Bu hafta tüm dünyanın gözleri ABD borçlanma limitlerinin artırılması konusundaki anlaşmada olacak. 2 Ağustos tarihine kadar bütçe görüşmelerinde anlaşma olmazsa, ABD temerrüt ile yüzleşecek. Bu ihtimal henüz dünya piyasaları tarafından satın alınmadı diye düşündüğüm için, bu risk arttırkça ve süre sonunda da anlaşma sağlanamazsa, tüm piyasalar ciddi bir dalgalanma yaşayacaklardır.
Uzlaşma olduğu takdirde, euro-dolar paritesinde hızlı bir gevşeme yaşarız. Yok eğer 2 Ağustos tarihine kadar anlaşma olmazsa, paritenin geçici de olsa, 1,47'leri görmesini bekliyorum.
Geçen hafta uzlaşmayı sağlamak için faaliyette olan bir heyetin,sanki sonuca yakınmış gibi bir hava verilmesi nedeniyle Dow endeksi 12.750 civarını görmüş olmasına rağmen, İMKB olarak biz kendi sıkıntılarımız nedeniyle, o ortamda negatif ayrıştığımız için, bu yükselişten faydalanamamıştık.
Geçen Perşembe AB liderleri Yunanistan konusundaki yeni yardım paketini karara bağlayarak, bu meseleyi bir kaç yıl ötelemiş oldular. Bu anlaşma ile AB piyasaları da pozitif hareketler sergilemişti.
Dış piyasaların toparlandığı geçen hafta biz ise, önce Ali Babacan'ın kriz uyarıları, başbakan yardımcısı B.Gedikli'nin harcamayın uyarıları, MB Başkanı Erdem Başçı'nın şirket ve bireylere döviz borçu riskine girmeyin gibi açıklamları sonrasında IMF ve Fıtch 'de son noktayı koyunca, ciddi bir panik ve realize yaşadık. Cuma seans sonuna doğru, IMF temsilcisi her nekadar Türk ekonomisi için kriz riski var ifadesi bir tercüme hatasıdır diye tekzip de yapsa, toparlanamadan haftayı ciddi düşüşle kapatmıştık. Şimdi ABD Dow'da bütçe görüşmelerinin kopma noktasında gelmiş olması nedeniyle, 200 puanlık realize ile yeni haftaya başlıyoruz. Böyle bir ortamda, İMKB nasıl davranacak önemli!
Geçen hafta yaşanan düşüşün IMF temsilcisinin açıklamalarının yanlış tercümesinden kaynaklanmış inancı yüksek olursa, dışarıda gevşeme yaşanırken, pozitif ayrışma yaşayabiliriz. Ama genel beklenti, gevşemenin sürmesi yönünde. Gevşeme halinde geçen hafta gördüğümüz 59.434 ve altında da, 58.000 riski mevcut.
Yaşanan bu karışık ortamda, gördüğünüz gibi, içte dışta ciddi sert fiyat hareketleri görülüyor. Bu nedenle, hissede bulunanların fiyatlara bakmadan, panik yapmadan beklemeye geçmeleri, nakit olup da alım yapmak için uygun seviyeleri kollayanların da, 59.800 seviyesinden aşağıdaki verdiğim risk seviyelerine doğru kademeli alım yapmalarının uygun olabileceğidir. Ancak yeni alacak olanlar da, aldıktan sonra hisselerin pozitif ayrışarak yükselişi yaşanabileceği gibi, düşüşün devamının da gelebileceğini bilmeleri gerekir.
**En son kaybettiğimiz 4 şehitimiz için Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve baş sağlığı dilerim.
Not:** Yazı saat 09:07'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.
Aydın Eroğlu