FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yabancıların girdiği hisseler

**Yabancılar 2010’da en yüksek alımı 1.2 milyar dolarla eylül ayında gerçekleştirdi.

**

Piyasanın lokomotifi olan hisselerde pozisyon alan yabancılar endeksi de yukarı taşıdı. Sanayi sektörünün lokomotif hisseleri yabancıların yeni gözde hisseleri

Global piyasalardaki sıcak gündem, Türkiye’de sermaye piyasaları üzerinde etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Gelişen ülkelerin borsalarına süren ilgi, döviz kurlarında yaşanan dalgalanma, borsa, döviz, faiz, fonlar üzerinde oldukça etkili. Yabancıların Türk hisse senedi piyasasındaki pozisyonlarına bakıldığında, alıma devam ettikleri görülüyor. Eylül ayında 1.2 milyar dolarlık alım yaptılar. Bu son bir yılın en yüksek alımı.

İMKB Ulusal 100 Endeksi 59.972 seviyesinden başladığı eylül ayını 65.774 seviyesinden tamamladı. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre 6 Eylül’de yabancıların elindeki hissenin piyasa değeri yüzde 66.82 iken 30 Eylül’de yüzde 67.82’ye çıktığı görülmekte. Piyasa genişledikçe yabancıların gerçekleştirdiği işlemlerin piyasadaki yüzdesel değişimi de daha düşük oranlarda gerçekleşmekte. Ancak bu durum gerçekleştirilen alımların gözardı edilmesini gerektirmez. Zira aynı süre zarfında yabancıların elindeki hisse adetinin de yüzde 52.38’den yüzde 53.18’e arttığını görülüyor. Bu durum yabancılarım alım yönünde hatta diğer hisselere yayılarak işlemlerde bulunduğunu gösteriyor.

Ekim ayı kritik
7 Ekim itibariyle ise yabancıların elindeki hisselerin piyasa değeri yüzde 67.96 seviyesine çıktı. Ancak hisse adedi oranı ise yüzde 53.07’ye geriledi. Bu durum eylül ayında açılan yeni pozisyonların dışındaki hisselere açılmada tereddüt yaşandığını gösterirken ekim ayında da alıma devam edildiği şeklinde yorumlanabilir. Bir başka anlatımla yabancıların 59.972- 65.774 aralığında yeni maliyetler oluştururken endeksin bulunduğu bu seviyelerde de bu tutumunu sürdürüyorlar. Endeksin yeni zirveleri test ettiği bu seviyelerden alınan pozisyonların amacı yoksa endeksi yukarı çekerek yeni alıcılı çekmek mi? Yoksa gerçekten yeni maliyetler oluşturup yeni beklentilerle endekste daha yukarıya mı hedefleniyor? Bunu zaman içinde göreceğiz. Ancak Türkiye’ye giren portföy yatırımları yani sıcak para sadece İMKB’de kendisini hissettirmiyor. Bonoda ve döviz kurlarında benzer görünüm var. Bonoda alımlarla faizde düşüş hareketi sürerken döviz kurlarında da satış baskısı arttı. İMKB’deki alım hareketi bu açıdan biraz ciddi görülüyor. Yabancı ne zaman kâr satışlarına başlar? Bunu anlamak için tek başına gündemi takip etmek yetmez. Gündem olumsuza dönmeye başlarsa demek işin kolayına kaçmak olur. Endeksin teknik analiz verileri ve yatırımcının dostu çıkış trendinin devam edip etmediği konusu bu açıdan bir sinyal olabilir. Diğer taraftan 8 Ekim’den itibaren artık günlük işlemlerde kimin alıp sattığı görülmüyor. Yatırımcılar MKK’nın verilerini gecikmeli de olsa daha yakından izlemeye devam edecek.

Eylülde hangi sektörlerde pozisyon aldılar?
'Yabancılar hangi sektöre ağırlık verdiler?' sorusunun cevabı en çok hangi hisseleri aldıklarında gizli. Yabancıların en çok aldıkları hisseler İş C, Türk Hava Yolları, Sabancı Holding, Turkcell, Ereğli olarak görülüyor. Bu hisselerin ortak özelliği lokomotif ve Endeks 30 hisseleri olmaları. Bunun dışında sektörel bir ortaklık görülmüyor. Banka, holding, kamu, ana metal sanayine ait firmalar. Bir bakıma kendi portföyünde bulunan ve önceden beri taşıdıkları ağırlıklı olarak yabancıların bulunduğu hisseler. Kendi hisselerini almışlar bir bakıma. Bu hisselerin diğer hisselere göre daha fazla prim yaptığı ve borsa performanslarının da yüksek olduğu görülmekte. Ne de olsa fiyatı talep belirliyor. Talep yüksek ise fiyat da ona göre artıyor. Tüm bunlara karşın sektör bazında banka ve holding hisselerini ağırlıklı olarak tercih ettikleri görülmekte. (Milliyet)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler