FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Asgari ücret üzerinde brüt maaş alanları ilgilendiriyor! Bakanlık çalışma başlattı: Vergi dilimleri değişiyor! Ocak-Aralık farkı azalacak…

Hazine ve Maliye Bakanlığı işçi, işveren ve memur sendikalarının uzun süredir talep ettiği işçi ve memurların ücretinden kesilen vergide indirim yapılması konusunda çalışma başlattı. Buna göre seçenekler arasında ilk vergi diliminin yüzde 10’a indirilmesi söz konusu. Böylece asgari ücret üzerinde maaş alanların Ocak ayı ile Aralık ayı arasındaki vergi kesintileri azalacak.

İşçi ve memurların ücretinde birinci vergi diliminde yüzde 15, ikinci vergi diliminde yüzde 20, üçüncü vergi diliminde yüzde 27, dördüncü vergi diliminde yüzde 35 ve beşinci vergi diliminde ise yüzde 40 oranında gelir vergisi alınıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ücretten alınan vergileri indirme konusundaki teknik çalışmaları devam ediyor. Seçenekler arasında ilk vergi diliminin yüzde 15’ten 10’a indirilmesi ve sonraki vergi dilimlerinin aynı oranda bırakılması da bulunuyor.

para (11)

VERGİ TARİFESİNDE YÜKSEK ORANLI ARTIŞ

Habertürk’te yer alan habere göre, vergi tarifesi her yıl yeniden değerleme oranında (YDO) artırılıyor. Artırım sırasında yüzde 5’e kadar küsuratlar dikkate alınmıyor. Bunun sonucunda vergi tarifesi her yıl daha düşük oranda artıyor. Bundan dolayı işçi ve memur her yıl daha fazla vergi ödüyor.

Gelir vergisi tarifesinin bu yıl yüzde 122,93 olan yeniden değerleme oranında artırılması halinde;

*** yüzde 15 vergiye tabi kazançların tutarı 32 bin liradan 70 bin liraya,

  • yüzde 20 vergiye tabi kazançların tutarı 70 bin liradan 150 bin liraya,
  • yüzde 27 vergiye tabi kazançların tutarı 250 bin liradan 550 bin liraya,
  • yüzde 30 vergiye tabi kazançlar 880 bin liradan 1 milyon 900 bin liraya yükselecek.
  • Halen 880 bin lirayı aşan kazançlar için yüzde 40 oranında vergi uygulanıyor. Yeniden değerleme oranında artışla 1 milyon 900 bin lirayı aşan kazançlar yüzde 40 vergiye tabi olacak**.

para (5)

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gelir vergisi tarifesinde yeniden değerleme oranı ile artırılan tutarları yüzde 50’ye kadar artırabiliyor. Cumhurbaşkanı bu yetkisini kullanırsa yüzde 15 vergiye tabi kazanç tutarı 32 bin liradan 105 bin liraya, yüzde 20 vergiye tabi kazançların tutarı 70 bin liradan 225 bin liraya, yüzde 27 vergiye tabi kazanç tutarı da 250 bin liradan 825 bin liraya çıkacak.

Canlı Borsa

ÇALIŞANLARA NASIL YANSIYACAK?

En Çok Aranan Haberler