FİNANS

Kayıtdışı tarlası!

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de en büyük kayıtdışı çalışmanın tarımda yaşandığını söyledi.

Kayıtdışı tarlası!

2 milyon çiftçinin kayıt altına alınması gerektiğini belirten Bayraktar, "Tarımda çalışan çiftçinin sigortalı olması için SGK priminin bir kısmının devlet tarafından ödenmesi zorunluluğu var" dedi.

Tarımda 'kayıtdışı' tarlası... Tarım sektörünün bazı sorunları olduğunu belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi Şemsi Bayraktar, en büyük kayıtdışılığın tarımda yaşandığını söyledi.

'YÜZDE 60'I DEVLETTEN OLSA'
2 milyon çiftçinin kayıt altına alınması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Tarımda çalışan çiftçinin sigortalı olması için SGK priminin bir kısmının devlet tarafından ödenmesi zorunluluğu var. Kadın çiftçilerimize pozitif ayrımcılık yapılarak SGK primlerinin yüzde 60'ının devlet tarafından karşılanması gerekiyor" diye konuştu.

KADIN ÇİFTÇİYE DESTEK
Kadın çiftçilerin de diğer sigortalı kadınlarda olduğu gibi doğum borçlanmasından yararlanabilmesi ve hamilelikte çalışamadığı süreler için borçlanabilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: "Çiftçilerin malulen emekli olabilmeleri için istenen prim gün sayısı, diğer sigortalılarla eşit almalı. Tarımsal işletmelerde çalışan işçilerde, işveren priminin yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılanması gerekir. Bunları yaparsak tarım sektörünün kayıtdışılığını azaltmış oluruz."

'E-KESİNTİ' GELİYOR
Tarımda üreticilerin sattıkları ürün bedellerinden yüzde 1 ile yüzde 5 arasında değişen oranda sigorta prim kesintisi yapıldığını hatırlatan Bayraktar, SGK'nın 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren "e-kesinti" adı verilen bilgisayar programıyla bu işlemi kağıt ortamından elektronik ortama taşıyacağı bilgisini verdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler