Çanakkale Boğazı'nın güvenliğinin sağlanması için 1892'de 2'inci Abdülhamit tarafından yaptırılan tarihi Anadolu Hamidiye Tabyası, restorasyon çalışmalarında büyük değişime uğradı.
Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in Çanakkale Boğazı'nın güvenliği için 1892'de yaptırdığı tarihi Anadolu Hamidiye Tabyası, restorasyon çalışmaları sonucunda tarihi dokusunu yitirerek modern bir sosyal tesise dönüştü, çevresindeki yeşil alan da betonlaştı. Tarihi yapının eski ve yeni fotoğrafları "değişimin" boyutunu ortaya koydu.
Restorasyonla betonlaştı
Çanakkale Boğazı'nın güvenliğinin sağlanması için 1892'de II. Abdülhamit tarafından yaptırılan tarihi Anadolu Hamidiye Tabyası, restorasyon çalışmalarında büyük değişime uğradı. Tarihi tabya, içine yapılanlar nedeniyle modern bir sosyal yaşam alanına dönüşürken, betonlaşma nedeniyle ise yeşil alan miktarı azaldı.
Ancak çalışanlar, restorasyon tamamlandığında tabyaların zemininin bir bölümü ile bonetlerin (cephanelik) üzerinin çimlendirileceğini ve alana çeşitli fidanlar dikilerek tekrar yeşil örtüsüne kavuşturulacağını söyledi.
18 Mart'a kadar tamamlanacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 20 milyon lira ödenek ayırarak 2014'ün Şubat ayında başladığı "Anadolu Hamidiye Tabyası ve Gelibolu Minia Teşhir Tanzim ve Çevre Düzenlemesi" projesinin, Çanakkale Deniz Zaferi kutlamalarının yapıldığı 18 Mart'a kadar tamamlanması hedefleniyor.
İş makinesi sokulması tepki gördü
İşin başlangıcında müteahhidin tescilli bonetler üzerindeki çalışmayı iş makinesi ile yapması kamuoyunda tartışma konusu oldu. Yaklaşık 3 yıldır süren çalışmalar sonunda ortaya nasıl bir görüntü çıkacağı merakla beklenirken; tabyadaki değişimi, aynı açıdan çekilmiş 2 farklı fotoğraf karesi net olarak ortaya koydu.