FİNANS

Deflasyonun nedenleri ve sonuçları nelerdir? Deflasyon neden kötüdür?

Bir ülkede deflasyon süreci etkili olduğu zaman belli başlı durumlar ortaya çıkar. Mal ve hizmetlerin fiyatlarının sürekli olarak düşmesini temsil eden deflasyon, uzun vadede bir kısır döngü halini alarak ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyebilir. Dolayısıyla pek çok kişinin araştırdığı deflasyon nedenleri ve etkilerine değinilmesi gerekir. Böylelikle bu sürecin ortaya çıkmasında hangi faktörlerin etkili olduğu ve deflasyonun ülke ekonomisini nasıl etkilediği açıklanabilir.

Deflasyonun nedenleri ve sonuçları nelerdir? Deflasyon neden kötüdür?

Sözcük anlamının para kısıtlaması olduğu bilinen deflasyon, bir ülkenin ekonomisini olumsuz yönde etkileyebilen süreçler arasındadır. Çünkü etkileri incelendiği zaman olumlu bir süreç gibi düşünülse de deflasyonun bir kısır döngüyü beraberinde getirdiği bilinir. Bu nedenle deflasyonun temel nedenleri ve ülke ekonomisi üzerindeki etkileri açıklanmalıdır. Böylelikle deflasyonun yol açtığı durumlar ile bu sürecin üreticiler ve tüketiciler açısından nasıl ilerlediği hakkında açıklamalar yapılabilir.

Deflasyon nedenleri nelerdir?

Piyasadaki mal ve hizmetlerin fiyatlarında sürekli olarak düşüş görülmesine deflasyon denildiği bilinir. Bu durum fiyatların düşmesine bağlı olarak alım gücünün artması olarak algılanabilir. Ancak deflasyonun nedenleri ve sonuçları incelendiği zaman bu durumun ülke ekonomisini olumlu yönde etkilemediği görülür. Dolayısıyla deflasyon sürecinde alıcılarda mal ve hizmetlerin fiyatlarının sürekli olarak düşeceğine dair bir algı oluşmasının sanıldığı gibi zararsız bir durum olmadığı belirtilmelidir. Bu durumun nedenleri incelendiği ise temel etkenin arz ve talepte aynı anda aşağı yönde hareket görülmesi olduğu söylenebilir. Deflasyonun diğer nedenleri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Dış talebin yetersiz olması
  • Para arzında hızlı bir şekilde azalma görülmesi
  • Genel olarak alım gücünde azalma olması
  • Hem üreticilerin hem de tüketicilerin tasarrufa yönelmesi
  • Yapılan tasarrufların verimli yatırımlarla sonuçlanmaması

Deflasyon sonuçları nelerdir?

Bir ülkede yaşanan deflasyon süreci, o ülkenin ekonomisini olumsuz yönde etkileyebilir. Çünkü bu sürecin uzun sürmesi ve ileri boyutlara taşınması durumunda deflasyon yaşanan ülkenin ulusal gelirinde düşüş görülür. Bu bağlamda "Deflasyon neden kötüdür?" diyen kişilere ilgili süreçte ortaya çıkabilen bir kavramdan söz edilmelidir. Deflasyon sarmalı temel olarak ücret, üretim, talep ve istihdam gibi alanların her birinde aynı anda düşüş yaşanmasının olumsuz etkilerini temsil eder. Bu da deflasyon sürecinin etkili olduğu bir ülkenin ekonomisinde durgunluk yaşandığını kanıtlar. Ekonomi alanı için bir kısır döngü olarak nitelendirilen deflasyon sürecinin diğer sonuçları ise aşağıdaki gibidir:

  • Satılmayan ürünlerin birikmesi ve satışların azalması durumunda şirketlerde ekonomik kayıplar yaşanabilir.
  • Şirketlerde yaşanan ekonomik kayıplar sonucunda işçilerin maliyetleri karşılanamadığı takdirde işsizlik oranı artabilir.
  • Deflasyon sürecinde işsizlik oranının artmasının yanı sıra çalışanlara ödenen ücretlerin azalması da söz konusu olabilir.
  • Uzun süreli olarak yaşanan bir deflasyon süreci ülkenin ekonomisini olumsuz yönde etkilediği için toplumun daha az harcama yapması olasıdır.
  • Deflasyon sürecinin yaşandığı ülkenin para biriminin değerinde kontrolsüz bir artış görüldüğü için dış ticaretteki dengeler bozulabilir.
  • Bu süreçte yatırımcıların faiz getirili araçları tercih etmelerine bağlı olarak talebin daha fazla azalması söz konusu olabilir.

Deflasyonda faizler neden olur?

Para kısıtlaması anlamına gelen deflasyon sürecinin etkili olduğu bir ülkede faizlerin arttığı görülebilir. Bu durumun temelde deflasyon sarmalı olarak adlandırılan kısır döngüyle ilişkili olduğu söylenmelidir. Deflasyon yaşanan bir ülkede fiyatların sürekli olarak düşmeye devam edeceği düşünüldüğü için harcamaların ertelendiği görülür. Buna bağlı olarak tüketicilerin daha az harcama yaptığı ve üreticilerin ekonomik kazancının düştüğü bilinir. Bu da işsizlik oranının artması gibi faizlerin yükselmesine neden olabilir.

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler