FİNANS

Spekülasyon Piyasası Hakim!

Cuma günü açıklanacak Moody's Türkiye raporu ve Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarına yönelik spekülasyonların hakim olduğu günleri yaşıyoruz. Moody's'in kararına yönelik beklentisini açıklayan sanayi bakanının sözleri acaba not indiriminin bilgisi mi alındı diye bir spekülasyon yarattı. AKP'li Kapusuz'un basında bu yönde paylaştığı mesajları da yayınlanınca spekülasyonun boyutu iyice arttı. Panikleyenlerin satışlarıyla geçen hafta 84.356'yı görmüş olan BIST, dün 78.955 seviyesine kadar çok hızlı bir düzeltme yaşadı.

Muhtemelen Moody's'in raporu Cuma sabahı seans öncesi açıklanacaktır diye düşünüyorum. Bu raporların açıklanmadan evvel Hazine gibi kurumlarla paylaşılıyor olmasından ötürü, bugün raporun yönüne uygun BIST hareketleri görebiliriz!

Özellikle hükümet-kurumlar ve şirket temsilcisi ile yetkililerinin yaptıkları yapacakları açıklamalarda çok dikkatli olmaları lazımdır. Çünkü ilgili kişilerin bilgiye sahip olacakları düşünülerek, yapılan açıklamalar ile ilgili ciddi spekülasyonlar yapılabilir. Hatta piyasalar manipüle bile edilebilir. Çok hızlı zıt yönlerde gerçekleşebilecek piyasaya hareketlerinde yatırımcılar ciddi kayıplara uğrayabilirler. Bazıları da önemli haksız kazanç sahibi olabilirler. Bakan Zeybekçi'nin bir tv. kanalındaki yorumlarının piyasaları nasıl salladığı bu söylediklerime bir örnektir.

Zeybekçi'nin yorumları sonrasında Bakan Babacan'dan Moody's'ten herhangi bir kurumla paylaşılmış bir rapor henüz yok gibi ifadeler de, dün yaşanan düşüşün bir nebze alış tepkileriyle karşılaşmasına neden oldu. Bugün ve nihayetinde yarın rapor açıklanınca işin aslının ne olduğu anlaşılacaktır. Ama tekrar ediyorum, temsilini üstlendikleri görev ve sorumluluklar nedeniyle bazı kişilerin açıklamaları kamuoyunda tepki yaratır.

Bir örnek daha vereyim; dün yine bir tv.kanalında açıklamalarda bulunan bakan Babacan, faizsiz bankacılık için Vakbn, Halkb ve Ziraat Bankası'nın çalışmalar yaptığını Ziraat Bankası'nın da Asyab'ı almak için görüşmeler yaptığını, bunun iki tarafın kendi iradelerine kalmış bir pazarlık olduğunu, ama olursa Ziraat'in bu sayede bir katılım bankasının olacağını ve bu durumun arzu ettikleri bir şey olduğunu ifade etmesi sonrası, bir kaç gündür düşen Asyab hissesi bir anda tavan oldu. Sonrasında ise akşam saatlerinde, Başbakan başdanışmanı olan Yiğit Bulut, 360 tv.ye yaptığı açıklamalarda ''başbakanın bilgisi dahilinde böyle bir girişim, tasarruf veya sorgulama yoktur, bu spekülasyonlara inanları uyarıyorum, 2.8 Milyar TL. alacağı takibe düşmüş bir bankanın bir devlet kurumu tarafından alınması sözkonusu olamaz'' diye konuştu! Hadi bakalım şimdi buyurun buradan yakın! Peki sizce bugün asyab hissesinin fiyatı ne olur? Üzerinde ciddi şaibe olan bir bankanın bir kamu kurumu tarafından alınmaması hakkındaki tez doğru olabilir, ama biliyorsunuz 2008-2009 mortgage krizi esnasında, ABD ve AB'de kamu bir çok şaibeli bankayı alarak ya da destekleyerek piyasalara daha büyük yara açmasına mani olmaya çalışmışlardır. Yani özel sektör risk ve bataklarının devlete yüklenmemesi tezine katılmakla birlikte, dünya örneklerine bakınca, bunun bazen tersinin de yapılabildiği görülüyor. Bu nedenle piyasalarda zıt spekülasyonlar yaratacak bu tip açıklamaları yapanların çok dikkatli olmaları gerekir.

Neyse sözümü bağlayayım; son düşüşümüzün akıbetine Moody's'in raporu netlik kazandıracak. Not düşerse, dünkü yazımda da belirttiğim alt desteklere inme riskimiz olacak. Yok eğer not inmeyecekse muhtemelen bugünden başlayan bir yükseliş tepkisi görebiliriz.

Moody's raporunu bir tarafa koyarsak, diğer piyasa belirleyicisi ise Pazar günkü cumhurbaşkanlığı seçimi olacaktır. Başbakan dışındaki bir kişinin sandıktan çıkması halinde düşüşlerin arttığını görürüz diye düşünüyorum. Sandıktan ikinci turu gerektiren ve birbirine yakın sonuçlu iki aday çıkarsa, bunun da satış baskısı yaratacağı görüşündeyim. Yok eğer sandıktan başbakan cumhurbaşkanı olarak çıkarsa, bu durumda ilk anda (Moody's not indirmedi ise, not inerse, piyasa sandıktan kimin çıktığına bakmadan düşmeye devam edebilir) bir yükseliş olacağını, ama sonrasında siyasetin nasıl şekilleneceği yönündeki spekülasyonlara, AKP'nin yeni genel başkanının ve başbakanın kim olacağına göre BIST'in düşüş ve yükselişlerine şahit olabiliriz.

Kısacası her halukarda sıkıntılı bir döneme girdiğimiz görüşündeyim. Hürriyet Gazetesi internet sitesinde yayınlanan habere göre, bakan Zeybekçi; ''Türkiye'de bundan sonra başbakan olmaz, bakanlar kurulu başkanı olur. Bakanlar Kurulu'na başkanlık eden, toplantıya çağıran, bunu rutine bindiren bir kişi olur'' demiş! Yukarıdaki uyarılarımda ne demek istediğimi sanırım çok iyi anlıyorsunuzdur. Biz de böyle bir ortamda sağlıklı yatırım kararları almaya çalışıyoruz. Ne diyeyim, Allah hepimizin yardımcısı olsun. Ama hemen belirteyim; dün de yazdığım gibi 78.500 aşağı kırılmazsa, BIST için teknik olarak trend bozulmaz. Ben bu düşüşün spekülasyonla oluşmuş bir düzeltme olarak kalacağı görüşündeyim.

Not: Yazı 07/08/2014, saat 09:07'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır. Günlük düzenli yayınlanan yazılarımı görebilmek için borsaanalizci.com gold üyesi olunuz!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter;borsaanalizci.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler