Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) banka, noter ve emniyet kanalıyla elde ettiği bilgiler İstanbul’da 5 bin ‘kayıtdışı galerici’ olduğunu ortaya çıkardı. İkinci el araç alıp-satan, büyük çoğunluğu öğretmen, asker ve polis olan bu kişilere toplam 500 milyon liralık vergi cezası tebliğ edilecek.
Maliye Bakanlığı’nın kayıtdışı ekonomiyle mücadele stratejisi birçok kara deliğin ortaya çıkmasını sağladı. Gelen ihbarlar üzerine gerçek kişilerin gerçekleştirdiği otomobil satışlarını mercek altına alan Maliye son derece çarpıcı bilgilere ulaştı.
Yılda 5 ve daha fazla araç alım-satımı gerçekleştiren kişilerin listesini çıkaran uzmanlar, 2010-2011 döneminde bu kapsama giren 5 bin kişi olduğunu tespit etti.
500 milyon liralık kayıp var
Maliye Bakanlığına yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre ikinci el oto alım-satımı gerçekleştiren bu kişiler İstanbul Vergi Dairesi’ne bağlı uzmanlar tarafından hazırlanacak inceleme raporlarının ardından ifade vermek için vergi dairelerine davet edilecek. Sporcu, sanatçı veya işadamı gibi keyfi nedenlerle araç alıp-satanlardan ziyade artık bu işin ticarete döken kişilerin tespitinin ardından bu kişilere ‘kayıdışı satış geliri’ nedeniyle vergi cezası tebliğ edilecek. Maliye uzmanlarının burada kullandıkları hesaplama yöntemi oldukça basit. 5 bin kişinin yılda ortalama 5 otomobil satışı gerçekleştirdiği düşünüldüğünde yıllık bazda 25 bin araçlık bir işlem hacmi ortaya çıkıyor.
Bu araçların ortalama satış fiyatının 20 bin lira olduğu varsayıldığında ortada 500 milyon liralık bir vergi kaybı olduğu görülüyor. Genelde emekli öğretmen, polis ve askerlerden oluşan ‘kayıtdışı galericilerden’ bu paranın tamamının tahsil edilmesi çok mümkün olmayacağı için usul gereği Maliye Bakanlığı bu kişilerle uzlaşmaya gidecek. Yasalar gereği ceza yüzde 80’lere varan oranlarda cezai indirime gidilse bile devletin kasasına bu sürecin sonunda en az 100 milyon liranın gireceğini söylemek mümkün.
( Vatan)