Ankara (AA)- Türk-İş'e üye 2, DİSK'e üye 2 ve Hak-İş'e üye 1 sendikanın örgütlü olduğu 5 işyerinde yaklaşık 1000 işçi yeni yıla grevde giriyor.
DİSK üyesi Birleşik Metal-İş Sendikası'nın yıl içerisinde başlayan 2 grevi, işverenle anlaşma sağlanamaması nedeniyle 2006 yılında sonlandırılamadı.
Sendikanın, Kocaeli'nin Uzunçiftlik beldesinde kurulu bulunan Trakya Sanayi A.Ş'deki grevi 10 Kasım 2006'da başladı.
Grev kararı almasında, işverenin, sendikanın toplu iş sözleşmesi çağrılarına yanıt vermemesinin neden olduğu belirtiliyor.
Sendikanın ikinci grev uygulaması ise Mersin'in Tarsus İlçesi'nde kurulu bulunan SCT OR-TURBO Filtre Fabrikası'nda 15 Mart 2006'dan beri sürüyor.
Burada da sendikanın örgütlenmesini tamamladıktan sonra işverene yaptığı toplu iş sözleşmesi çağrısının yanıtsız kalması üzerine greve çıkıldığı ifade ediliyor.
Tamamına yakını kadın işçi
Türk-İş'e bağlı Petrol-İş Sendikası'nın Antalya Serbest Bölgesi'nde diyaliz üniteleri için kan seti üreten Alman sermayeli Novamed Fresenius Medical Care işyerindeki grevi 26 Eylül 2006 tarihinde başladı. Grevdeki 100 civarındaki işçinin tamamına yakını kadınlardan oluşuyor.
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, grevin, Alman-İtalyan ortaklığındaki firmanın başından beri toplu iş sözleşmesi imzalamaya yanaşmamasından kaynaklandığını söyledi.İşverenin yılbaşında ücretlere tek taraflı olarak yüzde 5 oranında zam yaptığını belirten Öztaşkın, işverenin ücretler ve sosyal haklar konularındaki makul taleplerini kabul etmediğini dile getirdi.
Öztaşkın, şunları kaydetti:
"Biz greve çıkmak istemedik. Grev oylaması sırasında üyelerimiz 'hayır' oyu kullandılar. Biz grevin reddedilmesini sağlayarak, Yüksek Hakem Kurulu kararıyla işyerinde toplu sözleşme yapılmasını istedik. İşveren de işçileri grev oylamasına teşvik etti, sendikasız işçilere 'evet' oyu kullandırttı. Sonuç olarak mecburen greve çıktık. İşverenin amacı grevin kendiliğinden bitmesini sağlayarak, sendikanın varlığını ortadan kaldırmak. İşveren faaliyet gösterdiği diğer ülkelerde işçilerin her türlü hakkını veriyor, Türkiye'de ise sendika hakkını tanımayıp, işçileri insanca yaşayacak ücretten mahrum bırakıyor."
Türk-İş'e bağlı TEKSİF Sendikası'nın Diyarbakır'daki Aykıl Tekstil Fabrikası'ndaki grevi 16 Kasım 2006 tarihinde başladı.
Sendika Genel Başkanı Zeki Polat, işverenin sendikal örgütlenmeyi tanımadığını ve sendikalarıyla görüşmeye hiç yanaşmadığını söyledi.İşverenin grev sürecinde işyerine kaçak işçi sokarak fabrikada üretime devam ettiğini öne süren Polat, yaptıkları şikayetler üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilgili birimlerine bu durumu belgelettiklerini bildirdi.
Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş Sendikası ise İzmir'deki Bayraklı Denim Tekstil'de Mayıs 2005'te greve başladı.
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Yusuf Engin, işçilerin 1 yıllık ücret, 2 yıllık sosyal hak ve ikramiye alacakları nedeniyle greve çıktıklarını söyledi.
İşverenin işyerini ne kapattığını ne de çalıştırdığını anlatan Engin, işyerinin kurulu olduğu arsanın çok değerli olduğuna işaret ederek, işveren üretim yerine arsaya iş merkezi yapmayı planladığını öne sürdü.
Cumhuriyet gazetesi
Bu arada, Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) Cumhuriyet gazetesinde aldığı grev kararı, 6 Eylül 2005 tarihinde yürürlüğe girdi.
Yasal sürecin tamamlanmasının ardından başlayan grev, ilgili mevzuat hükümlerine göre sürüyor ancak sendika üyeleri grev kararını uygulamıyor.