FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar S&P'ye nasıl tepki verdi?

Yurtdışı borsaların pozitif tarafta olması Borsa İstanbul'un da yükselerek açılmasını sağladı.

Piyasalar  S&P'ye nasıl tepki verdi?

SELÇUK ALTUN - MYNET Borsa İstanbul (BİST), 386 puan artışla 75.065 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0,52 oranında değer kazandı. Dolarda ise ilk işlemler 2.0172 seviyesinden geçiyor.

Bu sabahın en önemli gündem maddesi kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'ye ilişkin açıklaması oldu.

Kurum, Türkiye'nin BB+ olan notunu teyit ederken görünümü 'durağan' olarak korudu. S&P, Türkiye'nin notunu teyit etmiş olsa da ciddi uyarılarda bulundu. Özellikle kredi büyümesi ve borçlanma maliyetlerine dikkat çeken kurum, bunların artmaya devam etmesinin notun düşürülmesine neden olabileceği uyarısını yaptı.

Teknik olarak bakıldığında; 74.000’i test edip dönen endeks için hafta içinde de 73.800-73.500 bandına dek bir düzeltmenin özellikle geçen haftaki sert yükseliş göz önüne alındığında sağlıklı olabileceği belirtiliyor. Ancak S&P'nin yaptığı uyarıların ardından faizde hızlı yükselişler yaşanması piyasalarda stresi artırabilecek bir unsur olarak öne çıkıyor. 2 ve 10 yıllık faizlerdeki seyir ile dolar kurunda bir rahatlama olması halinde yeniden 75.000 ve 76.000 seviyelerinin hedeflenebileceği vurgulanıyor.

ABD Merkez Bankası Fed’in varlık alım programı konusunda ne zaman değişikliğe gideceği ile ilgili belirsizlik piyasanın önündeki en önemli sorun olduğu için önümüzdeki dönemde ABD’de açıklanacak veriler ve yapılacak açıklamalar piyasanın yön bulmasında etkili olacak. Bu sebeple endeksin bir süre daha 73.500-77.000 aralığında hareket etmesi bekleniyor.

Bugün, yurt içinde turist girişleri takip edilecekken, Avrupa tarafında Tüketici Fiyat Endeksi izlenecek. ABD'de ise, endüstriyel üretim ve kapasite kullanım oranı beklenecek.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler