FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Teknik analiz

İlk seansı 318 puanlık bir düşüşle 67.572 seviyesinden kapatan endeks ikinci seansa da yeniden satış baskısı ile başladı.

Teknik analiz

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Dün güne satıcılı başlayan piyasada yüzde0,70 oranındaki değer kaybı ile 67.419 puandan açılış yapan endeks, en düşük 67.385 puanı test etmesinin ardından seansın geri kalanını 67.500-67.700 aralığında geçirdi. İlk seansı 318 puanlık bir düşüşle 67.572 seviyesinden kapatan endeks ikinci seansa da yeniden satış baskısı ile başladı. İlk etapta 67.138 puana kadar geriledikten sonra bir süre bu civarda tutunmaya çalışsa da başarılı olamayan endeks satışların hız kazanması ile 66.827 seviyesine kadar geri çekilmesini sürdürdü. Kapanışa yakın gelen tepki alımları ile kayıpların bir kısmını geri alan endeks günü yüzde1,01 oranındaki eksi ile 67.207 düzeyinden kapadı.

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere bu haftaya satış baskılarının etkisiyle zayıf başlayan endeksin dün hem 21 günlük hareketli ortalamasının hem de Haziran ayından bu yana geçerli olan kanal formasyonunun altına sarkma yaşadığı görülmektedir. Bu hareketliliğin nispeten yüksek bir işlem hacmi ile gerçekleşmesi de riski artırıcı önemli bir faktör olmakla birlikte, gün sonunda kapanışın 21 günlük ortalamanın üzerinde ve formasyonun içinde gerçekleşmesi, endeksin hala güçlü bir şekilde 67 bin civarında tutunma çabası verdiğine işaret etmektedir. Bu açıdan hafta ortasına kadar yaşanacak seyir kısa vadeli yön tayini açısından belirleyici olacaktır. Daha önceki bültenlerimizde de dikkati çektiğimiz üzere Bollinger Band’ın yeniden daralma eğilimine girmesi endeks için bir taraftan baskı unsuru olmaya devam etse de diğer taraftan satışların etkili olduğu ortamda gün içi sert hareketlerin sınırlanması açısından olumlu olabilir.

Yükselen kanal formasyonunun alt sınırı olan 66.600 seviyesinin önemli bir destek olduğu ve bu seviyenin test edilmesi ile altına yaşanacak sarkmaların, trend dönüşümü için ilk sinyaller olarak kabul edilmesi gerektiğine dair görüşümüzü hala korumaktayız. Endeksin kanal içinde kalma çabasında başarılı olması halinde geçen hafta Cuma günü yaşandığı üzere yeniden kısa vadeli hareketli ortalamalara doğru bir atak yaşaması sözkonusu olabilir. Teknik göstergeleri incelediğimizde endeksin bu çabasını destekleri söylenebilir.

Keza kısa vadeli olanlardan CCI’ın aşırı satım bölgesi referans çizgisinden güç alarak yönünü düşük bir eğimle de olsa yukarı doğru çevirdiği, William’s R’ın düşüşünü sonlandırarak yatay döndüğü görülmektedir. Burada dikkati çeken en önemli unsur Ağustos ayı ortasından bu yana olan dönem incelendiğinde endeksin düşük eğimli yükseliş trendine karşın, yatay bir kanalda hareket eden Momentum’un 100 referans çizgisinin altına inerek satım sinyali vermesidir.

Uzun bir süredir piyasadaki hareketliliğe tepki vermeden yatay seyirlerine devam eden orta vadeli teknik göstergelerden MACD ve Trix’in de yönünü aşağıya doğru çevirmeleri riski artıcı bir etken olarak nitelendirilebilir. Sonuç olarak, endeksin dün formasyonun altını test etmesi, formasyonun bozulma ihtimalini ortaya çıkarsa da Haziran ayı başından bu yana geçerliliğini koruyan yükseliş trendi gözönüne alındığında bu tipte bir düzeltmenin olağan kabul edilebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle olasılığı gittikçe azalmakla birlikte mevcut ortamda kanal formasyonunun etkisini koruyacağına dair düşüncemizi hala sürdürüyoruz. Ancak 66.600 seviyesinin altında kapanış yapılması durumunda mevcut pozisyonların azaltılmasını ve/veya VOB’da korunma amaçlı işlemler yapılmasını tavsiye ederiz.

Kısa vadede endeks için 67.800-68.000-68.600 direnç, 67.000 (21 günlük H.O)-66.600-66.000 destekler olarak kabul edilebilir. Dolar bazında ise yanda sağdaki grafikte de görülebileceği üzere 3,80 cent seviyesindeki direncini aşma çabaları başarısızlıkla sonuçlanan endeks dün 3,74 cent seviyesindeki desteğinden kapanış yaptı. Mevcut durumda endeksin 3,66 cent seviyesindeki gap bölgesine kadar gerilemesini sürdürme olasılığı bulunmaktadır. Bu düzeltme hareketine karşın hala 2011 yılı Haziran ayından bu yana geçerli olan uzun vadeli çanak formasyonunun boyun çizgisi konumundaki 4.08 cent seviyesini orta vadede hedeflediğini düşündüğümüz endeks için 3.78-3.80-3.84 cent direnç, 3.72-3.66-3.60 cent ise destek olarak kabul edilebilir.

En Çok Aranan Haberler