FİNANS

Vergiler artacak mı?

**Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de dolaylı vergiler söz konusu olduğunda doğrudan vergi toplayamadıkları için dolaylı vergilere çok ağırlık verdiklerini kaydederek, "Burada genel trend, dolaylı vergileri artırma yönünde. Ama biz sınıra dayandık. Onun için bu aşamada böyle bir niyetimiz yok" dedi.

**

Şimşek, bu yıl 6.'sı düzenlenen ve Gelir İdaresi Başkanlığının evsahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirilen "OECD Vergi İdareleri Forum Toplantısının (FTA)" açılışında yaptığı konuşmada, toplantının, işbirliğinden uyumluluğa geçiş açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Bu tür platformların ve toplantıların entegre biçimde global ekonomik ortamda birarada çalışmayı sağladığını ifade eden Şimşek, bireyler ve şirketlerin iş faaliyetlerinin dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleşmesinden dolayı ortak denetimler ve bilgi alışverişi gibi konuların zaten çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Türkiye'nin son birkaç ayda OECD'nin 26. maddesini entegre ettiğini, İsviçre, Lüksemburg ve Avusturya gibi ülkelerle vergi anlaşmalarında revizyona gidildiğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Aynı şekilde 11 vergi cennetiyle vergi anlaşmalarımız da şu anda müzakere aşamasında. Şimdiye kadar yapanlar çok ümit verici. Bu başarıların üzerinde yeni başarıların gerçekleşeceğine inanıyorum. Küresel kriz sonrasında çok açık birşey ortaya çıktı. Artık hepimizin yapması gereken çok şey var. Dün Yunanistan Başbakanı şöyle demiş; 'Eğer Yunanistan, vergi kaçırma sorununu halledebilirse yeni krediye hiçbir ihtiyacı kalmaz ve bu krizden çok hızlı bir biçimde çıkabilir.' Büyük olasılıkla bu söylediği sözler, birçok ülke için de aynen geçerli."

"DAHA ETKİN VERGİ İDARELERİNE İHTİYAÇ VAR"
Türkiye'nin küresel krizden gayet iyi bir biçimde çıktığını, ülkede gayet güçlü bir büyüme oranının söz konusu olduğunu ve bütçe açığının azaldığını dile getiren Bakan Şimşek, "Borç/gelir oranını iyileştirmeye devam ediyoruz. Ama bence hepimizin daha etkin vergi idarelerine ihtiyacı var. Burası açık. OECD'de meslektaşlarımla geçenlerde konuşuyordum. Onlara şöyle birşey sordum, 'Eski anlaşmaları revize ediyoruz. Ama acaba gerçekten de bilgi alışverişi açısından etkin bir işbirliği olacak mı?' Onlar da 'Meslektaşlar tarafından değerlendirme uygulamalarını başlatacağız. Ülkelerin işbirliği yapmasını yüreklendireceğiz ve de ülkelere bu yönde baskı yapacağız' dediler" şeklinde konuştu.

Mehmet Şimşek, hem yurt içi hem de uluslararası düzeyde vergi kurallarına uyulmasının çok önemli olduğunu, yükselmekte olan pazarlarda insan sermayesine, altyapıya yatırım yapma ihtiyacı bulunduğunu, bütün bu nedenlerden dolayı kurallara ve anlaşmalara uyumun çok önemli konu olmaya devam edeceğini söyledi.

"BİZ SINIRA DAYANDIK"
Türkiye'nin vergi gelirinin önemli bir kısmının aslında dolaylı vergilerden elde edildiğine dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

" Dünya da herhalde bu konuda bize yetişecek diye düşünüyorum. Biz, gelir ve kurumlar vergisi olarak aslında çok az gelir elde ediyoruz. 30 OECD ülkesi sıralamasında Türkiye kurumlar vergisi açısından 29. sırada. Bu açıdan gerçekten sizin deneyimlerinizden öğrenebileceğimiz çok şey olduğu açık. Ancak dolaylı vergiler söz konusu olduğunda, biz doğrudan vergi toplayamadığımız için dolaylı vergilere çok ağırlık veriyoruz. Burada genel trend, dolaylı vergileri artırma yönünde. Ama biz sınıra dayandık. Onun için bu aşamada böyle bir niyetimiz yok."

Dünyanın çeşitli yerlerinde politikaları benimseyen tarafların en azından bir kısmının borca daha çok borçlanmayla yanıt vermeye çalıştıklarının altını çizen Şimşek, "Bu tabii en ideal çözüm olmayabilir. Aynı şekilde harcamaları ancak belirli bir noktaya kadar azaltabilirsiniz. Bazı ülkeler harcamaları azaltmayı tercih etti, bazılarının azaltma lüksü var. Ama aslında günün sonunda vergi gelirleri daha da önemli olmaya devam edecek" dedi.

"ANLAŞMALAR YAPILMASINI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ"
Türkiye'de Vergi İdaresinin insan kaynaklarına ciddi yatırım yaptıklarını, bilişim teknolojilerine büyük ağırlık verdiklerini vurgulayan Şimşek, diğer yandan OECD ile de yakın işbirliği içinde bulunduklarını kaydetti.

Uluslararası işbirliğine verdikleri öneme işaret eden Şimşek, "Birbirimizden öğrenebileceğimiz çok şey olduğunu düşünüyoruz. Gelir idarelerinin OECD tarafından kıyaslanması da bizce çok iyi bir fikir olur. Nelerin işe yaradığını, nelerin işe yaramadığını öğrenmek istiyoruz. Bu nedenle ilerideki çalışmalarda bu konu gündeme alınırsa çok faydalı olur" diye konuştu.

Diğer ülkelerle bilgi alışverişi açısından anlaşmalar yapılmasını da dört gözle beklediklerini ifade eden Şimşek, ülkelerarası değerlendirmeler yapılarak imzalanan anlaşmaların kağıt üzerinde kalmamasını, uygulamaya geçilmesini sağlamak gerektiğini vurgulad

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler