Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın faiz koridorunu genişletici yönde bir adımın gündeme alınacağına ilişkin açıklamalarını olumlu olarak değerlendirdiklerini söyledi.
Otomotiv sektörü temsilcileri, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü bir adımın 23 Temmuz tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının gündemine alınacağına yönelik açıklamalarını Anadolu Ajansı muhabirine değerlendirdi. Böyle bir adımın gündeme alınmasını olumlu gördüklerini ifade eden Erce, "Haziran ve temmuz ayında bizi en fazla rahatsız eden konu, gerek faizde gerekse dövizde yurtdışı piyasalar kaynaklı hem yukarı yönlü hareketin hem de volatilitenin artmasıydı. Şimdi Merkez Bankası bu volatiliteyi önlemek, kurdaki hızlı yükselmeyi kontrol altına alabilmek için her türlü enstrümanı kullanacağız diyor. Şu ana kadar döviz satış ihaleleriyle devam etmişti. Dünkü deklarasyonuyla gerekirse faiz koridorunun genişletilmesiyle de bu volatilitenin ve seviyenin kontrol altına alınacağını söylüyor" diye konuştu.
Bu deklarasyonun finans piyasalarına güven verme amacı taşıdığını dile getiren Erce, bu adımın gündeme alınmasının bile pozitif bir etki yaptığına ve kurda hemen aşağı yönlü bir hareket görüldüğüne işaret etti. Erce, finans piyasalarındaki volatilitenin azalmasının hem döviz kuru tarafına hem faiz tarafına olumlu yansıyacağını kaydederek, "Özellikle kur tarafında hızlı hareketler gerek üretici gerekse ithalatçı üzerinde bir maliyet baskısı oluşturuyor. Kurdaki aşağı yönlü bir hareket bu maliyet baskısını azaltacaktır. Dolayısıyla maliyetten kaynaklı olarak fiyatların artma olasılığını düşürecektir. Bu anlamda tüketici açısından da olumlu bir ortam olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
"Şu an otomobil almak için en uygun dönem"
Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan ise otomobil talebini belirleyen ve satışları etkileyen 3 temel konunun tüketicilerin gelir seviyesi, araç fiyatları ve faizlerdeki değişiklikler olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Eğer faiz bandında artış olacaksa, bu bir miktar enflasyonu da körükler. Dolayısıyla insanların gelirlerinde durağanlaşma veya gerileme olur ki bu bir risk. İkinci olarak, otomobil satış fiyatlarında Türkiye'de çok kısa süre içinde olan kur artışlarına hemen cevap vermek mümkün olmasa da maliyetleri artırdığı için bir miktar artış kaçınılmaz. Ama Merkez Bankası'nın dünkü açıklamasıyla birlikte kesinlikle artık 1.80'lere dönüş olmasa da 1.90 seviyelerinde kalması doğrultusunda daha uzun süreli bir geçiş süreci yaşanır ki bunun fiyatlara o kadar fazla yansımayacağı da düşünülebilir."
Üçüncü konu olarak, tüketici kredi faizlerinde de Merkez Bankası'nın temmuz ayı sonundaki olağan değerlendirmelerinde bir artış söz konusu olmasının, temmuz ayı başında yaşanan tüketici kredisi faiz artışlarının tekrarlanması anlamına geldiğini dile getiren Karaarslan, "Bu da bir risk yaratır. Dolayısıyla faiz ve döviz cephesine baktığımızda bir hafta önce yaşananlarla şimdi olanlar arasında bir nötrleşme var gibi. Ama mevcut kur artışının 1.80 civarından 1,95'lere geldiği dönemde oluşan kur farklarını düşündüğümüzde, hem faizler olarak hem fiyatlar olarak şu an otomobil almak için en uygun dönemdir diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Karaarslan, bu şartların devam etmesi halinde yıl sonu otomotiv pazarı için 790 bin-810 bin bandını olası gördüğünü de sözlerine ekledi.