FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda neler oluyor?

**Hafta başında yaşanan girişlerle son iki yılın en düşük seviyesine gerileyen dolar/TL ve son 1 yılın en düşüğünde işlem gören gösterge faizde küresel piyasalarda da belirleyici olması beklenen tarım dışı istihdam verileri beklenirken, TSİ 1530'da açıklanacak veriye kadar yatay sonrasında ise ABD verisinin işaret ettiği yönde bir seyir öngörülüyor.

**

ABD'de Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına yaklaşımını belirleyecek tarım dışı istihdam rakamları öncesinde yatırımcılar hisse senetlerinde büyük pozisyon almaktan kaçınırken, borsalar da zayıf emtia hisseleri ve doların değer kazanmasına bağlı olarak dünkü seansı düşüşle kapattı.

Yatırımcılar Fed'in gelecek ayki toplantısında tahvil alımı için para basılması yönünde karar alacağı beklentisine bağlı olarak bir süredir doların değerinin daha da düşeceğini öngören pozisyonlar alıyorlar. Yatırımcıların dolara bu yaklaşımı, ABD istihdam verilerinin beklentilerin çok altında gelmesi halinde yaşanacak kayıpları sınırlayabilir.

İç piyasada bugün TSİ 1000'da açıklanacak Ağustos ayı sanayi üretimi verileri ve 1700 civarında açıklanacak Hazine Eylül ayı nakit dengesi verileri takip edilecek. Dış piyasalarda ise bugün TSİ 1530'da açıklanacak Eylül ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri açıklanacak.

ABD'de bugün açıklanacak istihdam raporu öncesinde hem iç hem de küresel piyasalarda bir miktar kâr satışı yaşandığını hatırlatan bir bankacı, "Bugün ABD'de açıklanacak olan Eylül ayı istihdam raporu küresel risk iştahı üzerinde tek belirleyici olacak. Ekonominin işgücü yaratma kapasitesinin az olduğunu gösteren bir ABD verisi piyasanın FED'in nicel gevşeme kararına bir adım daha yaklaştığını gösterebileceğinden normalin aksine olumsuz değil olumlu bir piyasa tepkisi yaratabilir... Bu nedenle de güçlü bir istihdam raporu piyasalar için olumsuz, zayıf ise olumlu olacağı olacaktır" dedi ve ekledi:

"Piyasanın ABD verisine kadar yatay bir seyir izlemesini sonrasında da bu verinin yön verdiği şekilde hareket etmesini bekliyorum"

Dolar, ABD istihdam verileri ile G7/IMF toplantıları öncesinde yatırımcıların pozisyonlarını ayarlamalarından kaynaklanan yükselişin ardından tekrar satış baskısı altında. Dün 1.4030'a kadar yükselen euro dolar paritesi, bugünkü G7 ve IMF toplantılarında ülkelerin döviz kuru alanında birlikte hareket edebilecekleri bir yöntem üzerinde mutabık kalabileceklerine dair beklentilerle geriledikten sonra tekrar yükselişe geçerek 1.3960'lara ulaştı.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.4180/1.4200 seviyesinde olan en iyi dolar alış satış kotasyonları bu sabah ilk işlemlerde 1.4190/1.4230 seviyelerindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.3934 seviyesinden işlem görüyordu. Dolar/TL dün en son Ekim 2008'de gördüğü 1.4110 seviyesine gerilemişti.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 7.83, valörlüde yüzde 7.85 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi bugün tezgahüstü piyasada yüzde 7.88/7.84 seviyesindeydi. Gösterge faiz dün işlem bazında yüzde 7.80 ile tarihi en düşük seviyelerinin de görüldüğü Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyelerde gördü. Ekim 2009'da gösterge bileşik faiz tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 7.59 seviyesine gerilemişti.

Öte yandan bankacılar TCMB'nin döviz alım ihaleleri ile kullanacağı ek alım tutarının büyüklüğünün de iç piyasada takip edileceğini çünkü artık bu miktarın tamamen "ucu açık" olduğunu ve TCMB'nin bu ihaleler için açıklayacağı miktarın da dolar/TL'de aşağı yönü sınırlayıcı etki yapabileceğini söylüyorlar. TCMB önümüzdeki hafta için ek döviz alım tutarını Pazartesi günü saat 1100'da açıklayacak.

BORSA DÜŞÜŞLE AÇILDI

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, önceki kapanışa göre 84,88 puan düşerek 66.674,09 puan seviyesinde açıldı.

Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,13 oranında değer yitirdi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler