FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzmanlar altın için ne düşünüyor?

Selçuk Altun / Editör
Uluslararası piyasalarda spot altın 1349.80 dolar/ons seviyesine yükselerek yeni bir rekor daha kırdı.

Doların değer kaybı altın başta olmak üzere emtiaların değerlenmesine neden oldu.

Küresel piyasalarda altının rekor tazelemesi ile birlikte içerde çeyrek altın fiyatları da tırmanışa geçti.

Çeyrek altının fiyatı 105 liraya kadar ulaştı. Çeyrek altının geçen yıl aynı tarihlerde fiyatı 60 - 70 lira civarında bulunuyordu.

Altındaki bu hareketlilik, doğal olarak uluslararası piyasaların gündemine oturdu.

İşte yurtiçi ve yurtdışında altınla ilgili yapılan son yorumlar ve dile getirilen öngörüler;*****

GOLDMAN SACHS
Goldman Sacns'ın emtia araştırmaları bölümü başkanı Jeff Currie, altın fiyatının 1.500 dolar/ons seviyesine doğru hareket etmek için ABD'de reel faizlerin yaklaşık yüzde 0.5 düşmesi gerektiğini söyledi.

Londra'da düzenlenen bir konferansta konuşan Currie, "ABD'nin reel faizleri altına güçlü bir destek sağlayacak. Eğer, beklediğimiz gibi ikinci bir tur parasal genişleme yıl sonuna kadar gerçekleşirsze, piyasanın hali hazırdaki 1.350 dolar/ons seviyesinin oldukça üzerine doğru hareket edebileceğini görüyorum" dedi.

Currie ayrıca, ABD'de faiz oranlarının altın fiyatlarında ciddi düşüşe yol açacak bir seviyeye tekrar ulaşmalarının 18-24 ay alabileceğini öngördüklerinhi de vurguladı.

Currie, "Ülke temerrüt riski ortadan kalkana kadar altında uzun vadeli olmak istemelisiniz" diye konuştu.*****

MORGAN STANLEY
Uluslrarası yatırım kuruluşu Morgan Stanley, altın fiyatları için 2011 yılı ortalama tahminini 1315 dolar/ons seviyesine çıkardı.

Şirket, daha önce ons fiyatını 1150 dolar olarak öngörüyordu.

Kuruluş, en iyi senaryo tahmininin 1512 dolar/ons olduğunu ifade etti.

Değerlendirmede, "ABD'de yeni kantitatif gevşetme ihtimali ve para birimi zayıflığı altına sahip olma isteğimizi artırıyor" denildi.*****

THEBULLİONDESK
TheBullionDesk.com tarafından yapılan değerlendirmede, altın fiyatlarının 1400 dolar/ons seviyesini hedefleyebileceği belirtildi.

Kuruluşun değerlendirmesinde, "Kar satışı düzeltmesi riskleri olsa da, para birimlerinden ve dip alımları düşüncesinden gelecek destek yukarı yönlü hareket için taban oluşturabilir" denildi.*****

STANDARD BANK
Uluslararası yatırım kuruluşu Standard Bank, spot altın fiyatlarının rekor üstüne rekor kırdığı ortamda hurda arzının arttığını bildirdi.

Kuruluşun değerlendirmesinde, "Bu kapsamda altında 1300 dolar/ons düzeyine bir geri çekilme görmek bizim için sürpriz olmaz" denildi.*****

EKONOMİST JİM ROGERS
Ünlü ekonomist Jim Rogers ise altın için dudak uçuklatan bir kehanette bulundu: 2000 dolar.

Süper zenginler, ekonomik belirsizlik nedeniyle, külçeyle, hatta bazen tonla altın almaya başladı. Ekonominin ikinci bir dip yapacağı korkusu altına olan fiziksel talebi artırdı. Reuters'a konuşan bankacılar, zenginlerin altını sadece endeks fonları ve vadeli işlemler aracılığıyla değil, fiziksel olarak da aldığına dikkat çekti.

Ekonomik belirsizliğin son dört yılda olmadığı kadar yüksek olması nedeniyle, bankacılar zengin yatırımcılara portföylerinin bir kısmını altında tutmasını öneriyor. Örneğin UBS'e göre, portföylerin yüzde 7 ila 10'unun altın veya diğer değerli metallerden oluşmalı.*****

HEDEFONLİNE
Kasım ayında görmesini beklediğimiz ve 2009 Kasım ayında telaffuz ettiğimiz 1300-1350 aralığına eylül-ekim ortaklığıyla gelmiş durumdayız.

Bu bir aylık tahmin yanılmamızın sebebi merkez bankalarının kur savaşı olarak dile getirilebilir. Soğuk savaştan bu yana bu denli bir sinir harbinin görülmediğini dile getirebiliriz. En azıdan soğuk savaşta bozulmayacak dengeler vardı şimdi bu durum bile söz konusu olmaktan çıktı.

Şu an 1347 seviyesinde işlem görüyor altın fiyatları ve kısa bir hareketle 1350 direncini yeniden test edecektir. Artık bu seviye çok yüksek bir kar alalım diyebilir piyasanın hükmeden oyuncuları bu durumda kısa düşüşler ve salınımlar olacaktır. Kısacası düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilmeye değer şimdilik. Gün içerisinde kritik seviyeler 1342 desteği ve 1350 direnci olacak. 1342 desteğinin kırılması durumunda 1330 desteğine kadar çekilmeler yaşanabilir.

1350 seviyesinin üzerinde ise yeni hedefimiz 1372 seviyesi olacaktır. Altın fiyatlarının bizi yanılttığı diğer bir nokta ise hiç salınmadan bu seviyelere gelmesi diyebiliriz. Bayram sonrası yaptığı 30 dolar civarında ki satış hariç neredeyse 10 doların üzerinde hiçbir düzeltmesi olmadı. Bu durum şimdilik sıkıntı yaratmıyor gibi ama elbet dolar güçlenecek ve piyasa o tarafında paniğini yaşayacaktır. Ancak ne zaman derseniz işte o hafta sonunda ki resme ve 3-4 kasımdaki FOMC toplantısına bağlı.*****

TRİAFX DANIŞMANLIK
Japonya MB varlık program ile FED'in de kasım ayında yapacağı likidite spekülatif konuşmalar altın fiyatlarını daha da zirveye taşıyacak görünüyor.

Dün yapmış olduğumuz açıklamada altın fiyatları 1350 fiyatını gördü. Yükselişin devam etmesi ile nihai hedefimiz 1365 olabilir.

Yurtdışında CNBC yazarı Jim Rogers altın fiyatlarında 2011 yılında 2000 dolara ulaşacağını açıklamış. Morgan Stanley den açıklama ile ortalama fiyatın 1315 dolar olacağını öngörmekte.

Bu seans işlem aralığımız 1325 ve 1365 olarak belirlendi.*****

ECO YATIRIM
Altın dün hızlı bir çıkış hareketi gerçekleştirdi. Günün genelinde 1312,45 - 1341,7 ons/dolar seviyeleri arasında hareket yaşanan piyasada altın dolar karşısında yaklaşık yüzde 1,91 oranında değer kaybetti. Bugün, Euro Bölgesi 2. çeyrek büyüme ve ABD ADP istihdam değişimi piyasalarda etkili olabilecek olan veriler olarak durmaktadır.

Teknik olarak, kısa ve orta vadede al sinyallerinin oluştuğunu, işlem hacminin ise günlük bazda yükseldiğini gözlemliyoruz. Hem piyasaya katılımın güçlü olması hem de sinyallerin al olmasına bağlı olarak yukarı hareketin korunması beklenmelidir.

Kısa vadede sinyaller al, işlem hacmi ise zayıf konumdadır. Yine 1350 ons/dolar direnç seviyesinin aşılamaması durumunda düzeltme beklenmelidir.

Gün içinde 1333 ve 1330 ons/dolar seviyeleri destek noktası olarak belirirken olası yükselişlerde 1350 ve 1362 ons/dolar direnç seviyeleri yakından takip edilmelidir.*****

SMART LIVE MARKETS
Dün Avrupa Bölgesi'nden gelen olumsuz veriler Euro/dolara yansımasa da altına yansıdı ve güvenli liman algısı neticesinde neredeyse 1.350 seviyesine geldik.

Altındaki görünüm artık ciddi biçimde spekülatif bir balon halini almaya başladı. Temmuz ayı sonunda 1.160 seviyesine gerilediğinde gerek televizyon yorumlarımızda, gerekse yaptığımız analizlerde altında ilk hedefin 1.265 direnci, sonrasında ise sırasıyla 1.300 ve 1.350 seviyeleri olduğunu belirttik. Artık 1.350'deyiz.

Peki burası son durak mı? Bunu söyleyebilmek için finansal piyasaların spekülatif karakterini bilmiyor olmak gerekir. Altında yükselişin devam edeceğini tahmin etmekle birlikte bu seviyelerden alıma girerken yatırımcılara çok dikkatli olmalarını öneririm. Dipten alıp tepeden satmaya çalışanın her zaman çuvallayacağı finansal piyasalarda hedeflerle çalışmak her zaman en doğru ve yatırımcıyı başarıya götüren yöntem.

Pastadan istediği payı aldığını düşünen yatırımcının artık yavaş yavaş çekilmesinde ve başka yatırım araçlarına bakmasında fayda var. Buradan sonra 1.300 üzerine kaldığımız sürece altında yükseliş yine devam edecektir, ancak yatırımcılara işlemlerinde çok daha dikkatli olmalarını öneririm. Daha önce sadece alışta kalmak tek olasılıkken orta vadede düşüş fırsatı görülürse belli destek seviyeleri kar realizasyon noktaları olmak üzere satış da denenebilir. Yükselişin devamında ilk hedef 1.400.*****

BFC DANIŞMANLIK
Altın fiyatlarında beklenen seviyeler tek tek test ediliyor ve altın fiyatları hala yükselişine kararlı adımlarda devam ediyor. Her ne kadar önceden 1,350 fiyat seviyeleri konuşulsa da çoğu kişi bu seviyelere kadar yükseleceğini ciddi manada beklemiyor ve 1,330 seviyelerinin üzerinden altın fiyatlarında sert satışların geleceğine odaklanmıştı ve bugün altın fiyatları 1,350 fiyat seviyesini test ederek tüm beklentileri doğruladı.

Altın fiyatlarında yükselişin hız kesip kesmeyeceği cuma günü açıklanacak olan Tarım dışı istihdam verisi ve bu veri öncesi açıklanacak olan öncü göstergelerinden anlayabileceğiz.

Altın da yön
Teknik göstergeler AL sinyali başlamıştır ancak 1,341 seviyesinin aşağısında işlem görmesi durumunda kademeli olarak SAT sinyalini başlatacaktır.

Gün içerisinde yukarı yönlü hareketi durumunda 1,350 fiyat seviyesi önemli olup bu seviyenin kırılması durumunda sırasıyla 1,354 - 1,358 - 1,362 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.

Gün içerisinde aşağı yönlü hareketi durumunda 1,341 fiyat seviyesi önemli olup bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda sırasıyla 1,338 - 1,333 - 1,227 fiyat seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.*****

REST FX DANIŞMANLIK
Altın parlamaya devam ediyor. Dün piyasalar çok iyi geçen eylül ayından sonra ekimde de yükselişini sürdürdü.

Hem hisse senetleri hem de değerli metaller ve emtialar sert şekilde yükseldi. Dün sabah Japon Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından Euro güçlenmeye devam etti.

Altın yine talep gördü ve 1341.34 dolar/ons seviyesine kadar çıktı ve geceyi 1339.95 dolar/ons seviyesinden kapattı. Bu sabah altın yükselişini sürdürüyor ve 1350.00 dolar/ons seviyesine göz kırpıyor.

4 saatlik grafiklere baktığımızda 1351.56 - 1359.38 dolar/ons aralığı önemli direnç seviyesi, bu seviyede kısa vadeli kar satışları bugün yaşanabilir, bu seviyelerde kırılırsa hedef 1375.00 dolar/ons seviyesi olacaktır.*****

MODERN FİNANS
Piyasalarda kaygıların artmasıyla altına olan talep giderek artıyor.

Dün oldukça hızlı bir yükseliş yaşayan Altın,hızını sürderecek gibi görünüyor. Reuters Küresel Özel Bankacılık Zirvesi'nde konuşan İsviçreli banka UBS'in yöneticisi Joef Stadler, iki dipli resesyon korkusunun fiziksel altınla birlikte, bu madeni çıkaran şirket hisselerine ve yine altına dayalı yatırım fonlarına ilgiyi artırdığını belirtti.

UBS, yüksek miktarda portföy sahibi müşterilerine varlıklarının yüzde 7'i ile 10'u arasındaki kısmını altın gibi değerli madenlere yatırmalarını tavsiye ediyor.

Kısacası Altın zirvede durmaya devam ediyor.Gün içinde 1333 ve 1330 ons/dolar seviyeleri destek noktası olarak belirirken olası yükselişlerde 1350 ve 1362 ons/dolar direnç seviyeleri yakından takip edilmelidir.*****

MIG BANK
Alış yapmak için fırsat bekleniyor.

Altın haftalık grafiklerde art arda üç adet yukarı yönlü “itiş” formasyonu oluşturduktan sonra direnç seviyesi olan 1265.30 seviyesini yukarı kırdı ve yeni zirvelere doğru yükseldi. Ancak piyasa yükseldiği seviyelerde yukarı doğru fazla zorlanmış gibi görünmeye başladı.

Piyasanın bir süre yatay/aşağı yönde hareket ederek gerçekleştirdiği son yükselişi bir miktar geri alması mümkün, ancak piyasanın genel görünümü olumlu olduğu için benim görüşüm piyasanın 1265.30/1300.00 seviyelerinin üzerinde tutunacağı ve yükselişini önümüzdeki haftalarda 1373.50/1400.00 seviyelerine doğru devam ettireceği yönünde.

Ancak, piyasa tekrar eski salınım zirvesi olan 1265.30 seviyesinin altında işlem görmeye başlarsa, bu durum piyasada bir boğa tuzağı oluştuğuna işaret edeceği için, piyasanın kontrolünün orta vadeli satıcıların eline geçmesiyle, piyasanın "dış hafta" formasyonunun destek seviyesi olan 1210.30 ve (belki) 1157.03 seviyelerine doğru gerilemesi mümkün.*****

ANADOLU YATIRIM
"Ons altın kar satışları gelebilir mi?

Uzun süredir dur durak bilmeden yükselen ons altında son 3 saat içinde oluşan 1.350-1.341 bant dalgalanması bir kar satışına işaret olabilir diye düşünmekteyiz.

İlk adımda 1.341 kırılabilir ve satışların ikinci adımda ons altında 1.1.325 dolar seviyesine kadar gerilemesi beklenebilir.

Böyle bir tabloda ons altında son 2.5 ayda yaşanan yüzde 17'lik yükselişin de ilk önemli düzeltmesi gelmiş olacaktır.

Beklentimizin gerçekleşmesi ile yüzde kaç gerileme ve kar realizasyonu olur? Bu sorunun cevabını gerçekleşmeler çerçevesinde vermeye çalışacağız.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler