Çukurova Grubu’nun bünyesinde yer alan ve borçları nedeniyle TMSF’nin el koyduğu Türk ticari araç markası BMC’de ‘Türk malı oto’ sesleri yükseliyor.
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) 17 Mayıs’ta Çukurova Grubu’na ait bazı şirketlerle birlikte yönetimini devraldığı BMC için hükümetin planı netleşmeye başladı. Şirkete yakın kaynaklardan elde ettiğimiz bilgilere göre TMSF’nin BMC’yi Çalık Grubu’na satacağını ve Başbakan Erdoğan’ın istediği ‘Türk malı oto’nun BMC bünyesinde üretileceği iddia edildi. Ticari araç üreticisi olan BMC’de ‘yerli oto’ için çalışmaların sessiz bir şekilde başladığı, mevcut platformların üzerinde yapılacak değişiklikle Başbakan Erdoğan’ın isteğinin hayata geçirileceği belirtiliyor. Böylece, Erdoğan’ın istediği ‘Babayiğit’in‘Çalık’ olması da netleşmiş olacak.
TMSF SATIŞA HAZIRLADI
Diğer taraftan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetiminin devraldığı BMC’de son dönemde üretime başlayacak şekilde çalışmalara hız verilmişti. Türk Metal Sendikası üst yönetimi ile görüşerek üretimle ilgili planlama yapan TMSF yetkilileri, yan sanayi firmalarıyla da görüşerek, sipariş vermeye başlayacaklarını açıklamışlardı. BMC’nin eylül ortasından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirdiği zırhlı araç Kirpi’nin üretimine başlayacağı ve izindeki çalışanların yüzde 10’una iş başı yaptıracağı da açıklanmıştı. Firmanın, daha önce kazandığı ihale kapsamında TSK’ye 1 yıl içinde 250 kirpi aracı teslim etmesi gerekiyor.
İNGİLTERE KRALİÇESİ AÇTI
Türkiye’nin en büyük ticari araç üreticilerinden BMC, 1964 yılında İzmir’de kuruldu. Temel atma törenine İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in de katıldığı fabrika ilk yıllarda Austin ve Morris markalı ticari araçları üretti. Kamyon, kamyonet, traktör ve motor üretmeye başladığı 1966 yılından itibaren giderek büyüdü ve güçlendi. 1976 yılında, Türkiye’de ilk dizel motor üretimini ve benzinli motorların dizel adaptasyonunu gerçekleştirdi. Motorlu araçların yanı sıra, Türk sanayinin ihtiyaç duyduğu endüstriyel motorları, jeneratörleri, deniz motorlarını ve askeri amaçlı ürünleri de üretmeye başladı. Yine bu yıllarda, Leyland serisine ait ilk hafif ticari araç olan Leyland 30 kamyoneti piyasaya sundu. 1983 yılında Volvo Truck Corporation ile ortaklık kuran BMC, Türkiye’nin ilk turbo motorlu ticari araçları olan Yavuz serisini üretti.1985 yılında anlaşma yaptığı Cummins Engine Company ile Cummins motorlu Fatih serisi kamyonları üretmeye başlayarak, dünyanın en güçlü üreticileri arasındaki yerini sağlamlaştırdı.
Çukurova ile yerli araç üretimine döndü
1989’da şirketin bütün hisseleri Çukurova Holding tarafından satın alındı. Bu tarihten itibaren BMC, tamamen yerli ve özgün bir tasarım için Pininfarina ile işbirliği yaptı. 120 milyon doları aşan yatırımın sonucunda, Haziran 1996’da sınai ve ticari mülkiyeti BMC’ye ait olan Profesyonel piyasaya sunuldu. Profesyonel serisi, BMC’nin uluslararası bir marka olmasını sağlayarak Türk otomotiv sektörüne dünya çapında itibar kazandırdı. 2004’te 40 milyon dolarlık ilave yatırımla Megastar’ı yaratan BMC, 2009’da da Kirpi adındaki zırhlı araçları üretmeye başladı. TMSF, Çukurova Grubu’na ait bazi şirketlerle birlikte 17 Mayıs 2013 tarihinde BMC’ye el koydu.
‘İntihar’ dendi gündemden düştü
BAŞBAKAN Erdoğan’ın 2011 başında ‘Yok mu yerli otomobil yapacak bir babayiğit’ sözü sonrası düğmeye basılan ‘Türk malı oto’ için bugüne kadar bir sonuç alınamadı. Fiat ve Renault, Türkiye’de ‘yerli oto’ yapabileceklerini açıklasa da, yapılan çalışmalardan sonra vazgeçtiler. Koç Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un, “Yerli oto intihar olur’ açıklaması sonrasında ise bu konu biraz gündem dışına çıktı.
Çalık, otomotive ilk kez giriyor
TİCARİ faaliyetleri 1930’lu yıllara dayanan Çalık ailesinin bir mensubu olan Ahmet Çalık’ın girişimleriyle 1981’de temelleri atılan Çalık Holding, enerji, telekom, tekstil, inşaat, finans, medya ve madencilik sektörlerinde faaliyet göstermekte ve 17 ülkede 20 bine yakın kişiye istihdam sağlıyor. Holding’in yıllık cirosu 3 milyar dolara ulaşıyor. Konsolide aktif büyüklüğü 8 milyar dolara yaklaşan Holding, 20 milyar dolarlık proje portfolyosu üzerinde çalışmaktadır.
Frankfurt’un TOP 5 modeli
GEÇTİĞİMİZ hafta kapılarını 65’inci kez açan Avrupa’nın en büyük otomobil fuarı Frankfurt’ta 70’i dünya prömiyeri olmak üzere tam 159 yeni model sergilendi. Uluslararası otomotiv editörleri, 22 Eylül’e kadar 1 milyondan fazla otomobilseverin ziyaret etmesi beklenen fuarın en beğenilen 5 otomobilini belirledi. Ağırlıklı olarak ilk 5’in konsept araçlardan oluşması, geleceğe dair sektörün planlarının daha dikkat çekici olduğunu ortaya koydu. İşte editörlerin oylarıyla seçilen en iyi 5 otomobil...
1- VOLVO CONCEPT COUPE
İsveçli Volvo’nun yeni tasarım dilini ortaya koyan ‘Volvo Concept Coupe’ modeli fuarın en beğenilen aracı oldu. Mevcut konsept modellere nazaran çok sade ve net hatlara sahip olan aracın belki de en önemli özelliği geleceğe ait hayali bir otomobil olmamasında yatıyor. Concept Coupe, Volvo Cars’ın yeni tasarım yönünü göstermek için tasarlanan üç otomobillik konsept dizisinin ilk ürünü.
2- BMW I8
Elektrikli otomobil kavramında kendinden emin ve cesur adımlarla ilerleyen BMW’nin geçtiğimiz günlerde resmen tanıttığı BMW i3 modelinin ardından, elektrikli spor otomobili BMW i8’i de Frankfurt’ta resmen tanıttı. Bu araç hem elektrikli olması hem de çok sportif çizgilere sahip olmasıyla yapılan oylamada ikinciliğe yerleşti. i8, dolu yakıt deposu ve tam olarak şarj edilmiş bataryasıyla 500 km’nin üzerinde menzile erişebiliyor.
3- OPEL MONZA
Sıralamanın üçüncü sırasında ise Opel’in yine Volvo gibi yeni tasarım dilini ortaya koyan spor konsept modeli Monza yer alıyor. Canlandırıcı anlamında olan Monza, Opelin gelecek modelleri için ilham kaynağı olacak gibi görünüyor. Uçmaya hazır martı kanatları gibi kapıları olan Monza geniş iç mekanı, ön ince led farları ve Opel logosuyla bütünleşik ızgarası en dikkat çeken tasarım bölümlerini oluşturuyor.
4- MERCEDES S CLASS COUPE
Yeni nesil S Serisi ile birlikte CL ismini rafa kaldıracak olan Mercedes bu modelin yerine pazara süreceği büyük coupé modelini Frankfurt’ta tanıttı. Büyük ve öne doğru çıkık tasarlanmış ön panjur, geniş hava girişlerine sahip ön tampon, 21 inç çaplı jantlar LED farlar, çift bombeye sahip kaput, ince tasarımlı yan aynalar, şık egzoz çıkışları ve ince uzun stoplarla güçlü bir görünüm sunan otomobilde panoramik cam tavan da bulunuyor.
5- AUDI NANUK QUATTRO
İtalyan tasarım stüdyosu Giugiaro tarafından tasarlanan ve tasarım itibariyle geçtiğimiz yıl Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenen ‘Italdesign Giugiaro Parcour Konsept’ otomobile benzeyen Audi’nin yeni konsepti Audi Nanuk Quattro 65. Frankfurt Otomobil Fuarı’ndaki yerini aldı ve listeye 5’inci sıradan girdi. Yeni konsept otomobil, 544 beygir güç ve 737 Nm tork üreten 5 litre hacimli twin-turbo V10 dizel motoruyla dikkat çekiyor. (Hürriyet)