Türkiye yaklaşık iki haftadır Gezi Parkı protestolarıyla yatıp kalkıyor.
Selçuk Altun - Mynet
Türkiye yaklaşık iki haftadır Gezi Parkı protestolarıyla yatıp kalkıyor.
Bu dönemde Gezi Parkı protestoları ve protestolara yapılan sert müdahaleler, siyasi kanatta ve özellikle Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar piyasalar üzerinde ciddi travmalar yarattı.
Mayıs ayında piyasada yaşanan olumlu dinamikler yerini dalgalanmaya bıraktı. Borsa siyasetten gelen açıklamalara göre kimi zamanlar büyük düşüşler yaşarken kimi zamanlar da kayıplarını toparlamaya çalıştı.
Bu dönemin uluslararası belirsizliğin arttığı bir evrede gerçekleşmesi Türkiye piyasalarını kötü vurdu.
Bu iki faktör en çok borsayı etkiledi.
Mayıs ayında tarihinin en kazançlı dönemlerinden birini geçiren borsa, 22 Mayıs'ta 93 bin 179 puana kadar çıkarak tarihi zirve yakalamıştı.
Olayların patlak vermesiyle birlikte 2013 yılının en düşük seviyelerine inen borsada kayıplar yüzde 20'yi buldu. Borsa 13 günde 67 milyar TL eridi.
Dolar ise 1.92 ile 2013 yılının zirvelerini gördü. Merkez Bankası'nın müdahalesi doları sakinleştirirken, tahvil faizleri dalgalı bir seyir izledi ve yüzde 6.07'den yüzde 7 seviyelerine kadar çıktı.
Dolar protestolar öncesi 1.82 seviyelerinde hareket ediyordu. Gezi Parkı protestoları ile birlikte zaman zaman 1.90 TL'yi geçen dolar iyice dalgalanmaya başladı. Gösterge tahvil faizleri de Mayıs ayı içinde yüzde 5'li seviyeleri görmüştü. Uluslararası gelişmelere Gezi Parkı protestoları eklenince bu faizlerde sıçradı ve 13 günlük periyotta kimi zaman yüzde 7'li seviyeleri geçti.
Analistlere göre bu dönemde oluşan düşüşün yüzde 70'i içeriden, yüzde 30'u dışarıdan kaynaklanan faktörlerle gerçekleşti. Bu düşüşte kırılganlığımız çok fazla olduğu için çok etkilendik. Risklere bakıldığında var olan fiyatlar normal gözüküyor ama normal koşullarda kesinlikle bu fiyat seviyelerinde olmazdık.
İşte Gezi Parkı Protestolarının Piyasalara Gün Gün Etkisi:
31 Mayıs Cuma
Gezi Parkı'na ilk müdahalenin başladığı 31 Mayıs Cuma günü borsa daha çok ekonomik veriler ve yurtdışında yaşanan gelişmeler sonrasında günü 1.180 puan düşüşle 85.990 puandan kapamıştı.
3 Haziran Pazartesi
Taksim Gezi Parkı eylemcilerine polisin sert müdahalesinin tetiklediği, İstanbul’a ve tüm Türkiye’ye yayılan protestolar ve sokak çatışmaları özellikle yabancı yatırımcıların gözünde Türk piyasaları hakkındaki risk algılamalarını olumsuz etkiledi.
Bu olaylar sonrasında Pazartesi günü borsa tarihinin en büyük düşüşlerinden birini yaşayarak 5526 puan düşüşle 80.463 puandan açıldı. Diğer taraftan, dolar/TL kuru 1.90 seviyesine ulaştı. Açılış sonrasında satışların yoğunlaşmasıyla birlikte 79.047 puanlara kadar gerileyen endeks, bu seviyeden tepki alımları gördü. Endeks ilk seansı yüzde 6.67 kayıpla 80 bin 253 puandan tamamladı. İkinci seansın açılmasıyla birlikte satışlar yeniden derinleşmeye başladı. Endekste kayıplar yüzde 10'u geçti. Endeks günü 9006 puan düşüşle (yüzde 10,47) 76.983 puandan kapattı.