FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın için korkutan iddia!

Goldman Sachs 2013 yılı için altın fiyatları tahminini ons başına 1.615 dolardan 1.530 dolara indirdi.

Altın için korkutan iddia!

10 yılı aşkın bir süredir yukarı doğru hareket eden altına gelen satışlar fiyatlarını daha da aşağı çekecek gibi görünüyor. 2002 yılından bu yana yüzde 481 yükselen, Eylül 2011'de 1.900 dolar sınırını aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan ancak artık 1.600 doların altında kalan ve yıl başından bu yana yüzde 5 değer kaybeden altının 'altın çağı bitti' şeklindeki görüşleri destekleyen yeni görüşler ortaya atıldı. Birkaç gün önce 'altın artak güvenli liman değil' ünlü spekülatör George Soros'un hemen ardından Amerikan finans kuruluşu Goldman Sachs, hem bu yıl hem de 2014'e ait altın beklentilerini aşağı doğru revize etti.

Goldman Sachs bu yıl için altın fiyatları tahminini aşağı çekti. Finans devi kararına gerekçe olarak Euro Bölgesi'nde artan riskler ve ABD'de beklenenden zayıf gelen ekonomik verileri gösterdi. Goldman Sachs, altına dair üç aylık tahminini ons başına 1.615 dolardan 1.530 dolara indirdi. 12 aylık tahminini ise 1.550 dolardan 1.390 dolara indirdi. Bankanın 2013 sonu tahmini 1600 dolardan 1450 dolara revize etti. 2014 yılı sonu tahmin ise 1450 dolardan 1270 dolara revize edildi. Goldman Sachs'tan yapılan açıklamada, “Euro Bölgesi'ndeki risklerden kaçınma faaliyetlerinin artışı ve hayal kırıklığı yaratan ABD ekonomik verilerine rağmen altın fiyatları geçen boyunca değişmeden kaldı. Bu da altın tutmaya dair kanının ne kadar çabuk zayıfladığını vurguluyor. Altının kısa süre önceki donuk fiyat hareketliliği ve ekonomistlerimizin daha yüksek ABD reel oranları beklentisi düşünüldüğünde bir kez daha ABD doları cinsinden altın fiyat tahminlerimizi düşürüyoruz” ifadeleri kullanıldı. Banka aynı zamanda altında uzun Comex pozisyonunu kapatmayı önerdi. Goldman Sachs bu pozisyonu ilk kez Ekim 2010'da benimsemişti.

Banka altında tekrar kısa bir pozisyona dönülmesini önerdi. Goldman'dan yapılan açıklamada “ABD yavaşlamaya devam ettiği takdirde altında kısa vadede yukarı yönlü ılımlı fiyat hareketliliği

riskleri olsa da, 2013 boyunca fiyatların aşağı yönlü hareketli edeceğini düşünüyoruz” dendi.

Alman Deutsche Bank da, 2013 yılı için ortalama altın fiyatı tahminini yüzde 11.8 düşürerek

ons başına, 1,637 dolara ve 2014 yılı tahminini ise yüzde 4.7 indirerek ons başına 1,810 dolara çekti. Bloomberg'in haberine göre Deutsche Bank AG, güçlenmekte olan dolar, iyileşen ABD büyümesi ve emtiaya nazaran hisse senetlerine yönelik iştahın artmasını işaret ederek, altının fiyat görünümünü bu yıl ve gelecek yıl için düşürdü.

Soros 'güvenli liman değil' demişti

Para sihirbazı olarak tanınan yatırımcı George Soros, son euro krizi sırasında altının “güvenli liman” statüsünü kaybettiğini söyledi. Çin basınına konuşan Soros, “Geçtiğimiz yıl euro çökmeye yaklaşınca aslında altın düşüş gösterdi, çünkü insanlar bir şey satmak zorunda kaldıklarında altını sattılar” ifadelerini kullandı.

[Altın fiyatları için tıklayın](https://finans.mynet.com/altin/) [ **Çeyrek Altın**](http://finans.mynet.com/altin/altindetay/SGCEYREK/)**,** [**Yarım Altın**](http://finans.mynet.com/altin/altindetay/SGYARIM/)**[Cumhuriyet Altını](http://finans.mynet.com/altin/altindetay/SCUM/)**


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler