Çanakkale'de üretimi yapılan sertifikalı organik istiridye mantarı Türkiye genelinde ilgi görüyor.
Çanakkale'de sertifikalı organik istiridye mantarı, 30 günlük sürede ürün hasadı yapılarak, toptan olarak süpermarketlere ve organik pazarlara paketli olarak satılıyor.
Çanakkale'de üretimi yapılan sertifikalı organik istiridye mantarı Türkiye genelinde ilgi görüyor.
İstiridye mantarı, merkeze bağlı Kalabaklı köyünde Orman Organik Tesisi'nde üretiliyor. 450 metrekarelik alanda yapılan üretimde, kompost olarak saman, talaş, buğday kepeği karışımı kullanılıyor.
30 GÜNLÜK SÜREDE ÜRÜN HASADI YAPILIYOR
Yerli misellerin kullanıldığı üretimde yaklaşık 30 günlük sürede ürün hasadı yapılarak, toptan olarak süpermarketlere ve organik pazarlara paketli olarak ürünler satılıyor. Tesisin en önemli hedefi, üretim kapasitesini arttırarak, 500 kilo kadar bir mantar çıkarabilmek.
"ÜRÜNLERİMİZDE KİMYASAL MADDE KULLANMIYORUZ"
Yaklaşık 4 senedir Çanakkale'ye bağlı Kalabaklı köyünde organik istiridye mantarı üretimi yaptığını belirten Orman Organik Tesisi'nin kurucusu ve işletmecisi 34 yaşındaki Mert Esemenli, "Üretim tesisimizin en büyük özelliği organik sertifikasıyla üretim yapmasıdır. Bu vesileyle ürünlerimizde de hiç bir şekilde kimyasal madde kullanmıyoruz. Aldığımız ham maddelerin de hepsinde organik sertifika olması gerekiyor. Dolayısıyla ürünlerimizi organik marketlere, organik pazarlara pazarlayabiliyoruz." diye konuştu.
LEZZETİ ETE EŞ DEĞER
İstiridye mantarının öncelikle lezzetinin ete eşdeğer olduğu için fazlalıkla tercih edildiğini ifade eden Esemenli, "Ama tabi tropik mantarlar yani istiridye mantarları gibi tropik mantarlar henüz Türkiye'de yeni olduğu için insanlarda yavaş yavaş bu mantarı tanıyorlar. Ama internet sitelerinde özellikle fazlasıyla yemek tarifi bulabiliyorsunuz. Bunu ızgara yapabildiğiniz gibi güveçte de yapabiliyorsunuz, fırınlayabiliyorsunuz. Yani bir patlıcanla yapabildiğiniz her türlü meze etle yapabileceğiniz her türlü yemeği kolaylıkla istiridye mantarıyla yapabiliyorsunuz" şeklinde konuştu.
"ÇOK SAFHALI VE RİSK DEĞERİ DE OLDUKÇA YÜKSEK BİR İŞ"
İstiridye mantarına yeni başlamak isteyenlere tavsiye de bulunan Esemenli, "Bu işi mutlaka profesyonel gözetiminde yapmalarıdır. Çünkü çok safhalı ve risk değeri de oldukça yüksek bir iş olduğu için kompostu yapılacak ham madde seçiminden kompostun pastarizasyon kalitesine kadar daha sonra kullanılacak tohumun tazeliğine kadar bir sürü aşamanın ciddi gözlemlerle denetlenmesi gerekmektedirve daha sonra bu mesleği küçük bir yatırım olarak düşünmemeleri gerekiyor insanların.