Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye’nin geleceğinin parlak olduğunu belirterek, “Hükümet olarak mali istikrarı korumaya devam edeceğiz. Türkiye küresel mali krizden ABD ve Avrupa kadar etkilenmedi, ancak rehavete kapılmıyoruz. Ekonomi yöneticileriyle sabahlara kadar çalışıyoruz ve tedbirler alıyoruz” dedi.
Yurt dışındaki Türk vatandaşların parasını Türkiye’ye çekmek için yasa çalışmaları içinde olduklarını açıklayan Unakıtan, “Yurtdışında parası olanlar, bunu Türkiye’ye getirecek, bu paralar belli zamanda getirilirse sorgulama yapılmayacak. Kendi paramıza sahip çıkacağız. Yurt dışında kazanılan paraya uyuşturucu, terör, insan ticaretiyle ilgili paralar olmamak kaydıyla, vergi sorgulaması yapılmayacak. Bu gün, kanunu tamamlayıp meclise sunacağız” diye konuştu.
“HER ÜLKE GİBİ TÜRKİYE’DE KRİZDEN ETKİLENİYOR”
Dünyanın ve Türkiye’nin fon yöneticilerini bir araya getiren ve Yapı Kredi Portföy’ün ana sponsorluğunda düzenlenen Funds World Konferansı’nda konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan küresel mali krizin Türkiye’ye olan etkilerini ve alınan önlemleri değerlendirirdi.
Unakıtan, içinde bulunulan krizin 1929’dan sonra yaşanan en büyük kriz olduğunu, dünyada eskisi gibi ekonomik istikrarın ve likidite bolluğunun bulunmadığını ifade ederek, “Bu krizden her ülke gibi Türkiye’de etkileniyor, çünkü küresel ekonomideyiz” dedi.
Türkiye’nin 2001’de yetmiş yılda bir yaşanacak büyüklükte bir kriz yaşadığını ve bundan ders alarak bankacılık sektörünü güçlendirip, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nu kurduğunu söyleyen Unakıtan, “Bu kurul, bankaların her hareketini kontrol ediyor” dedi. Unakıtan, Türkiye’nin bankacılık, vergi, sigorta, adalet gibi yapısal reformlar ve AB iler uyum yasaları gerçekleştirdiğini de belirtti. Unakıtan konuşmasına şöyle devam etti:
“2002’de bütçe açığının gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 11.5 iken, şimdi bu oran yüzde 1.5 düzeyinde. Bunu daha çok düşürmek için çalışmalarımız devam ediyor. Hükümet olarak mali disiplinden taviz vermeyeceğiz, mali disiplindeki bu başarı borçları da azalttı. Şu anda AB normlarına göre, Türkiye’nin borç stokunun gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 39, bu oran yüzde 70’lerden düştü.”
“MALİ TEDBİRLER ALMASAYDIK, KRİZ RÜZGARINDA SAVRULURDUK”
Türkiye’nin uzun dönem IMF ile ilişkiler içinde olduğunu ifade eden Unakıtan, “Türkiye, artık kendi çıpasını kendi koymalı. Bu çıpa, AB’ye ve uluslar arası finans kuruluşlarının görüşlerine de uygun olmalı. Orta vadeli planda bunu gerçekleştirdik, şimdi buna uygun hareket etmeliyiz. Bu kadar bozulan yapıda bu mali tedbiri almasaydık, mali kriz rüzgarında savrulurduk” dedi.
Başbakanın “Hamdolsun durumumuz iyi” sözlerini hatırlatan Unakıtan, “Başbakanın bu sözleri, hiçbir şey yapmıyoruz demek değil. ‘Krizden etkilenirsek nasıl etkileniriz’ bu nokta üzerinde durarak tedbirlerimizi alıyoruz” şeklinde konuştu.
SSK primini 5’e çekildiğine değinen Unakıtan, bu düzenlemenin işsizliği azaltacağını ve işçilik maliyetini düşüreceğini vurguladı. İşçilik maliyetinin azalmasıyla ara malı üretimin başlayacağına dikkat çeken Unakıtan, “Bunun neticelerini yakında göreceğiz. Yatırımların arttığı bir ülke olacağız” dedi.
Krizden en fazla KOBİ’lerin etkileneceğini kaydeden Unakıtan, KOBİ’lerin finansal yapılarını güçlendireceklerini ifade etti. Unakıtan, KOBİ’lerin projelerini desteklemek amacıyla ucuz kredi sağlayacaklarını belirterek, “Ar-Ge teşvikleriyle Türkiye, katma değeri yüksek ürünler üretecek ve ihracatını artıracak” dedi.
“AVRUPA’NIN ÇİN’İ OLACAĞIZ”
Türkiye’nin genç nüfusa sahip olduğunu ve bunun büyük bir güç verdiğini vurgulayan Unakıtan, “Dünyanın Çin’i varsa, biz de Avrupa’nın Çin’i olacağız. Avrupa’nın önemli markalarını alacağız, marka adına üretimi biz yapacağız. Yurtdışı yatırımlarımız 2 milyar doları aştı” dedi.
Bankacılara “Reel sektörü sıkıntıya sokmayın” uyarısında bulunan Unakıtan, “Bankalar, kredilerini geri çağırmamalı, reel sektörü sıkıntıya sokmamalı. Reel sektör ve bankalar birbirine muhtaç” şeklinde konuştu.