**Uzun süredir krizle ilgili yorum yapmayan ünlü milyarder ve spekülatör George Soros, Avrupa'da yaşanan mali kaygıların derinleşmesinin ve hükümetlerin bütçe açıklarını azaltma baskısı altında olmasının, küresel krizde ikinci perdeyi başlattığı uyarısında bulundu.
**
Hükümetlerin açıklarını azaltmak için yapacakları kesintilerin küresel ekonomiyi yeniden resesyon riski ile karşı karşıya bıraktığını savunan Soros, "Bildiğimiz gibi finansal sistemde yaşanan çöküş bir gerçekti ve bu kriz henüz sona ermiş olmaktan oldukça uzak" dedi.
Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen bir konferansa katılan Soros yaptığı değerlendirmede, "Aslına bakılırsa, yaşanan dramda ikinci perdeyi açtık" dedi.
1930’LARA BENZİYOR
Yetmiş dokuz yaşındaki ünlü spekülatör, küresel ekonomide yaşanan durumun 'ürpertici' bir biçimde 1930'lardaki dönemle benzerlikler gösterdiğine de dikkat çekti. Soros, o dönemde de ekonomideki toparlanmanın zayıf olduğunu ve hükümetlerin bütçe açıklarını azaltma baskısı yaşadığını söyledi.
Avrupa'da yaşanan ülke borcu krizinin diğer ülkelere de yayılacağına yönelik korkunun küresel piyasalarda yarattığı olumsuz hava, Euro/dolar paritesinin 7 Temmuz'da son dört yılın en düşük seviyesine gerilemesine ve hisse senetleri piyasasının da 4 trilyon dolar erimesine neden olmuştu.
Bununla birlikte Bank of America'nın tahminlerine göre, Avrupa'da borç krizi yaşayan ülkelerin önümüzdeki üç sene içerisinde borçlarının yeniden finansmanı için yaklaşık 2 trilyon euro kaynak bulması gerekiyor.
ETKİLERİ YAYILABİLİR
Soros bu noktada yaptığı değerlendirmede, "Finansal piyasalar ülke borçlarının kredibilitesine yönelik güven kaybı yaşamaya başladığında, Yunanistan ve euro en çok öne çıkan iki unsur oldu, ancak bunun etkilerinin dünya genelinde görülmesine yönelik eğilim var" dedi.
Yaklaşık 25 milyar dolar tutarında varlığı yöneten Soros Fund Managament şirketini başında bulunan Soros, 1990'lı yıllarda İngliz sterlinine karşı aldığı 1 milyar dolarlık pozisyon ile adından söz ettirmeye başlamıştı.