FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altının adersi değişti

Altın mevduatı 1 yılda 13.6 milyar liraya yükseldi.

Altının adersi değişti

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankacılık sektöründe altın mevduat hesaplarının son bir yılda 3.1 milyar TL'den 13.6 milyar TL'ye yükseldiğini söyledi.

İş Bankası'nın altın bankacılığı alanında sunduğu ürün ve hizmetlere ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Aral, altın bankacılığında son yıllarda çok ciddi ilerleme kaydedildiğini vurguladı.

Aral, 2004 yılında Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı kararda yapılan değişiklikle birlikte bankalara kıymetli maden mevduatı açabilme yetkisi verildiğini, son yıllardaki gelişmelerle bağlı olarak da altın bankacılığının hızlı bir yükseliş trendine girdiğine işaret ederek, "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, toplam altın mevduatı büyüklüğü son 1 yılda 3.1 milyar TL'den 13.6 milyar TL'ye yükselmiştir” dedi.

Altın bankacılığına olan ilgiye paralel olarak banka müşterileri için farklı altın ürünleri geliştirdiklerini dile getiren Erdal Aral, bu kapsamda altın mevduat hesabı, yatırım hesabı, B Tipi altın fonu, anapara korumalı fon gibi alternatifleri sunduklarını söyledi.

"Altını evde saklamak riskli"

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) ile imzalanan protokol çerçevesinde bankanın uygulamaya başladığı “Altın Buluşmaları” kampanyası hakkında bilgi veren Erdal Aral, bu kampanyanın öncelikle İstanbul, Konya, Kayseri, Gaziantep, Malatya, Nevşehir, Adana ve Eskişehir'deki şubelerde düzenleneceğini belirterek, şöyle devam etti: "Altın ülkemizin geleneksel yatırım araçlarından biridir. Uzun vadede yatırımcısını risklerden koruduğu için yatırım aracı olarak güvenli liman özelliğini hiç kaybetmemiştir.

Ancak altını evde saklamak ve korumak oldukça riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle altına yatırım yapmak isteyenleri altınlarını İş Bankası güvencesiyle saklamaya ve yatırım yapmaya davet ediyoruz. 'Altın Buluşmaları' düzenlenen şubelere başvuran kişilerin altınları, 995/1000 saflıktaki gram karşılığı şubelerde bulunan İstanbul Altın Rafinerisi eksperleri tarafından belirlenecek.

Belirlenen gramajda altın, vadesiz altın mevduat hesabında gram altın cinsinden güvenle saklanabilecek. İsteyenler ayrıca vadeli altın mevduat hesabı açtırarak mevcut altınlarının üzerine gram altın kazanabilecek." Altın fiyatlarında artış bekleniyor Altın bankacılığının geleceğini de değerlendiren Erdal Aral, 2011 yılında yatırım amaçlı altın talebinin ilk kez mücevher talebini geçtiğini, önümüzdeki dönemde ise altın fiyatlarında artış eğiliminin devam etmesinin, altına olan yüksek ilginin sürmesini de sağlayacağı öngörüsünde bulundu.

Soruları da yanıtlayan Aral, hurda altınların ekonomiye nasıl katkısı olacağı yönündeki bir soru üzerine, 1 milyar TL'lik hurda altın toplanması halinde bunun ekonomiye çarpan etkisi ile 9 milyar TL katkısı olabileceğini söyledi.

Toplantıda verilen bilgilere göre, İş Bankası'nın vadesiz hesap niteliğinde olan "İş Bankası Altın Mevduat Hesabı" ile bankanın internet şubesi ve şubeler aracılığıyla altın alınıp satılabiliyor. Bu hesapla düşük tutarlarla işlem yapılabiliyor ve 50 bin TL'ye kadar olan tasarruflar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) tabi oluyor.

Ayrıca, her ay düzenli olarak altın yatırımı yapmak isteyen banka müşterilerine, internet şubesinden ya da şubelerden düzenli alım talimatı verebilme olanağı da sunuluyor. Banka müşterileri "Yatırım Hesabı" aracılığı ile de 1 gram altın, tam ve yarım cumhuriyet altın alarak fiziki saklama riski olmaksızın altına yatırım yapabiliyor.

Banka ayrıca, altın üretimi veya ticareti ile uğraşan, altın işleyen veya altın üzerinden işçilik geliri elde eden üretici firmaların yanı sıra, altın ticareti yapan firmalara ve kuyumculara da altın işletme kredisi ve altın ihracat kredisi hizmeti veriyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler