FİNANS

Son dakika: Enflasyon rakamları açıklandı: Merkez Bankası sinyali önceden vermişti: Ocak 2025 emekli ve memur zammı için ilk ipucu…

Son dakika haberi: Haziran ayında aylık yüzde 1,64 yükselen enflasyon, Temmuz ayında yüzde 3,23 artış gösterdi. TÜİK Temmuz ayı enflasyon rakamlarını duyururken aylık bazda yükselişin nedenini ise Merkez Bankası açıkladı. Öte yandan SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi için Ocak 2025 emekli zammı rakamlarında ilk ipucu da belli oldu. İşte Temmuz 2024 enflasyon rakamları ile haberin detayları…

Son dakika: Enflasyon rakamları açıklandı: Merkez Bankası sinyali önceden vermişti: Ocak 2025 emekli ve memur zammı için ilk ipucu…

Son dakika: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2024 enflasyon rakamları için açıklama yaptı. Memur ve emekli Temmuz zammını belirleyen Tüketici Fiyat Endeksi, Haziran’da yüzde 1,64 artış kaydetmişti. Yıllık enflasyon aynı dönemde yüzde 71,60 olarak açıklanmış ve aylık enflasyon geçen yılın Mayıs ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Temmuz enflasyonu da netleşti.

ENFLASYON TEMMUZ’DA YÜKSELDİ

TÜİK verilerine göre enflasyon aylık bazda yüzde 3,23, yıllık bazda ise yüzde 61,78 oldu.

Ekonomistler enflasyonun yılın 7’nci ayında yüzde 3,51 artmasını tahmin ediyordu. Enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 71,60 olan yıllık enflasyonun yüzde 62,23'e ineceği öngörülüyordu.

iStock-1487150852

MERKEZ BANKASI ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞİ ONA BAĞLADI!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtilmişti.

EMEKLİ VE MEMUR 2025 ZAMMI İÇİN İLK RAKAMLAR GELDİ

Temmuz 2024 SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 24,73, memur ile memur emekli zammı enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile birlikte yüzde 19,31 olmuştu. Ayrıca SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaşı 10 bin TL’den 12.500 TL’ye yükseltilmişti. Ancak Temmuz enflasyonu ile hesaplama yapıldığında enflasyon farkı için yüzde 6,56 enflasyon daha oluşması gerekiyor.

MEHMET ŞİMŞEK'TEN İLK YORUM

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2024 enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten ilk yorum geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, resmi sosyal medya hesabından paylaşarak şunları söyledi;
''Yıllık enflasyon düşüyor.

Temmuzda aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı arttı. Yıllık enflasyon ise hazirana göre 9,8 puan azalarak yüzde 61,8'e geriledi.

Ana hedefi dezenflasyon olan programımızın her alanda olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek.

Fiyat istikrarını sağlayarak vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracağız.''

CEVDET YILMAZ: DEZENFLASYON SÜRECİ HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da verilerin açıklanmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

Ekonomik ve sosyal açıdan temel öncelik olarak gördüğümüz enflasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Haziran ile başlayan dezenflasyon süreci, Temmuz ayı yıllık enflasyon oranının yüzde 60 seviyesine yaklaşmasıyla, hız kesmeden devam ediyor. Yıllık tüketici enflasyon oranının Ağustos ayında düşük yüzde 50’li düzeye, Eylül ayında ise yüzde 50’nin altına gerileyeceğini tahmin ediyoruz.

Temmuz ayında aylık tüketici enflasyonu belirli bazı kalemlerde fiyat ve vergi ayarlamaları neticesinde bir önceki aya göre daha yüksek düzeyde yüzde 3,23 olarak gerçekleşti. Aylık enflasyonda, enerji, alkol ve tütün grubundaki dönemsel fiyat artışlarına bağlı ve geçici olarak yaşanan bu gelişmeye rağmen, yıllık enflasyon bir önceki aya göre belirgin bir şekilde, yaklaşık 10 puan azalarak yüzde 61,8 düzeyine indi.

Temmuz ayında enflasyonun ana eğilimini yansıtan çekirdek enflasyon göstergelerindeki (B ve C) aylık artış yaklaşık yüzde 2,5 oranıyla görece daha sınırlı düzeyde gerçekleşirken, temel mal grubundaki fiyat artışı ise iç talepteki yavaşlamayla birlikte diğer gruplara kıyasla daha ılımlı seyretti. Yıllık bazda ise çekirdek enflasyon göstergelerindeki yaklaşık 10 puana varan belirgin düşüşler devam etti.

"EKONOMİDE ÖNGÖRÜLEBİLİRLİĞİ DAHA DA ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ"

Enflasyonla mücadele ederken ekonomideki diğer tüm dengeleri de gözetiyoruz. Sürdürülebilir ve dengeli büyüme, istihdam ve ihracat artışı, düşen cari açık ve sıkı kamu maliye politikamızın yanı sıra, yapısal reformları hızlandırarak ekonomide öngörülebilirliği daha da artırmayı hedefliyoruz. Amacımız 2026’da ülkemizi yeniden tek haneli enflasyon oranıyla buluşturmaktır.

Fiyatlar genel seviyesindeki artışı asgari seviyeye indirerek, küresel gelişmelere karşı ekonomimizin direncini güçlendirmek ve toplumsal refahı kalıcı olarak artırmak amacıyla programımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler