FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Faizler önemli sınırları zorlamaya başladı

Bono piyasasında yurtdışı piyasalardaki olumsuz gelişmelerin etkisiyle yükseliş yaşandığı belirtiliyor.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve bu hareketin yurtdışı piyasalarda yarattığı etkinin yurtiçi piyasalar üzerinde, dolayısıyla bono piyasasında da etkili olduğu belirtiliyor.

Dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası (FED) faiz toplantısına ilişkin tutanakların ve yurtiçindeki siyasi gelişmelerin de piyasaların seyri üzerinde etkili olduğu kaydediliyor.

Bir banka yetkilisi, bugün yurtiçi döviz piyasasının önceki günlere göre olumsuz açıldığını ve gösterge kağıdın saat 16:30 civarlarında yüzde 19.73 bileşik, yüzde 20.95 basit seviyesinde bulunduğunu belirtti.

Yetkili, gösterge kağıdın basit olarak 21.00 seviyesinin üzerine çıktığını, bileşik faizde yüzde 20.00 bölgesinin önemli bir sınır olduğunu kaydederek, bu seviyenin kırılması halinde daha yukarı seviyelere gidilebileceğini bildirdi.

Banka yetkilisi, yaşanan olumsuzluğun nedeninin petrol fiyatlarının 135 dolarları aşacak kadar yükselmesi olduğunu kaydederek, "Yurtdışındaki gelişmeler yurtiçinde dolar/YTL kuruna yukarı yönlü hareket yaptırdı ve dolar 1.2500 YTL'yi gördü" dedi.

Dün FED Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FMOC) son toplantısına ait tutanakların açıklandığına değinen yetkili, "FED, enflasyonun tehlikede olduğu, büyüme rakamının düşeceğini ve daha fazla indirim olmayacağını açıkladı. Bu gelişmeler bize de olumsuz şekilde yansıdı. Gerek İMKB Hisse Senedi Piyasası'nda gerekse bono piyasasında olumsuz bir hava var" dedi.

Yetkili, bugün ABD'de açıklanan haftalık işsizlik başvuruları datasının beklenenden iyi geldiğini, ancak piyasada çok fazla hareket yaratmadığını ifade etti. Yüzde 19.70 civarında hareket eden bono piyasasının diğer piyasalar gibi tamamen yurtdışına endeksli hareket ettiğini vurgulayan banka yetkilisi, şöyle konuştu: "Yarın yine ABD'den gelecek birkaç veri var. Mevcut ev satışları verisi önem taşıyor. ABD'de büyüme ile ilgili veriler iyi gelirse, piyasa bir miktar daha iyileşecektir. Ancak bunun için petrol fiyatlarının 130 doların altında kalması şart."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler