FİNANS

TCMB Faiz Kararı ve Türkiye Giren Sıcak Para Nedenleri

TCMB Faiz Kararı ve Türkiye Giren Sıcak Para Nedenleri

Türkiye’de, doların dünyada değer kaybı ile olumlu bir hava oluşmasına sebep olmuş ve büyüme performansında % 5 seviyelerinin üzerinde performans yakalayarak sıcak paranın yurt içine girmesine sağlamışken TCMB faiz indirimi yapması görünümde bozulmaya neden olmasını sağlayıp, bu etkinin söylenti ihtimali bile piyasada son kur yükselişten tedirgin olduğu sonucunu ortaya çıkartabiliyor. Yıl başından beri giren sıcak paraya baktığımız zaman 22,5 Milyar dolar civarında olduğu gözüküyor. Sıcak paranın gelmesinde ise en çok sevdiği göstergelerden biri olan faizlerin artma etkisidir. TCMB Geç Likitede Penceresini kullanıp piyasaya geçici sinyalini vererek % 12,25 seviyelerine getirmesiydi, bu kadar sıcak paranın yurt içine girmesi zor olabilirdi.

Bir diğer konu ise CDS Priminde düşüşlerin görülmesidir. Türkiye çok olaylı bir süreci geride bırakmış, artık siyasi yönden istikrar kazanmış olarak görülüyor. Türkiye’ye yatırım yapan yatırımcılar için ‘’daha ne olabilir dedirtecek cinsten’’ olayları geride bırakması ve önünün açık olması beklentisini bir nevi ölçmeye yarayan CDS Primi 300 seviyelerinden 160 seviyelerine kadar düşüş kaydetti. Yabancı yatırımcı risk alıyor ama makul bir risk alarak Türkiye’den çok güzel para kazanabiliyor. ABD, Avrupa ve Japonya faizleri kısacası dünyada gelişmiş ülkelerin faizleri düşükken dünyada en çok faiz veren ülkeler arasında yerini alan Türkiye’ye sıcak para getirip kazanç elde etmek oldukça kolay oluyor.

Faiz indirimi için enflasyon beklentisinde piyasanın uzun vadede herhangi bir kalıcı düşüş beklenmezken enflasyonun tam tersi yükseliş yönünde olması bekleniyor. Enflasyonda fiyatların yapışkan olması sebebi ile düşüş değil, yükselişlerin kalıcı olması beklenmesi faizler düşmesi için baskı oluşturuyor. Enflasyon işi çözülebilmiş olsa TCMB’nın faizleri düşürmesi ile banka faizlerinin de aynı şekilde düşürülüp, maliye politikalarında bütçe disiplinini bozmadan genişlemeci para politikası izlenmesi sağlanırken bunun yanında yatırımların artması beklenip ekonomik canlanma oluşma durumu söz konusu olması beklenebilir. Bu olasılığın gerçekleşebilme ihtimali varken enflasyon beklentisinin yüksek olması engel oluşturuyor. TCMB enflasyon ile mücadelede faiz indirimine gitmesi TL’nin değer kaybetmesini gerçekleşebilir. Tabi fiyat istikrarı değilde paritenin düşmesi ihracatı engelliyor düşüncesinde hareket edilirse faizleri indirip paritenin tekrar yükselmesi sağlanıp ihracat desteklenebilir. Bu senaryonun da gerçekleşmesi bir miktar düşen enflasyonu da göstererek yapması GLP kullanarak ‘geçici’ faiz artırımı yapan TCMB için olası olabilir. Ancak piyasa beklentisi faiz indirimi beklememektedir.

Teknik Analiz İle Stratejiler

Düşen trend kanalının yukarı yönlü kırılması paritede düşen trendin zayıflamasına sebep oldu. Hareketli ortalamaları halen düşüş trendine işaret etse de yönünü yukarı çevirmesi dikkat çekiyor. 3.4245 fiyatının üzerinde kalıcılık sağlaması yükselişi düzeltme hareketinden çıkartıp yükseliş trendine geçmesini sağlayabilir. Yükselişlerde direnç olarak takip edilecek fiyatlar 3.4500 aşılmasıyla 3.4570 ve 3.4760 seviyeleri takip edilebilir. Düşüşlerde ise takip edilecek destek fiyatları 3.4400 kırılmasıyla 3.4340 ve 3.4245 seviyeleri izlenebilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler