FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Taksit sınırlaması by-pass edildi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartı alışverişlerinde taksite sınır getirmesine ilişkin karar 'anında kredi'yle deliniyor

Taksit sınırlaması by-pass edildi

Sabah'ın haberine göre, kart sınırından sonra mağazaların vitrinlerinde "Senetsiz, kefilsiz, kartsız, 36 aya varan taksit" sloganı yer almaya başladı. Uzun süredir uygulanmasına rağmen kredi kartı nedeniyle fazla itibar görmeyen sistemin bundan sonra yaygınlaşması bekleniyor. Sisteme bireysel olarak başvurulabiliyor. Ayrıca anlaşmalı mağazalara gidip kredi alınabiliyor. Ağırlıklı olarak mobilya sektöründe kullanılan sistemle mağaza, Fransız bankacılık devi Societe Generale ile anlaşma yaparak kredili satışa aracılık ediyor. Türkiye'de bankanın uyguladığı 'krediver' adı verilen sistemle, müşteriye ürünü alması için anında kredi sağlanıyor. Kredi onayını banka veriyor. Bu sayede tüketici, bankanın anlaştığı mağazalardan istediği mobilya ya da elektronik ürünü 36 aya kadar taksitle alabiliyor.
KARAR ETKİSİZLEŞTİ

Banka uygulama için mağazaya bir sistem kuruyor. Ürün alan ve bunu vadelendirmek isteyen müşterinin vatandaşlık numarası bilgisayar üzerinden ana merkeze gönderiliyor. Banka merkezi, kişinin gelir seviyesine bakıyor. Taksitleri ödeyebileceği kanaatine varırsa krediyi hemen onaylıyor. Sistemde nihai kullanıcıya nakit para verilmiyor. Banka, mağazaya "Bu müşterinin alacağı ürünlerin kredisini ben veriyorum. Taksitleri bana ödeyecek" diyor. Taksitler ise genellikle PTT'ye ödeniyor. 12 aya kadar vade farksız yapılan satışlarda banka, mağazadan yüzde 10'a kadar komisyon alıyor. 36 aya kadar vadeli satışlarda ise yüzde 15'e varan vade farkı uygulanıyor. Sistem, BDDK'nın taksit sınırlaması kuralını bir anlamda by-pass ediyor. Bu durum kredi kartı sınırlaması kararının etkisizleştirilmesi olarak yorumlanıyor.

27 ÜLKEDE TÜKETİCİ FİNANSMANI YAPIYOR

Bankanın internet sitesindeki bilgilere göre Fransa'da Euromoney tarafından yılın bankası seçilen Societe Generale'in 83 ülkede, 157 bin çalışanı bulunuyor. Bankanın dünyadaki müşteri sayısı ise 30 milyonun üzerinde. Banka tüketici finansmanı alanında da 27 ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye'de kurumsal ve yatırım bankacılığı ile tüketici kredileri bölümü bulunan Societe Generale'nin İstanbul Şubesi ve operasyonel filo kiralama hizmeti veren ALD Automotive Türkiye olarak iki ana birimi var.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler