama henüz çantada keklik değil” dedi.

Ekonomi gazetesi Financial Times, “Dünyada toparlama henüz çantada keklik değil” başlıklı başyazısında Almanya, Fransa ve Japonla’da yılın ikinci çeyreğinde üretim artışlarının sağlanmasının iyi haber olduğunu belirtti. Ancak ABD’de toplanan bir grup merkez bankası başkanının, tam bir toparlama yaşandığının düşünülmemesinin yanlış olacağını söylerken canlandırma politikaların görünürdeki gelecekte sürmesi gerekeceğini söylediklerine dikkat çekti.

İKİNCİ ÇEYREKTEKİ SONUÇLARIN ANLAMI ABARTILMAMALI
“İkinci çeyrek GSYH sonuçları iyi idi ancak anlamı fazla abartılmamalı” uyarısı yapılan başyazısında son artışların bir ölçüde baz etkisinden kaynaklandığına da işaret edildi. GSYH’daki büyümenin, “güçlü bir küresel canlandırma kokteyli” ile desteklendiğini vurgulayan gazete, alınan canlandırma önlemlerinin olumlu etkilerinin de sonraki çeyreklerde daha da hissedileceğini kaydetti. Gazete şöyle devam etti:
“Böylece, önümüzdeki birkaç çeyrekte üretimde uyumlu bir artış olsa da resesyonun sona erdiği veya ekonomiye sağlanan desteğin geri çekilmesi gerektiği anlamına gelmeyebilir. Aksine, teşvik önlemlerinin frenlenmesinden çok uzatılması gerekebilir.”

TÜM DÜNYADA TALEP SORUNLARI VAR, İŞSİZLİK TIRMANIYOR
İngiliz gazetesi, bu çerçevede tüm dünyada talep sorunlarının bulunduğunu, işsizliğin bir süre daha tırmanmayı sürdüreceğini vurgularken dünya bankacılık sisteminin kapitalizasyonunun düşük olmaya devam ettiğini, bu nedenle de kredideki sıkışma devam ederek tüketiciler ve şirketlere yönelik finansmanı kısıtlamayı sürdüreceğine işaret etti.

Dünya ekonomisinin yeniden dengeleştirilmesi yönünde pek bir ilerleme sağlanamadığı da ifade edildiği başyızısında tüketim harcamalarının, kriz öncesi büyümeyi beslediği ABD ve İngiltere gibi ülkelerde tüketicilerin bir süre tasarruf yapmayı tercih etmesi beklendiği kaydedilerek şu yorumu yapıldı:

“Sürdürülebilir olabilmesi için toparlamanın, özellikle Almanya ve Japonya gibi son dönemde çok harcama yapmayan ülkelere dayanması lazım. Ancak böyle bir kayma olacağı yönünde pek bir işaret yok. Her şey belirsizdir ve toparlamanın hızlı olacağını ummalıyız. Ancak böyle olacağını varsaymak akılsızlık olur."

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler