FİNANS

Türkiye 2010'da yüzde 3.7 büyüyecek

**Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD), üye ülkelerin en son ekonomik durumlarını ve tahminleri içeren Ekonomik Görünüm Raporu yayımlandı.

**

Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 6,5 oranında daralacağı, ancak az da olsa toparlanmanın başladığı ve Türkiye'nin bundan sonraki süreçte pozitif büyümeyi yakalayabileceği vurgulandı.

Ekonomik Görünüm raporunda, risk primi ve reel faizlerdeki düşüşün devamı açısından, yatırımcı güvenindeki iyileşmenin korunması gerektiği belirtilirken, mali şeffaflık açısından büyük önem taşıyan Mali Kuralın, bazı güçlendirici önlemler tarafından desteklenmesi önerildi.

Yapısal reformların da, iş dünyasındaki rekabeti güçlendirerek, ekonominin daha yüksek oranlı büyümesine katkıda bulunacağı ifade edildi.

Risk primi, dolayısıyla faizlerdeki düşüşün toparlanmanın en güçlü itici gücü olduğunun belirtildiği raporda, Merkez Bankasının faiz indirimlerinin, artan yatırımcı güveniyle desteklendiği kaydedildi. Hazine bonosu faizlerinin, 30 yıldan buyana ilk kez tek haneye indiğinin vurgulandığı raporda, bütün bu gelişmelerin, iç mali koşulları daha iyi hale getirdiğine dikkat çekildi.

Raporda bankaların, faizlerdeki düşüş çerçevesinde, borç verme faizlerini indirdiği ve kredi koşullarını gevşettiği, bu uygun ortam sonucunda ticari ve bireysel kredilerde artış görüldüğü ancak, yatırım kredilerinin halen zayıf düzeyde seyrettiği ifade edildi.

İşsizliğin artış gösterdiği ve istihdamın azaldığına dikkat çekilen raporda, kentsel işsizliğin yüzde 16 düzeyinde olduğu vurgulandı.

Raporda, küresel toparlanmaya rağmen, iç ve dış talepteki kırılganlığın devam ettiği, bunun da dış ticareti olumsuz etkilediği kaydedildi.

OECD Raporunda, Orta Vadeli Ekonomik Program başta olmak üzere, gelecek yıl açıklanacak olan Mali Kuralın, makro ekonomik politikaların kredibilitesini artırarak, toparlanmayı olumlu etkileyeceği vurgulandı.

İhracatçıların, Avrupa pazarındaki paylarını kaybettiğinin belirtildiği raporda, rekabet yapısını güçlendirecek olan istihdam, sermaye, üretim ve altyapı alanındaki yapısal reformların, ekonominin pozitif büyümesine katkı sağlayarak, yatırım ve istihdamı artıracağı ifade edildi.

Raporda, makro ekonomik politikalara olan güvenin azalması, uluslararası rekabet gücünün zayıflaması halinde, ekonomik büyümenin hız kesebileceğine de dikkat çekildi.

OECD raporuna göre, Tüketici Fiyatları cinsinden enflasyonun bu yıl yüzde 6,3, gelecek yıl yüzde 5,7 ve 2011 yılında da yüzde 5,3 oranında gerçekleşmesi bekleniyor.

Rapora göre, işsizlik oranı bu yıl yüzde 14,6, gelecek yıl yüzde 15,2 ve 2011 yılında da yüzde 15 düzeyinde olacağı tahmin ediliyor.

Cari açığın da, gelecek yıl yüzde 2,8 ve 2011 yılında ise yüzde 3,3 oranında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler