FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dövize dikkat edin

Piyasalarda tatsız bir hava var. Bono faizleri bileşik % 20,73'e yükseldi. Dolar gün içinde 1,486'yı gördü. Saat 14,30 itibariyle dolar 1.474 seviyesinde bulunuyor.

Artan döviz ve faizler endeksi 38,191 puandan 37,575 puana kadar geriletti. Avrupa Borsalarındaki %0.4'lük artışlar endeksin 37,900'lere yükselmesini
sağladıysa da ABD perakende satış rakamlarını bekleyen Avrupa Borsaları günün ikinci yarısında satış ağırlıklı bir seyre girdiler.

Dolardaki artış, bonodaki yükseliş, piyasalara "ilk uyarı" olarak algılanmalıdır. Mayıs-Haziran döneminde 1,300-1,780 bandında dalgalanan dolar MB'nın etkili müdahaleleri ve dünya piyasalarındaki anaforun sona ermesi ile 1.420'lere kadar gerilemişti.

Ancak son 2 aylık dönemde dolar gevşemesine rağmen, MB'nın müdahalesini gerektirecek bir döviz girişi kaynaklanmadığı görüldü.

Dolardaki düşüş trendinde sonlara gelindiğinin nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

1- Doları gevşetecek satışın yurtiçinden gelmesi neredeyse imkansız. Çünkü halk zaten satabileceği dövizini satmış durumda.

2- Bankalar 7.5 milyar USD dolayında bir açık pozisyon tutuyorlar. Yeni açık pozisyona girmeleri mevcut BDDk kanunlarına göre zor görünüyor. Risklerini artırmamak için de bilanço dışı türev uygulamalara da gitmiyorlar.

3- Cari açık yaz aylarında geriliyor. Temmuz ayında cari açık 2 milyar USD'ye geriledi. Temmuz-Ekim arasında açığın 5.5 milyar USD'de kalması bekleniyor. Ama Kasım ayından itibaren açık yeniden aylık 3 milyar USD'ye çıkabilir. Mevcut döviz kurunda aylık 3 milyar USD'lik açık oluşur ve bunun finansmanında sorunlar ortaya çıkabilir.

4-Yurtdışında petrol fiyatlarının gerilmesi ile rahat bir nefes alındı. Petrol 78 USD'den 64 USD'ye geriledi. Ancak bu seviye hala 2001-2002 yıllarındaki 10-20 USD'lik rakamlara
göre oldukça yüksek. Maliyetler ve büyüme üzerindeki etkileri uzun vadede dünya ekonomisi üzerinde en önemli tehditlerden. FED'in 20 Eylül'de faiz artırması beklenmiyor. Ancak Ekim toplantısı için aynı şeyleri söylemek için çok erken. Avrupa Merkez Bankası'nın 5 Ekim'deki toplantısında faizleri %3.00'dan %3.25'e yükseltme olasılığı bulunuyor. Avrupa'nın faiz artırımları ABD'de yeni artışlar yaratabilir korkusu Ekim başından itibaren uluslararası piyasalarda likitide sıkışıklığı yaratabilir.

5- 3 Ekim'de açıklanacak olan Eylül ayı TÜFE rakamı piyasalarda yeni bir endişe yaratabilir. Ağustos'ta beklentilerin çok altında gelen enflasyon, Eylül ayında beklentilerin üzerinde bir artışa dönüşebilir.

Doların artış trendine girdiği bir ortamda İMKB'de satış baskısı hissedilecektir. Bu nedenle Dünya Borsalarında yeni zirveler yaşanmadıkça İMKB hisse senedi
pozisyonlarının kapatılmasını, döviz kurundaki hareketlere dikkat edilmesini tavsiye ediyorum. Endeks 14,44'de 37,722 puandan işlem görmektedir. Bono ve hisse senedinde pozisyonların kapatılmasını öneriyorum.

14/09/2006 14.44

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler