Türk Telekom, Ankara'ya 30 katlı gökdelen dikecek. Gökdelen Türk Telekom'un Aydınlıkevler'deki genel müdürlük kompleksi içinde yer alacak ve kulesiyle birlikte 176 metre olacak. Kompleks içindeki 5 farklı bina Ankara'nın en yüksek yapısı olan bu binada toplanacak. Telekom, çalışanlarının yeşil bahçeleri görerek çalışması için binanın sadece 10. katında değil, her katında bahçe yapmayı planlıyor. Tamamen çevreci yapıyla inşa edilecek gökdelen, kendi enerjisini büyük ölçüde güneş, rüzgâr, yağmur ve topraktan alacağı enerjiyle üretecek. Bu ay temeli atılması planlanan binanın 100 milyon TL'ye mal olması bekleniyor.
Türk Telekom, 81 ilde yürüttüğü emlak projeleri kapsamında, atıl olan binaları elden çıkarıyor. Yeni binalar alıyor ya da sıfırdan inşa ediyor. Ankara'da yapılacak ve 10 fikir projeden biri seçilen bina da bunlardan biri. 176 metre yüksekliği ile Ankara'nın sembol yapılarından olacak bina, tam bir teknoloji harikası olarak inşa edilecek. Bina, teknoloji tabanlı sistemler ile yönetilecek ve akıllı bina konseptiyle çalışacak.
Bu arada Türk Telekom, özelleştirmeden bu yana 50 milyon TL'lik emlak satışı yaptı. Mevcut gayrimenkullere yapılan yatırım ve yeni satın alınan binaların toplam yatırım tutarı ise 500 milyon TL'yi aştı. Sattığı gayrimenkulün 10 katını geri alan Telekom'un, Ankara'ya yapacağı teknolojik dev bina ile gayrimenkule yaptığı yatırım tutarı 600 milyon TL'ye çıkacak.
Türk Telekom’dan Ankara’ya 30 katlı çevreci bina
Türk Telekom, Ankara Aydınlıkevler’deki 94.000 metrekarelik yerleşkesine 176 metre uzunluğunda 30 katlı çevreci bina inşa ediyor.
Türk Telekom, Ankara Genel Müdürlüğü’nün yer aldığı Aydınlıkevler’deki 94.000 metrekarelik arazisinin altyapısını yeniliyor ve modern şehircilik anlayışına uygun ve Başkentin silüetine katkı sağlayacak 30 katlı çevreci bina inşa ediyor. Doğal enerji kaynaklarını, teknolojiyi ve tasarım gücünü maksimum seviyede kullanan bina, depreme karşı en üst düzeydeki emniyet standartları kullanılarak yapılacak. İçinde barındıracağı insanların yaşam konforu ve ihtiyaçları birinci planda tutularak tasarlanan bina, konumu sayesinde “havaalanı - kent merkezi” trafik aksındaki en önemli yapı haline gelecek ve Ankara’nın yeni simgelerinden biri olacak.
Ankara’nın en yüksek ofis kulesi olma özelliğine sahip olacak yapı, Türkiye’deki ofis kuleleri arasında da ilk sıralarda yer alıyor. Proje, temel olarak ikili bir yapılanmadan oluşuyor. Türk Telekom ailesinin sürekli değişen, dönüşen, dinamik yapısı göz önüne alınarak, projede esnek çalışma mekânları oluşturulmuş. Yapının mimari yaklaşımı çevreci, yeşil bina konsepti ile dikkat çekiyor. İç bahçe tasarımları ile kampüsteki yeşil doku, yapının içine alınarak üst mekânlara taşınıyor.
Binanın özellikleri
-Telekom’un sistem salonları, data merkezleri, network izleme birimi ve kriz yönetimi gibi telekomünikasyonun oluşturulduğu, izlendiği ve depolandığı mekânlar ile konferans salonu, baza bloğunda yer alıyor.
-Çalışanların kullanacağı ofis mekânları ise kule bloğunda konumlanıyor.
-Köprülerin ve iç bahçelerin oluştuğu katlar genelde toplantı mekânları, mini yeme-içme alternatiflerinin bulunduğu dinlenme köşeleri gibi ortak kullanıma açık olarak düzenlenmiş.
-Yapıda doğal ve geri dönüşümlü malzemelerin seçilmesine özellikle dikkat edilmiştir.
-Yere kadar cam önerilen ofis cephelerinde, insan psikolojisini olumlu etkilediği ve daha etkin bir çalışma ortamı sunduğu için maksimum gün ışığı kullanımına dikkat edilmiş.
-Bina otomasyonu ile kontrol edilen çift cephe içindeki motorlu kapaklar çok soğuk ve rüzgarlı havalarda kapatılırken, mevsim geçişlerinde ve özellikle bahar aylarında açılarak binanın nefes alması ve doğal havalanması sağlanmış.
-Kuzey ışığının kontrollü olarak çatıdan alınmasına izin veren tasarımlara gidilmiş.
-Özel tasarlanan gece aydınlatma konseptinde farklı renklerle aydınlatılarak dışarıdan algısı güçlendirilen iç bahçeleri, zeminden başlayıp antene kadar uzanan çelik çapraz örgü sistemi ile yapının, Ankara siluetinde yerini alması planlanıyor.
Bina nasıl “yeşil” olacak?
-Yağmur suları ile kullanım atık sularının geri dönüştürülecek.
-Güneş enerjisinden; ısıtma tesisatı ile kullanma sıcak suyu üretilecek.
-Fotovoltaik piller ile üretilen elektrik enerjisinin kullanılacak.
-Rüzgâr türbinleri ile aydınlatma tesisatına destek verilecek.
-Toprağın depoladığı ısıdan istifade ederek, ısıtma ve soğutma tesisatının desteklenecek.
-Gün ışığının maksimum seviyede yararlanılacak ve aydınlatma otomasyonu kullanılacak.
-A Plus enerji verimliğine uygun “Akıllı Bina” sistemiyle tek bir merkezden denetim-işletme ve güvenlik kontrollerinin yapılacak.