FİNANS

Uzun vadeli yeni trende girerken...

Uluslararası Para Fonu (IMF) eski Türkiye Temsilci Yardımcısı ve şimdilerde İngiliz Barclays Bankası'nın kıdemli analisti Christian Keller, Türkiye'nin, IMF ile 3 yıllık bir standart Stand-By anlaşması karşılığında, 30 ile 40 milyar dolar arasında kredi alabileceğini belirtti.

Bizim de dünkü tahminimiz IMF’in 36.5 milyar dolar kadar kredi verebileceği ama önemli Türkiye’nin ne kadarını isteyeceğiydi. Adı haber ajanslarında saklı IMF yetkililerinden birinin dünkü açıklaması dikkat çekiciydi. IMF’nin Bahar toplantısında SDR tahsisi oylama yapması mümkün görülmediğini açıkladı. Yani IMF anlaşması için 25-26 Nisan 2009 tarihinden sonra bir tarihe gözlerin çevrilmesi lazım. Derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin not artırması ise IMF’in Türkiye kredi değil, hibe vermesi durumunda gerçekleşecek bir olasılık diyebiliriz. S&P not artırmayacak IMF ile anlaşma yapılmadığı ve dış finansmanda yaşanan zorluklar nedeniyle, Türkiye’nin ekonomik görünümü durağandan negatife düşürülmüştü. Bu ekonomik görünüm ile Türkiye not artırımı değil, not düşüşüne yakındı. Fakat IMF ile yapılacak anlaşma dış finansmana ilişkin endişeleri ortadan kaldıracağı için Türkiye’nin ekonomik görünümü negatiften durağana yükseltecek.

Derecelendirme kuruluşları Türkiye’ye çok büyük bir haksızlık yaptıklarını, buna karşın diğer ülkelere çok büyük kıyaklar yaptıklarını kriz gösterdi. Derecelendirme olarak bizim altımızda olması gereken Macaristan, notu düşmüş haliyle bizim 3 basamak üzerimizde. Bu bütçe dengesi şu an için Türkiye’nin notunu artırmaz ama IMF programı sonuna kadar iki tane not artırımı kademeli bir şekilde görülür.

Haftalık yorumumuzda yurtdışı piyasalarda ise yeni rekorlar için 2 hafta daha beklenmesini bu hafta bilançoların pek parlak gelmeyeceğini önümüzdeki hafta için ise banka bilançolarının bekleneceğini, mucize bir kar rakamının ise yüzde 10-15 arasında ABD’de ralliye yol açacağını belirtmiştik. ABD’de kar beklentileri oldukça kötümser belirlenmişti. Ne kadar kötümser belirlendiği, dün Wells Fargo’nun kendi kar beklentisini açıklamasıyla anlaşıldı.

Finans devi Wells Fargo 55 Cent kar beklediğini açıkladı. Analistlerin beklentisi ise 31 Cent seviyesindeydi. Bu hafta içerisinde çıkan raporlarda, ABD’de banka bilançolarının kötü geleceği ve sermaye ihtiyaçlarının rekor düzeye varacağı konuşulması üzerine bu açıklama önümüzdeki haftayı aydınlattı ve ABD piyasalarını rahatlattı. ABD’de stres testlerinin sonuçlarının ay sonunda açıklanacağı belirtilmişti ama spekülasyonlar üzerine dün bir açıklamada bulunuldu. ABD’de hiçbir banka Hükümet’in yapacağı stres sonucunda kapatılmayacak. Bu stres testi sonuçlarının bankaların sermaye ihtiyacı olacağını ortaya koyan ama kapatılmayacağı için piyasaları rahatlatan bir haberdi. Finansal sektör dünkü işlemlerde yüzde 15.5 yükseldi ve ABD piyasaları yüzde 3-4 arasında yükseliş yaşadılar. Fakat sonuçları açıklanacak stres testi, birçok bankada stres yaratacak olmasa böyle bir ön açıklama gelmezdi. Bunu 24 Nisan vadeli bir not olarak düşmemiz gerekir. Bugün not edeceğimiz ayrı bir konu ABD piyasalarının kapalı olacağı.

Sonuç: Dow Jones’un 8000 üzerinde tutunması ve kapanması önemli. Bu ABD piyasalarının yüzde 10-15’lik bir yükseliş olasılığını gösteriyor. 8000 üzerinde tutunamazsa,yükseliş bir boğa rallisi olsa bile bir ayı tuzağı olasılığını gösterecek. Paritede, emtialarda ve altında borsaların aksine dönüş sinyallerinin gelmesi nedeniyle o tarafın bu dönemde gözlenmesi gerekir. İMKB’de dün yaşanan işlem hacmi uzun vadeli trend değişikliğinin habercisi, piyasalar altı aydır süren yatay kanalını bundan sonra 25.000’ne gerilese dahi kıracak. Bunun anlamı, bu yükseliş hareketi düzeltmeler yaşansa bile uzun vadeli olarak devam edecek."
(Turkish Yatırım Menkul Değerler)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler