FİNANS

AHS Grup, halı sektörüne girdi

AHS Grup, Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi'nde 35 milyon dolar yatırımla halı sektörüne girdi.

AHS Grup, halı sektörüne girdi

AHS Grup, Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi'nde 35 milyon dolar yatırımla halı sektörüne girdi. Tamamı öz kaynakla yapılan ve 20 bin metrekaresi kapalı toplam 70 bin metrekare üretim alanına sahip olan fabrika, 2 milyon 500 bin metrekare üretim kapasitesine sahip.

Halı sektörüne yeni bir soluk getirecekleri iddiasıyla yatırım yaptıklarını ifade eden AHS Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eviz, Gaziantep'te gıda, enerji, lojistik, tekstil ve iç-dış ticaret alanında faaliyet gösterdiklerini ve geçen yılın sonlarında toplam 35 milyon dolar yatırımla halı sektörüne girdiklerini söyledi. Bu yatırımla AHS Grup'un halı, iplik ve tam donanımlı konfeksiyon hattı ile entegre bir tesisi faaliyete geçirmiş olduğunu dile getiren Eviz, "Halıda 2 milyon 500 bin metrekare üretim kapasitesine sahibiz ve tam kapasite ile üretim yapıyoruz. Amerika, Avrupa, Ortadoğu ve Arap Yarımadası'nda 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Orta vadede iç piyasaya da gireceğiz. Temmuz ayındada iplik tesislerini faaliyete geçirmeyi planlıyoruz" dedi.

Eviz, açılacak olan iplik tesisiyle birlikte, makine halısı üretiminde kullanacakları iplik ihtiyacını da kendi bünyelerinde gidereceklerini belirterek, "Grup olarak tekstil dışında faaliyette bulunduğumuz gıda, ara mamul ve enerji sektörlerinde de sürdürülebilir bir büyüme sağlayarak paydaşlarımızın refahına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Sosyal sorumluluk alanında faaliyete geçirdiğimiz projelerin yanı sıra, farklı projelerle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor" diye konuştu.

İhracat arttı, Ar-Ge'ye verilen önem azaldı

Son yıllarda Gaziantep'te çok fazla makine yatırımı yapıldığına işaret eden Eviz, bu durumun avantajlarının yanı sıra dezavantajları da beraberinde getirdiğini söyledi. Eviz, dünya makine halısı piyasasında Gaziantepli halıcıların oyunun kurallarını koyabilme gücünü eline geçirerek, ülke ekonomisine artı değer sağladıklarını vurguladı. Gaziantep makine halısı ihracat verilerine bakıldığında, Türkiye genelinde ortalama ihracat artış hızı yüzde 18,5 iken, illerinde bu oranın yüzde 26,8 olduğunu dile getiren Eviz, ülke ekonomisine katkının artan oranlarda devam ettiğini söyledi. Eviz, bu artıların yanında Ar-Ge'ye verilen önemin azalması ve iş disiplininde görülen aksaklıkları sektörün karşılaştığı önemli sorunlar olduğuna işaret etti.

Fiyatta rekabet yerine kalite ve farklılıkta rekabete geçilmeli

AHS Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eviz, sektörde fiyatta rekabet yerine, kalite ve farklılık yaratmada rekabete geçilmesi gerektiğine de işaret ederek, sektörün makine yatırımlarına gösterdiği önemi, inovasyona, kaliteye ve yeni arayışlara da göstermesi gerektiğini kaydetti. Eviz, sektöre yönelik şu önerilerde bulundu:"Ciddi bir iş disiplini çalışması yapılmalı. Bu çalışma fiyatlandırma ve ödeme koşullarını da kapsamalı. Firmalar katma değerli ürünler meydana getirme çabasına girmeli, az karla çok ürün satma anlayışı yerine, katma değerli ancak farklı, kaliteli ve ürünün hak ettiği kar marjını uygulama politikası izlenmeli. Gelişmiş ülkelerin değişim süreçlerini incelediğimiz zaman şunları görüyoruz. Ürün geliştirirken katma değeri yüksek, farklı ve ülke ekonomisine yarar sağlayan ürünleri geliştirmişler. Satış hacmini artırma gayreti ancak ve ancak ideal ürüne ulaştıktan sonra etkili bir strateji olabilir. Bunların haricinde sektör oyuncuları muhakkak sosyal sorumluluk projelerine güçleri yettiğince önem vermelidir. En azından makine yatırımı oranında bir Ar-Ge yatırımı, yeni bir çalışma disiplini ve sosyal sorumluluk projesi geliştirme alışkanlığı edinilmesinin sektöre büyük oranda katkı sağlayacağı düşüncesindeyim."

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler