FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransa Merkez Bankası Kripto Para Birimini Test Edecek

Fransa Merkez Bankası, (Banque de France) 2020'de finansal kurumlar için bir “Merkez Bankası Dijital Para” birimini (CBDC) pilot haline getirmeyi planlıyor. 

Fransa Merkez Bankası Kripto Para Birimini Test Edecek

Fransız finansal yayın kuruluşu Les Echos’un geçtiğimiz günlerde yayınladığı raporda, Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, 2020 yılının ilk çeyreğinin sonunda dijital euro projesinin test edileceğini açıkladı.

Banka, Twitter'da yayınladığı bir postta, duyurunun iki büyük Fransız finans düzenleyicisi      (Fransız İhtiyati Denetleme ve Çözme Kurumu ve Finansal Piyasalar Otoritesi finansörleri) tarafından düzenlenen bir konferansta yapıldığını belirtti.

Dijital Euro Denemesine Perakende Müşteri Dahil Edilmeyecek

Rapora göre, dijital euro denemesi, sadece özel finans sektörü yatırımcılarını hedef alacak ve bireyler tarafından yapılan perakende ödemeleri içermeyecek. Villeroy, kripto para birimine perakende müşterileri için "özellikle dikkat gösterilmesi" gerektiğini bildirdi.

Fransız gazetesi Les Echos tarafından bildirildiği üzere girişim, kripto para birimine güven sağlarken, Fransız finansal sisteminin verimliliğini güçlendirmeyi de amaçlıyor.

Villeroy Fransa’yı, CBDC’yi Düzenleyen İlk Ülke Olmaya Davet Ediyor

Fransa Merkez Bankası tarafından atılan bir tweet’e göre, başkan Villeroy, Fransa’nın CBDC’yi sunan ve diğer bölgelere örnek teşkil eden ilk ülke olması gerektiğini şu sözleriyle vurguladı;

“Global anlamda önde gelen bir ihracatçı olmak ve dijital para birimi ile ilgili avantajları elde etmek için, en az bir merkez bankası dijital para biriminin çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.” 

Avrupa bölgesinden gelen bu adım, geleneksel finans piyasalarının, blokzincire ihtiyacını göstermektedir. Bu tür gelişmeler, bireysel yatırımcılara kapalı olacak olsa da, bu yatırımcıların kripto paralara olan güvenini artıracağı öngörülüyor. Bitcoin gibi finansal değer olarak kabul edilen tüm kripto paraların, önemli özelliklerinden biri merkeziyetsiz olmasıdır. Fransa Merkez Bankası kontrolünde ve denetiminde olacak olan bir dijital para, bitcoin gibi merkeziyetsiz olmayacaktır. Bu tür kurum ve kuruluşların merkezi yönetimli kripto para çalışmaları, maliyet ve verimlilik açısından önümüzdeki dönemde çok fazla gündeme gelecektir. Fransa Merkez Bankası’nın paydaşları kripto para alanında çalışmalara başlayacak ve bu konuda istihdamın da önünü açarak, kripto para piyasasını geliştirecektir.

ICRYPEX Hazine Uzmanı Helin ÇELİK

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler