FİNANS

Yeni mesaj: "Gücüne inan"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde başlatılan, Türkiye'de iç pazarı canlandırmayı amaçlayan "Kriz Varsa Çare de Var" seferberliği tüm hızıyla devam ediyor. Toplamda 5 ayaktan oluşan, ilk haftada "Eve Kapanma Pazara Çık", ikinci haftada "Kimse İşini Kaybetmesin" ve üçüncü haftada "Güven ve İstikrar" mesajları verilen kampanyanın dördüncü mesajı "Gücüne İnan" oldu.

"Kriz Varsa Çare de Var" seferberliğinin dördüncü mesajı "Gücüne İnan" Topkapı Şişecam fabrikasında düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 'Üreten Türkiye Platformu'nu Türkiye'nin yüzü gülsün diye kurduklarını ifade ederek, "Bugün memnuniyetle görüyorum ki işçi, işveren, üretici, perakendeci, esnaf ve memurları temsil eden 26 örgüt platformumuza katıldı ve "Kriz Varsa Çare de Var" demeye başladı. 1 milyon kampanya afişi, ülkemizin dört bir yanına asıldı. 41 ilde, valiler, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve oda başkanları hep birlikte alış veriş organizasyonları düzenleyerek, bölgelerinde ekonomiye hareketlilik kazandırmak için öncü oldular. Türkiye'nin en önemli markaları, şirketleri özel indirim ve promosyonlar yaparak kampanyaya katıldılar" diye konuştu.

Dünya ekonomisini yönlendiren bir Türkiye için daha yapacak çok işlerinin olduğu, bu yolda ilk adımın ise mevcut krizden en az hasarla çıkmak olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Bu ülkenin sanayicisinde, işçisinde, esnafında, tüketicisinde, memurunda, perakendecisinde bunu yapacak güç var. Ama kriz döneminin kar değil ar dönemi olduğunu da biz işverenler olarak biliyoruz. Sadece ayakta kalmak pahasına inatla üretime devam eden girişimcilerimiz, önümüzdeki yıllarda Türkiye'yi dünyanın en büyük 10
ekonomisinden biri yapacaklar" şeklinde konuştu.

"SANAYİMİZİN GÜCÜNÜ DÜNYA KABUL ETTİ" Türk sanayinin gücüne inanılması gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bu ülkenin neleri başarabildiğini herkese tekrardan anlatmak istiyoruz. Bundan 30 yıl önce milli gelirimiz 70 milyar dolar, yıllık ihracatımız 3 milyar dolardı. Dünya'nın 25. büyük ekonomisiydik. O günlerde hiçbir istatistik, hiçbir veri, hiçbir öngörü 30 yıl sonra geldiğimiz bu noktaya ulaşabileceğimize bizi inandıramazdı. Bugün 740 milyar dolar milli gelirimizle, 132 milyar dolar ihracatımızla, Dünyanın en büyük 17. ekonomisiyiz. Dış ticareti 350 milyar doları aşan Türkiye, 200'den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Ülkemizde ihracat yapmayan şehir kalmadı ve 12 şehrimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yapar hale geldi. 20'den fazla sektörde 1 milyar doların üstünde ihracatımız var. Yine, 20'den fazla ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyoruz. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde, sanayi ihracatının yüzde 60'ndan fazlasını Türk şirketleri gerçekleştiriyor. Türkiye, Avrupa'nın en büyük TV, tekstil, vitrifiye üreticisi oldu. Düz cam üretiminde dünyada ikinciyiz. Mücevherat üretiminde dünyada beşinciyiz. İçinde bulunduğumuz fabrika, alanında dünyanın ilk 5 üreticisinden biri olan Şişecam-Cam Ambalaj Grubu'na ait. Dünya bizim ürettiğimizi tüketiyor. Üretim gücümüzü dünya kabul etti. Neredeyse tüm sektörlerde Avrupa Birliği'nin kalite standartlarını yakaladık, bazılarında ise AB ülkelerini çoktan geride bıraktık. Dünya kalitesi başka nasıl ifade edilebilir ki? " diye konuştu.

"ÇARK DÖNMEYE BAŞLADI, ÜMİTLİYİZ" Kriz Varsa Çare De Var kampanyasının Türkiye'nin tüm illerinden ve tüm sektörlerden destek gördüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Kampanyanın üçüncü haftasında hükümetten "Güven ve İstikrar" talep ettik. Açıklanan son paketlerle birlikte üretim ve tüketimde çarkın dönmeye başlaması bizi ümitlendiriyor" dedi.

Hükümetin de son bir ay içinde ekonomiyi canlandırmak adına son derece önemli adımlar attığını, başta yeni teşvik ve istihdam paketi olmak üzere, ÖTV indirimlerinin, bazı sektörlerde oranlarının düşürülmesine rağmen, devam ettirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bu adımların bir bütünlük içerisinde devam etmesini bekliyoruz. Özellikle sabit ve dar gelirlilerin alım gücünü artıracak mekanizmalar üzerinde düşünülmeye devam edilmelidir" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçtiğimiz bir ay içerisinde krizden çıkışa yönelik çözüm arayışları hızlandı, ekonomi bütün Türkiye'nin meselesi haline geldi. Bir yandan iç piyasayı canlandıracak tedbirlere odaklanırken, orta dönemde dış talebe dayalı büyümeye geçiş ve sanayinin rekabet gücünü artırıcı yapısal reformları da ortaya koymak gerekiyor. Bu noktada orta vadeli mali programın son derece önemli olduğunu düşünüyoruz."

"DEVİR KÂR DEVRİ DEĞİL, AR DEVRİ" Konuşmasında alışılmadık bir dönemde, alışıldık önlemlerle yola devam edilemez vurgusu yapan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin üreten kesimlerinin birbirini suçlamayı bırakıp beyaz sayfa açması gerektiğini söyledi.
"En küçük bir sıkıntıda işçiyi kapıya koymak ne kadar yanlışsa, bütün işverenler kriz fırsatçılığı yaptı, işçileri işten çıkarttı söylemi de o kadar yanlıştır" diyen Hisarcıklıoğlu, "Bu dönemde, bütün işverenler, beşeri sermayesini korumak için çaba göstermelidir. İçinde yaşadığımız bilgi çağında, bir şirketin başarısının en kritik anahtarı insana, çalışanına ve bilgiye verdiği değerdir. Yaşanan küresel kriz ortamında devir kar devri olmaktan çıktı, ar devri oldu. Birçok şirket, krize inat ayakta kalma iddiası ile zarar pahasına yola devam ediyor" diye konuştu.

Toplantıda verilen bilgiye göre 'Kriz Varsa Çare de Var' seferberliğiyle bugüne kadar İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Mersin, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Erzurum, Erzincan, Adıyaman, Kayseri, Çorum, Kocaeli, Zonguldak, Trabzon, Samsun, Rize, Tokat, Çorlu, Bartın, Burdur, Çanakkale, Manisa, Denizli ve Muğla'da Ticaret ve Sanayi Odaları, işçi ve işveren sendikaları, yerel yönetimler ile sivil toplum ve meslek örgütleri tarafından birçok etkinlik düzenlendi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler