30 liradan başlayan işlemler herkesin kolayca ulaşabildiği bir yazılımla yapılıyor.
Türkiye’de yıllardır çözümlenemeyen ‘otomobillerin kilometrelerini’ düşürme işlemi yasa dışı olduğu halde giderek yaygınlaşıyor. Kilometre düşürme işlemi, herkesin kolayca ulaşılabildiği bir bilgisayar yazılımı ile yapılabiliyor. Ancak bu işlemi yaptıranlar nasıl bir cezai yükümlülükle karşılaşabileceklerinin farkında bile değil. Çünkü kilometre düşürme işlemini uygulayan araç sahipleri 2 yıldan 7 yıla kadar varabilen hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Bu cezanın yanı sıra aracın ‘sicili’ de bozuluyor ve satış yapmak güçleşiyor.
Oto elektrikçiler başta olmak üzere oto sanayilerindeki birçok ‘usta’ tarafından yapılabilen işlem, aracın gösterge panelinin sökülmesiyle başlıyor. Otomobiline göre değişmek şartıyla iki vidayla çözülen bu parçanın arkasındaki bağlı olan soket çıkarılıyor. Kilometre düşürme işleminde çıkarılan soketin yerine bilgisayar yazılımın ayarı için gerekli kabloya bağlanıyor ve otomobil sahibinin isteğine göre kilometre düşürme işlemi yapılıyor. Bu işlem toplamda beş dakikayı bulunuyor. Lüks modellerdeki kilometre sayaçları aracın farklı yerlerinde yedeklendiği için işlem 6-8 saate kadar ulaşabiliyor. Bu durum doğal olarak ücrete de yanıyor. Düşük segmenteki otomobillerin kilometreleri 30 liraya düşürülürken, bu rakam lüks araçlarda bin liraya kadar çıkıyor.
ÜCRETSİZ PARÇA
Kilometre düşürme işini yapan oto elektrikçilerden aldığımız bilgilere göre bu işin müdavimi otomobil galerileri, şirket otomobilleri ve servis şoförleri. Sıfır otomobil alarak üç yıl dolmadan 100 bin kilometreyi geçen kullanıcılar ise bu hizmetten faydalananlar arasında. Kilometre düşürme işlemi yaparak servislerde ücretsiz parça değişimi gerçekleştirmek de dikkat çeken işlemler arasında. Kilometre düşürme işlemini gerçekleştiren yazılımlar ise, internetin gelişmesiyle herkes tarafından ulaşılabilir durumda. Basit bir Google aramasıyla konu hakkında bilgi ve yazılım sahibi olabilmek mümkün.
Cezası ağır
KİLOMETRE düşürme işlemi otomobil sahiplerinin kolayca başvurabileceği bir yöntem olsa da birçok risk içeriyor. Yetkili servislerin kilometrenin düşürüldüğünü anlaması sonucu otomobiller direkt servis dışı kalıyor. Araçların yetkili servislerindeki siciline işlenen bu durum ile otomobili satmak oldukça güçleşiyor. Kilometre düşürmek Türk Ceza Kanunu’na
göre nitelikli dolandırıcılık kapsamına alınıyor. Gerçekleştirenler 2-7 yıl arası hapis cezasına çarptırılıyor.
**OYUN DÜNYASI
‘Sarı dolmuş’lar sanal yollarda**
SIK kullanılan ulaşım araçlarının başında yer alan ‘sarı dolmuş’lar sanal yollara çıkıyor. ‘Dolmuş Driver’ adındaki oyunda ‘Bakırköy-Taksim’, ‘Beşiktaş-Taksim’ ve ‘Kadıköy-Taksim’ güzergahlarında olmak üzere üç farklı dolmuş şoförünü canlandırılıyor. Oyundaki Türkçe seslendirmeler oldukça dikkat çekici. “Arka taraf biraz sıkışalım”, “50 TL göndermiştim para üstü gelmedi” ve “Evladım yavaş” gibi klasik dolmuş muhabbetleri oyunda yer alıyor. Genç girişimcilerin sahibi olduğu Gripati tarafından geliştirilen mobil şu anda iPhone ve iPad kullanıcılarına sunuldu. Dolmuş Driver, iPhone’lar için 1.79 TL, iPad için ise 3.59 TL fiyata sahip.
**HAFTANIN TRENDİ
Kaybetmeye karşı teknolojik çözüm**
ANAHTAR, cüzdan, tablet ve benzer birçok eşyanın kaybolmasıyla hemen hemen her gün karşılaşma ihtimalimiz bulunuyor. Bu noktada da teknoloji devreye giriyor ve eşyaların kaybolmasını önlüyor. ‘Tile’ adındaki ürün, kibrit kutusunun bir yarısı kadar ve yaklaşık üç kredi kartı kalınlığında. Eşyalara kolayca takılabilen Tile, akıllı telefonlardaki bir uygulamayla 50 metreye kadar kaybolan eşyaların yerini gösteriyor. Kitlesel fonlama platformu Kickstarter’da yer alan bu proje şu ana kadar 2.6 milyon dolar topladı. Tile henüz satışa çıkmadı, ancak ön siparişe açıldı. Cihazın fiyatı ise 25 dolar civarında olacak.(HÜRRİYET)