FİNANS

Son dakika: Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini belli oldu! Kavcıoğlu'ndan seçim mesajı

Son dakika haberi: Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın ilk enflasyon raporu sunumunu gerçekleştirdi. Türkiye'nin 2023 yılı ekonomi haritasının netleşeceği toplantıda enflasyona ilişkin tahminler belli oldu. Buna göre enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 22,3 olarak gerçekleşeceği belirtildi. Kavcıoğlu seçim sürecine giren Türkiye için, "Seçim sürecinde fiyatlara çok olumsuz yansıyacak bir durum öngörmüyoruz" açıklamasında bulundu.

Son dakika: Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini belli oldu! Kavcıoğlu'ndan seçim mesajı

Son dakika: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın ilk ‘Enflasyon Raporu’ sunumunu gerçekleştirdi. TCMB, geçen yılın son raporunda 2023 yılı sonunda enflasyonu yüzde 22,3, 2024 yılı sonunda ise yüzde 8,8 olarak tahmin etmişti. Kavcıoğlu, enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 22,3 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Buna göre veri, bir önceki enflasyon raporunda açıklandığı gibi beklentilere paralel olarak bildirildi.

Kavcıoğlu’nun açıklamalarından öne çıkan satışbaşları şu şekilde:

  • Enerji fiyatları şoku 2022 yılında başta enflasyon olmak üzere tüm ekonomik göstergeleri etkileyen bir boyut kazanmıştır. Derin bir resesyon ihtimalinin oldukça azaldığı değerlendirilmektedir. Büyüme oranları öncü göstergelere göre toparlanma eğilimi göstermektedir. 2023 yılına ilişkin enflasyon beklentileri ülkemizde de olduğu gibi bir çok ülkede aşağı yönlü güncellenmeye başlanmıştır. Büyümenin sağlam temeller üzerinde gerçekleştiğini görmekteyiz.

  • 2022 yılı boyunca büyüme sürdürülebilirlik açısından sağlıklı bir yapı sergilemiştir. Net ihracat büyümeye son 7 çeyrek boyunca aralıksız katkı sağladı. Ticari kredilerin üretim ve yatırımlara yönelik kullandırılması desteklenmiştir. Teknoloji yoğun sektörlerdeki ivmelenme eğiliminin devam edeceğini öngörüyoruz.

CARİ AÇIK

  • 2022 yılında turizm sektörü cari dengeye ciddi bir katkı sağlamıştır. 2022 yılında cari açığımız yükselmiştir, son dönemde enerji fiyatlar ve paritedeki gelişmelerin cari açığı olumlu etkilemesi beklenmektedir. Enerji fiyat gelişmeleri dışlandığında ekonomimiz 2022 yılında cari fazla vermiştir.

ENFLASYON

  • Enflasyondaki yavaşlama çekirdek enflasyon ile de desteklenmektedir. Enflasyonun ana eğilimine yönelik göstergelerimiz belirgin yavaşlamayı teyit etmektedir. Enflasyondaki yavaşlama beklentilere de yansımıştır. Ekim ayından itibaren üretici fiyatları yıllık artış oranları sert bir düşüş sergilemiştir. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş ile birlikte fiyatlama davranışlarının da ekonomik temellerle uyumlu hale geldiğini göreceğiz. Aylık enflasyon tarihi ortalamalara yakınsıyor.

PARA POLİTİKASI UYGULAMALARI

  • Parasal aktarımın güçlenmesi için bütüncül bir anlayışla uyguladığımız politikalarımız etkili olmaya devam etmektedir. 2022 yılında KOBİ'lere 2021 yılı tutarının 7 katı kadar kredi kullanımı sağlanmıştır. İhracat kapasitemizi geliştirmemiz gerekiyor. TL cinsi menkul kıymet faizleri Haziran'dan beri politika faizine yakınsayarak 16 puan azaldı. 2023 yılı için mevduatta liralaşma hedefimiz yılın ilk yarısı için yüzde 60'tır.

PETROL VE GIDA FİYATLARI TAHMİNİ

  • TCMB'nin 2023 yılı ortalama petrol fiyatları tahmini 80,8 dolar (Önceki 79,3 dolar)
  • TCMB'nin 2024 yılı ortalama petrol fiyatları tahmini 77,3 dolar
  • TCMB'nin 2024 yıl sonu gıda fiyatları tahmini %11,5
    TCMB'nin 2024 yılı ortalama ithalat fiyatları değişim tahmini %2,3

ENFLASYON TAHMİNİ

  • Enflasyonun 2023 yıl sonunda %22,3 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki %22,3)
  • Enflasyonun 2024 yıl sonunda %8,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki %8,8)
  • Enflasyonun, %70 olasılıkla 2023 yılı sonunda %17,8-26,9 aralığında -orta noktası %22,3- gerçekleşeceğini öngörüyoruz.
  • 2025 yılı için ise enflasyon tahmini yüzde 5 oldu.

  • Kalıcı fiyat istikrarını hedefleyen liralaşma hedefimizin başarıya ulaşması için güçlü ve kararlı adımlar atıyoruz. Ülkemiz sürdürülebilir büyümenin devam için yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı bir gelişimi öngören Türkiye Ekonomik Modeli uygulanmaktadır. 2022 yılı içerisinde tüm politika araçları gözden geçirilerek ülkemizin ihtiyaç ve koşullarına en uygun para politikası çerçevesi kademeli olarak oluşturulmuştur. Liralaşma Stratejisi kapsamında, politika faiziyle birlikte, likidite, teminat, zorunlu karşılık ve uluslararası rezervlerin yönetimine ilişkin araçlar bütüncül bir anlayışla en etkin şekilde kullanılmıştır.

  • Enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmek amacıyla, üretimi ve yatırım destekleyici, cari fazla kapasitesini artırımı politikalar uygulanmıştır. Hedefli kredi anlayışı çerçevesinde TL kredilerde, firma ve özellikle KOBİ'ler lehine giderek artan bir kredi hacmi oluşması sağlanmıştır. Liralaşma Stratejisi çerçevesinde hanehalkı, firma ve bankacılık kesiminin varlık ve yükümlülüklerinde Türk lirasının payının artırılması ve finansal sistemin Türk lirası ağırlıklı bir yapıya kavuşması desteklenmektedir. Enflasyonun, tahminler doğrultusunda 2023 yılı sonunda yüzde 20 seviyelerine ve 2024 yılı sonunda ise yüzde 10'un altına inmesiyle fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etme hedefi gerçekleştirilecektir.

  • 2023 yılında, temel amaç olan fiyat istikrarını sağlama ve sürdürmeye yönelik olarak tüm araçlar en etkin şekilde kullanılmaya devam edilecektir. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı desteklemek amacıyla hedefli kredi uygulamaları geliştirilerek sürdürülecektir. Liralaşma Stratejisi, Türk lirasının ağırlığının kalıcı olarak artırılması amacıyla güçlendirilecektir. Maliyet şoklarının tamamen yansıtıldığı, döviz kurlarında öngörülebilirliğin arttığı, şirketlerin karlılık performanslarının geliştiği ve finansman maliyeti açısından da desteklendiği bir ortamda yüksek fiyat artışlarının devamı için bir zemin kalmamıştır.

SORU-CEVAP BÖLÜMÜ

  • (Dijital para) İlk pilot uygulamasını yılın ilk çeyreği sonu gibi denemeyi düşünüyoruz, sonrası test adımının ne kadar süreceği başarısına göre belirlenecek.

  • Enerji fiyatları aşağı geldi, henüz ruble ile enerji ödememiz yok. 2022 yılında ithal ettiğimiz tüm enerjinin ödemesini yaptık.

KAVCIOĞLU'NDAN SEÇİM MESAJI

  • Seçim sürecinde fiyatlara çok olumsuz yansıyacak bir durum öngörmüyoruz. Seçim dönemizdeki harcamalar için hepsini hesapladık. İlk yarıda olacağı için seçim bunları zaten belirlemiştik. Enflasyon tahminlerimizin içinde seçim fiyatlamaları da dahil. Bir değişiklik öngörmüyoruz. TCMB olarak fiyat istikrarını kalıcı bir şekilde sağlayacak politikalarımızı hiç bir şekilde taviz vermeden uygulamaya devam edeceğiz.
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler