Kadir Topbaş, Tekel işçilerinin belediyelerde istihdamı önerisine ilişkin, ''Şu an kadrom yok ki nasıl kadro açacağım? Boş kadro olsa önce itfaiyecileri alırım'' dedi.
Atatürk Oto Sanayi-Darüşşafaka arasındaki 1272 metre arasındaki bölüm test sürüşlerine açıldı. Test sürüşleri Haziran ayına kadar yolcusuz devam edecek. Darüşşafaka-Hacıosman arasındaki bölümündeyse bu yılın Ağustos ayında test sürüşlerine başlanması planlanıyor. 2010 sonunda yolcu taşımaya açılacak hatla Şişhane’den Hacıosman’a 19,5 kilometrelik yol 28 dakikada gidilecek. Ayrıca 4. Levent’te yapılan aktarma da Mart ayında kaldırılacak. Hat tek trenle kat edilebilinecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, yapılan yenilemeyle 4,5 dakika olan sefer aralığının 70 saniyeye indirileceğini, trenlerin de iki bin kişi taşıyan 8 vagonlu trenler olacağını, bu sayede 4 metro hattı daha yapılmış gibi olacağını söyledi.
'KADROM OLSA İTFAİYE İŞÇİLERİNİ ALIRDIM'
Test sürüşünün ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Topbaş, TEKEL İşçilerinin belediyeye alınması formülünün sorulması üzerine, benzer bir durumun itfaiyede de yaşandığını belirterek, şunları söyledi:
"Kalktılar dediler ki, ‘itfaiyede hizmet alımı olur mu?. İtfaiye işi çok önemli iştir, bu insanlar nasıl sokağa atılır?’. Oraya geldiler, bazı siyasi partilerin genel başkanları, il başkanları, milletvekilleri, en üst düzey yetkililer geldi orada, maalesef gösteriye katıldı. Ne istenldiğinin hiç sorgulaması yapılmadı, tamamen demagoji. Ya bir yerde birşey varsa, bunu kullanalım, diye. Dumanlı havayı sevdikleri için. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tabiki büyük alanları itibarıyla itfaiye gücünü artırmak zorundaydı. Karar verdik ve itfaiye erlerini aldık, eğitimden geçirdik ama bir şirket üzerinden. Bu BİMTAŞ olmasa, başka şirketten olacaktı. A veya B şirketi. Kadro yok çünkü. IMF kadro verdirtmiyor. Kadro verilmiyor idi. Hala da verilmiyor. 1500-1600 civarında almışız. Bunun 600-700 civarını kadroya geçirmişiz. KPSS sınavına sokmuşuz geçmiş. Geçen hafta imzaladık 300 kişiye yine bir kadro var. Emekli olanlar, ayrılanlar oluyor o kadroları itfaiyeyle, doldurmaya çalışıyoruz. Bunları yavaş yavaş alıyoruz zaten"
Hayatını kaybeden itfaiyecilere daire verdiklerini söyleyen Topbaş, "Bütün mesele sendikanın Bimtaş’taki yetkisini kaybetmesi. İşçiyi, çalışanı düşünen kim ya? Şu anda benim kadrom yok. Büyükşehir belediyesine boş kadro olsa itfaiyecilerimi alacağım. Kadro verildikçe itfaiyecilerimi kadroya geçiriyorum. Doğrudur itfaiye bizim asli görevimizdir. En önemli görevimizdir. Kadro açıldıkça geçiriyoruz. Kadro verilirse önce ben kendi itfaiye çalışamlarımı geçiririm ki, yarın bunlar tekrar etmesin" dedi.
Türkiye’de yapılan yatırımların yüzde 26’sının İstanbul’da yapıldığını söyleyen Topbaş, "Belediyenin borcu olmazsa, ‘hiç iş yapmıyor’ anlamına gelir. İstanbul’un 18 katrilyon bütçesi var. Böyle bir belediyenin 2028’e kadar 7 katrilyona ulaşan borcu, çok büyük bir borç değil" dedi.