FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Turizm sektöründe haksız rekabet iddiası!

IATI, sektördeki üç büyük firmayı Rekabet Kurumu'na şikayet etti.

Turizm sektöründe haksız rekabet iddiası!

Turizm sektöründe internet odaklı çözümleriyle dikkat çeken IATI Turizm Ticaret A.Ş. sektördeki üç büyük firmayı Rekabet Kurumu'na şikayet etti.
IATI, Rusya'daki rakip tur operatörlerini otellere 'IATI anlaşmalarını iptal etmeleri' için düzenli ve organize bir şekilde baskı yapmakla suçluyor.

IATI, Rusya pazarının en büyük tur operatörleri olan Odeon Group, Pegas Touristik ve Tez Tour hakkında rekabet kurallarına aykırı hareket ettikleri iddiasıyla Rekabet Kurumu'na şikayette bulundu.

IATI, kendisine yönelik haksız rekabet içeren eylemlerde bulunduğunu iddia ettiği Odeon Turizm (OTI Grup), Pegas Touristik, Alkan Grup Turizm (Tez Tour) turizm firmalarının cezalandırılmasını istedi.

OTELLERE BASKI
IATI'nin Rekabet Kurumu'na sunduğu belgeler arasında IATI'ye değişik kaynaklardan gönderilen, üç operatör tarafından oluşturulan baskıyı anlatan belgeler yer alıyor. IATI'nin BiblioGlobus ile anlaşmasının ardından otellerden gönderilen rezervasyon iptalleri de Kurul'a kanıt olarak sunulan belgeler arasında. Şirket Şubat ayında da ulusal basında "Haksız Rekabetin Önlenmesi" hakkında bir kamuoyu duyurusu yayınlamıştı.

PAZARIN YÜZDE 65'İ 3 TUR OPERATÖRÜNÜN ELİNDE
IATI yetkilileri Rekabet Kurumu'na sunulan gerekçeler hakkında şunları ifade ettiler: "Bahsi geçen üç tur operatörü Rusya pazarının yüzde 65'ini oluşturuyor. Bir şirketin hakim durumda olması için piyasanın yüzde 40'ının sahip olması gerekmekte. Rekabet Kurumu pazarın yüzde 40'tan fazlasına sahip kurumları hakim olarak görüp bu gücü haksız rekabet yaratacak şekilde kullanıp kullanmadığına bakıyor. Yani bu durumda bu üç operatör piyasada hakim olarak görülüp politikaları incelenebilir."

TEDBİR İSTEMİ
IATI, Rekabet Kurumu'na yaptığı başvuru ile haksız rekabetin tespit edilmesini, rekabete son veren kararların alınmasını, IATI'nin zararlarının önlenmesi amacıyla geçici tedbirlerin alınmasını ve şikayet muhatabı 3 tur operatörünün Rekabet Kurulu'nun öngördüğü şekilde cezalandırılmasını talep ediyor. IATI yetkilileri 2013 yılının ilk üç ayında Rekabet Kurumu'nun kanunlara aykırı hareket eden firmalara kestiği ceza miktarının da 1,5 milyar TL'yi aştığını belirtiyorlar.

HAKSIZ KAZANÇ VAR!
IATI Şubat ayında da ulusal basında "Haksız Rekabetin Önlenmesi" hakkında bir kamuoyu duyurusu yayınlamıştı.

İşte IATI Turizm Ticaret AŞ tarafından yapılan o açıklama:
"Son günlerde Antalya ve Ege bölgelerinde IATI Turizm Ticaret A.Ş.'ye karşı piyasa koşullarına aykırı şekilde ve rekabeti engellemeye yönelik faaliyetlerde bulunulmaktadır. Konuya ilişkin açıklama yapmak amacıyla, aşağıdaki bilgilerin kamuoyu ve sektör temsilcileriyle paylaşılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

IATI A.Ş. uzun yıllardır turizm sektöründe faaliyet gösteren, uluslararası nitelikte bir firmadır. Turizm sektörüne yeni bir soluk ve anlayış getiren iş modeli ile sektörde var olan yapılar tarafından tepkiyle karşılanıp, engellenmeye çalışılmakta ve haksız rekabete maruz kalmaktadır.

Yüksek teknoloji ile hem otel sahiplerinin hem de müşterilerin daha kolay ve kaliteli ürün almasını sağlayan bu sistem, ortaya çıkan tepkilerin kaynağını oluşturmaktadır.

IATI A.Ş.'nin halen anlaşması bulunan iş ortakları (otel sahipleri), IATI A.Ş.'nin Rusya Pazarı'nda rekabet ettiği bazı tur operatörleri tarafından, planlı ve organize bir şekilde, baskı yoluyla şirketimizle olan anlaşmalarını iptal etmeye zorlanmaktadır.

4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ve yasal düzenlemelere aykırı olan bu faaliyetlerin esas amacı, uçuş kapasitesini kontrol ederek, serbest rekabet ve piyasa koşulları dışında fiyat oluşturmak ve böylece kendi lehlerine haksız kazanç elde etmektir.

Oluşacak bu koşullar sonucunda başta otel işletmecileri ve tedarikçiler olmak üzere, müşteriler ve nihayetinde ülkemiz ekonomisi zarar görecektir.

Fiyat ve kontenjan belirleme imkanını otel sahibine veren; dinamik ve esnek, pazar koşullarına daha uygun, hem tüketici hem de tedarikçi adına daha verimli olan IATI A.Ş.'nin iş modeline karşı geliştirilen bu faaliyetlerin oluşma sebebi, rakiplerin var olan çalışma modellerinin yeni piyasa koşullarına uyum sağlayamamasıdır.

Turizm sektörüne yeni bir soluk ve anlayış getiren IATI A.Ş.'nin bu iş modeli, mevcut yapılar tarafından tepkiyle karşılanması ve engellenmeye çalışılması beklenen bir süreç olduğu gibi, rekabet eden iki farklı model arasında bir geçiş süreci yaşanacağı da muhakkaktır.

Bu süreç içerisinde IATI A.Ş'nin otel ve tedarikçi iş ortaklarının, kendilerine yönelik baskılara rağmen işbirliğine devam edeceklerine olan inancımız tamdır.

Şirketimiz, ticari faaliyetlerinin engellenmesine yönelik bu girişimler nedeniyle doğacak her türlü yasal hakkını saklı tutmaktadır. Hukuk devletinde böylesi yasa dışı girişimlere tahammül edilmeyeceğinin, özellikle haksız rekabete tevessül edenler tarafından bilinmesini isteriz. Bu nedenle sorumlular hakkında yasal süreç en kısa sürede başlatılacaktır.
Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız."

Express


Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler