Deloitte Türkiye, "2008 İkinci Yarı Yıl Girişim Sermayesi Güven Araştırması"nı yayımladı.
Türkiye'ye yatırım yapan veya yapmayı planlayan girişim sermayedarının katılımı ile gerçekleştirilen araştırma, yılın ikinci yarısında küresel ekonomi ile ilgili beklentilerin daha kötümser olduğunu ortaya koydu.
Çalışmaya katılanların yüzde 75'i 2008'in ikinci altı ayında küresel ekonominin daha da bozulacağını düşünüyorlar. Yılın ilk yarısı için yine Deloitte Türkiye tarafından yapılan araştırmada ise bu oran yüzde 55'te kalmıştı.
Buna karşılık, Türkiye ekonomisinin uzun vadeli geleceğine olan güvenlerini koruyan girişim sermayedarlarının büyük çoğunluğu bu dönemi alım için fırsat olarak değerlendiriyor. Katılımcıların yüzde 92'si yılın ikinci altı ayında kendilerini net alıcı olarak değerlendiriyor.
"2008 İkinci Yarı Yıl Girişim Sermayesi Güven Araştırması"nın sonuçlarını değerlendiren Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Sorumlu Ortağı Anthony Wilson şunları söyledi: "Küresel ekonomik koşullardaki bozulmayla birlikte, Türkiye'de yaşanan son siyasi ve ekonomik gelişmeler istikrarı olumsuz etkiledi. Ekonomik göstergeler kötüleşmeye başladı. Girişim sermayesinin ikinci altı ay için tedirgin ve endişeli olduğunu görüyoruz. Ancak araştırmada uzun vadeli güvenin devam ettiğini gösteren son derece olumlu sinyaller var. Yatırımcılar kötüleşen ekonomik koşullardan uzun vadeli fırsatlar yaratmaya çalışıyor. Bu da Türkiye'nin kısa vadedeki ekonomik zorlukları aşacağına duyulan inancı gösteriyor. Hazırladığımız raporun, ekonominin gidişatını değerlendirmeye ve yatırım kararları almaya çalışan şirketlerimize ve yatırımcılara yararlı olacağına inanıyor, Deloitte Türkiye olarak stratejik ve finansal yatırımcılara Türkiye'deki uzun vadeli yatırım imkanlarını araştırmaya devam etmelerini öneriyoruz"
YILIN İKİNCİ 6 AYINDA EKONOMİK ORTAMDA DÜZELME BEKLENMİYOR
Deloitte'un sorularını yanıtlayan yatırımcı ve fon yöneticilerinin yüzde 75'i 2008 yılının ikinci altı ayında ekonomik ortamın bozulmaya devam edeceğini beklerken, yüzde 25'i mevcut durumun değişmeyeceğini düşünüyor. 2008'in ilk altı ayı için Deloitte Türkiye tarafından araştırmaya katılan yatırımcıların yüzde 55'i ekonomideki bozulmanın devam edeceğini tahmininde bulunmuştu.
Yine yılın ilk yarısının değerlendirildiği araştırmada olduğu gibi borç finansmanının da zorlaşacağı tahmin ediliyor. Yatırımcıların yüzde 58'i borç finansmanının zorlaşacağını düşünürken, yalnızca yüzde 8'i bu konuda bir iyileşme bekliyor. Ayrıca, katılımcıların yüzde 58'i, yılın ikinci yarısında yatırım için yeni kaynaklar bulunmasında sıkıntı yaşanacağını tahmin ediyor.
YATIRIMCILARIN YÜZDE 92'Sİ KENDİLERİNİ NET ALICI OLARAK KONUMLANDIRIYOR
Yatırımcıların verdiği yanıtlar kısa dönemdeki olumsuz beklentileri ortaya koymakla birlikte, uzun vadede Türkiye ekonomisine güvenin sürdüğü görülüyor. Yatırım fonları bu dönemi, makul fiyatlarla alım yapmak için fırsat olarak değerlendiriyor.
Araştırmaya katılan yatırımcıların yüzde 92'si kendilerini yılın ikinci yarısında net alıcılar olarak konumlandırıyor. Ayrıca yatırımcıların yüzde 83'ünün Türkiye'den ayrılmak yönünde herhangi bir planı bulunmuyor. Bu oran geçen yarı yıl değerlendirmesinde yüzde 64 idi. Bu sonuçlar fonların Türkiye'de yatırım iştahının her şeye rağmen sürdüğünü gösteriyor.
Bir önceki rapora göre iyileşme görülen bir konu ise yatırım yapılan şirketlerin performanslarıyla ilgili beklentiler oldu. Yatırımcıların yüzde 33'ü, yatırım yapılan şirketlerin finansal performanslarında 2008'in ikinci altı ayında gelişme bekliyor. Bu oran bir önceki araştırmada yüzde 9'da kalmıştı. İşlem hacminde azalma bekleyenlerin oranı bir önceki rapora göre yüzde 20 düşerek yüzde 25'e gerilerken işlem hacminde artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 18'den yüzde 25 seviyesine yükseldi.
Deloitte Türkiye'nin sorularını yanıtlayan katılımcıların yüzde 50'si, önümüzdeki 12 ayda Türkiye'ye ayrılan yatırım fonlarında az miktarda artış olacağını, yüzde 25'i ise önemli miktarda artış gerçekleşeceğini belirtti. Böylece önümüzdeki bir yıl içinde yatırımlarda artış bekleyen yatırımcıların oranı yüzde 75'e yükselmiş oldu. Katılımcıların yarısı Türk şirketlerine yaptıkları yatırımların yılın ikinci yarısında 100 milyon doları aşmasını bekliyor.