FİNANS

Yeni yatırım aracı: "varantlar"

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sermaye piyasası araçlarına yeni bir enstrüman olarak varantları dahil etti.

Ortaklık Varantlarının Kurul Kaydına Alınmasına Ve Alım Satım İşlemlerine İlişkin Esaslar Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile borsada işlem görecek ortaklık varantlarının kurul kaydına alınması ve ihracında uyulması gereken esaslar ile ortaklık varantlarının nitelikleri ve borsa düzenlemeleri saklı kalmak kaydıyla alım satım işlemlerine ilişkin esaslar belirlendi. Ortaklık varantları, payları İMKB’de işlem gören ortaklıklar tarafından hisse ve borçlanma araçları gibi sermaye piyasası araçlarının halka arz yoluyla satışı sırasında, payları İMKB’de işlem gören başka bir ortaklığın hisseleri veyahut ihraççının kendi hisseleri üzerine yazılı olarak, tasarruf sahiplerine bedelli ya da bedelsiz olarak verilmek üzere ihraç edilebilecek.

Ortaklık varantlarının bedelsiz olarak verilmek üzere ihraç edilmeleri durumunda, bunların ilgili sermaye piyasası aracını satın alan tüm tasarruf sahiplerine satın aldıkları sermaye piyasası aracı ile orantılı olarak verilmesi zorunlu olacak. Ortaklık varantlarının ilgili sermaye piyasası aracının yanında bedelli olarak ihraç edilmeleri halinde; ilgili sermaye piyasası aracının tasarruf sahibi tarafından satın alınması, söz konusu ortaklık varantının da satın alınmasını gerektirmeyecek.

Ortaklık varantlarının ilgili sermaye piyasası aracının yanında bedelli olarak ihraç edilmeleri halinde, ilgili sermaye piyasası aracının satış süresi içerisinde satılamayan ortaklık varantları iptal edilecek.

Ortaklık varantlarının ihraççının kendi hisseleri üzerine yazılı olarak ihraç edilmesi durumunda, ihraççının kayıtlı sermaye sistemine tabi olması zorunlu tutulacak.

Paylarını ilk defa halka arzedecek ihraççılar, sadece kendi hisseleri üzerine yazılı olmak kaydıyla ortaklık varantı ihraç edebilecekler. Bu ihraççıların ortaklık varantının vadesinin sonuna kadar kayıtlı sermaye sistemine geçmeleri zorunlu olacak. İlgili sermaye piyasası aracının hisse olması durumunda, bu hisselerin sermaye artırımı suretiyle ihraç edilmesi zorunlu tutulacak.

Ortaklık varantlarının ilgili sermaye piyasası aracının halka arzına aracılık eden aracı kuruluşlar vasıtasıyla tasarruf sahiplerine kayden teslim edilmeleri, bunların borsada işlem görmeleri ve borsa tarafından kabule ilişkin kurallara uyması zorunlu olacak.

VADE 2 AY İLE 5 YIL ARASI OLACAK

İhraç edilecek ortaklık varantlarının vadesi iki aydan az, beş yıldan fazla olamayacak.

İhraçcılar ihraç edecekleri ortaklık varantlarını, bu Tebliğ’de belirtilen esaslara göre ilgili sermaye piyasası aracı ile birlikte Kurula kaydettirecekler.

Kamunun aydınlatılmasına ilişkin olarak Kurul’un özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemelerine uyulması zorunlu tutulacak.

Ortaklık varantının fiyatı, likiditesi ve ortaklık varantını elinde bulunduranların haklarının etkilenmesine yol açacak ve ihraççıdan kaynaklanan her türlü değişikliğin ihraççı tarafından, Kurul’un özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kamuya açıklanması zorunlu olacak.

Kullanım hakkı, ortaklık varantının vadesi sonunda ortaklık varantı sahibinin önceden belirlenmiş kullanım fiyatı ve kullanım oranı esas alınarak üzerine ortaklık varantı yazılan hisseleri satın alma hakkını ifade edecek. Kullanım zamanı, ortaklık varantının vadesinin bitimini takip eden ilk işgününde doğacak. Kullanım süresi, kullanım hakkının ne kadarlık bir süre için geçerli olduğunu gösterecek. Kullanım süresi 30 günü geçemeyecek.

Kullanım fiyatı, ortaklık varantı sahibinin üzerine ortaklık varantı yazılı hisseleri satın alma hakkını kullanması durumunda bir hisse için ödemesi gereken fiyat olacak. Kullanım oranı, ortaklık varantı sahibinin üzerine ortaklık varantı yazılı hisseleri satın alma hakkını kullanması durumunda her bir ortaklık varantı karşılığında tasarruf sahibine verilecek pay sayısını gösterecek. Kullanım oranı, ortaklık varantının vadesi boyunca değiştirilemeyecek.

İhraççı tarafından yükümlülüklerin tam olarak yerine getirilmesine rağmen kullanım hakkını kullanmayan ortaklık varantı sahiplerinin bu hakları kullanım süresinin sonunda ortadan kalkacak.

Ortaklık varantlarının alım satımı, Kurul’un onayı üzerine borsa mevzuatı çerçevesinde belirlenecek işlem esasları kapsamında borsanın uygun göreceği ilgili pazarda yapılacak. (ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler