FİNANS

Yılmaz: Önümüzde tehlike görüyorum

**Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, ekonomideki yeşil filizlerin kalıcı olup olmadığını iki ay sonraki verilerin göstereceğini söyledi.

**

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ''Şu anda yeşil filiz dediğimiz iyileşmelerin kalıcı olup olmadığı konusunda en azından bir iki ay daha veri toplamamız, ortaya çıkacak verilerin önceki verileri teyit etmesi gerekir'' dedi

Tarihte ilk paranın kullanıldığı yer olan Lidya uygarlığının merkezi Salihli'de, 2008 yılında en çok vergi veren, ihracat yapan ve istihdam sağlayanlara Salihli Ticaret ve Sanayi odasında düzenlenen törenle ''Salihli Kent Ekonomi Ödülleri Töreni''nde plaketleri verildi.

Törende konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ekonominin içinde bulunduğu durumla ilgili son gözlemlerini geçen hafta içerisinde paylaştıklarını, gelecek hafta da Bakanlar Kuruluna sunum yapacaklarını belirterek, ''Enflasyon raporunda ortaya koyduğumuz gibi, Türkiye'de makro ekonomik düzeyde, yılın 2. çeyreğinde 1. çeyreğine kıyasla toparlanma var'' diye konuştu.

Bazı ülkelerde bu toparlanmaya ''yeşil filizler'' denildiğini ifade eden Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:''Bu konuda son derece ihtiyatlı olmamız gerekir. İçinden geçtiğimiz krizin başlangıcı, mali sektörde ortaya çıkan bankacılık krizi, dolayısıyla bunun yarattığı sorunların reel ekonomiye, emek piyasasına sıçraması, işsizliğe toplam talebe etkisi etkili oluyor.

Şu anda yeşil filiz dediğimiz iyileşmelerin kalıcı olup olmadığı konusunda en azından bir iki ay daha veri toplamamız, ortaya çıkacak verilerin önceki verileri teyit etmesi gerekir. O nedenle ihtiyatlı olalım diyorum.

Krizin ülkemize, ihracat piyasalarımız daraldığı için önemli etkisi oldu. Dolayısıyla birinci çeyrekte yüzde 14,3 küçüldük, ikinci çeyrekte yüzde 7 büyüdük. Büyümemiz yıllık bazda yüzde -7. Üçüncü çeyrekte yine daralma öngörüyoruz.

Dördüncü çeyrekte artı bir büyüme olacak, ama yılın genelinde yüzde 6'dan daha az olmayan ekonomik daralma söz konusu. O nedenle ortaya çıkan verilere anlam verirken, bunlara bakarak politika oluştururken ihtiyatlı olmakta fayda var diyorum.''

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ''İkinci bir darbe geldiğinde hükümetler, şu anda aldıkları türden tedbir almakta kamuoyundan yeterli desteği görmeyebilir'' dedi.

Yılmaz, Salihli Kent Ekonomi ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, dışarıdaki mali sistemin göründüğü kadar çok güçlü olmadığını belirterek, ''İkinci darbe gelirse, ihtimalini soruyorlar, 0 ile 50 arasında.

Risk şudur, hükümetler ekonomik daralmaya çözüm olmak için bir takım mali tedbirler aldı. Sonuçla vergi mükellefinin üzerine yük olarak dönecek. İç borçlanma oranları arttı. Bunların uzun vadede faizler üzerinde etkisi olacak.

Dolayısıyla ikinci dalga geldiğinde hükümetlerin ilave tedbir alabilmeleri için kamu desteğine ihtiyaçları var. Şu anda o kamu desteğinin o kadar güçlü olmadığını görüyoruz'' diye konuştu.

Bunun nedeninin ''bankaların, mali sistemde yer alan kurumların başında gelenlerin aldıkları aşırı risk nedeniyle ortaya çıkan durum, bu durumun böyle devam etmesine rağmen bu kurumların başındaki yöneticilerin hala yüksek prim almaları'' olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''Bir kurum üç milyar dolar zarar ediyor. Ayakta kalabilmek için kamudan 45 milyar dolar alıyor. 6-7 milyar dolar çalışanına prim, bonus dağıtıyor. Kamu vicdanı bunu kabul etmiyor.

Dolayısıyla ikinci bir darbe geldiğinde hükümetler, şu anda aldıkları türden tedbir almakta kamuoyundan yeterli desteği görmeyebilir. Önümüzdeki dönemde bunu en büyük tehlike olarak görüyorum.''

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz konuşmasında enflasyona da değinerek ''Enflasyon orta vadede aşağı yönde, riskler aşağı yönde, yüzde 5,5 civarında yılı kapatacağımızı paylaştık. Ama bunlar tahmin'' şeklinde konuştu.

Ekim ayı enflasyon rakamlarının yarın açıklanacağını belirten Yılmaz, enflasyonun aylık bazda büyük ihtimalle yüksek çıkacağını, yıllık bazda düşük çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Yılmaz sözlerine, ''Biz iş üretenleri, aş üretenleri, değer katanları takdir etmezsek, daha iyiyi yapmak için yeterli teşviki almazlar. Bizim yaptığımız tarlayı nadasa hazırlamak, asıl ekini sizin gibi sanayiciler ortaya koyuyor'' diye tamamladı.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Talat Zurnacı da 2005 yılından bu yana Salihli'de doğrudan ihracatın 4 kat, ilk 10 kurumlar vergisiyle gelir vergisi toplam tutarının 3 kat arttığını söyledi.

Törende, Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, İhracatçılar, İstihdam kategorilerinde ve yatırım teşvik ödülleri verildi.

Törene, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semra Öncü de katıldı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler