1 milyara yakın üyesi bulunan dev sosyal medya platformu Facebook’un başı, Avrupa’dan ABD’ye aktarılan bilgiler yüzünden derde girdi.
11. Rusya
10. Kuzey Kore
9. Pakistan
8.Kongo
7. Sudan
6. Somali
5. Orta Afrika Cumhuriyeti
4. Güney Sudan
3. Afganistan
2. Irak
1 milyara yakın üyesi bulunan dev sosyal medya platformu Facebook’un başı, Avrupa’dan ABD’ye aktarılan bilgiler yüzünden derde girdi.
Avusturyalı bir hukuk öğrencisi olan Max Schrems, Facebook’a karşı bir kampanya başlattı ve dava açtı. Aynı zamanda “mahremiyet” hakları savunucusu Schrims’e göre Facebook Avrupa’da topladığı bilgileri direkt olarak NSA’e (Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı) aktarıyor.
Buna dayanarak da Schrems mahkemenin Facebook’un İrlanda Bilgi Koruma Komisyonu tarafından denetlenmesi şeklinde bir karar vermesi gerektiğini savunuyor. Daha önce özel bir denetim kurumu denetlemesi sonucunda Facebook’un Safe Harbor/Güvenli Liman anlaşmasına sadık kaldığını söylemişti.
Ancak Avrupa Adalet Divanı bunun yanlış olduğuna hükmetti. Adalet Divanı kimi durumlarda ABD'nin çıkarlarının "Güvenli Liman" prensiplerinin önüne geçtiğine vurgu yapıldı. Schrems’e göre Edward Snowden’ın ortaya koyduğu NSA ve kullandıkları Prisme isimli program kullanarak Facebook’un da dahil olduğu birçok kaynağı insanların mahremiyet hakkını gözetmeksizin denetliyor ve izliyor.
Facebook ise ABD istihbarat servislerine herhangi bir bilgi verilmediğini, “arka kapı” olarak adlandırılan bir bilgi transferi yapılmadığını iddia ediyor. Facebook sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Duruşmalara bizim katılımımız yanlış anlamaların önüne geçmek ve prosedürlerimizin nasıl işlediği hakkında mahkemeyi bilgilendirmek açısından çok önemli” şeklinde konuştu. Schrems ise Facebook’un ABD yetkilileriyle bilgi paylaşımına izni olmadığı konusunda ısrarlı.
Facebook sözcüsünün açıklamalarına verdiği yanıtta “Facebook sözcüsü kullandıkları programlar hakkında yeterli bilgiye ve yetkiye sahip değil” dedi.
Dava sonuçlandığında Avrupa’dan ABD’ye gönderilen bilgilerin nasıl denetlenmesi ve kullanılması gerektiği konusunda bir örnek teşkil etmesi bekleniyor. İrlanda Bilgi Koruma Komisyonu sözcüsü Yüksek Mahkeme'nin dava hakkında kararının ne zaman vereceğinin henüz kesinleşmediğini söyledi.
GÜVENLİ LİMAN ANLAŞMASI NEDİR?
ABD ve Avrupa arasında bilgi güvenliği, mahremiyeti ve kullanımı konusunda varılan bir anlaşmadır. Bu anlaşmaya göre Avrupa’da faaliyet gösteren şirketler Avrupa dışına bazı temel prensipleri sağlamadan bilgi gönderemez. (Kaynak: ntv.com.tr)
DÜNYANIN EN TEHLİKELİ ÜLKELERİ
Dünya Barış Endeksi, 162 ülkeyi güvenlik durumlarına göre sıraladı. Türkiye de listede ilk 30 ülke arasında yer aldı.
Araştırmaya göre, şiddetin dünyaya maliyeti 14.3 trilyon dolar. Bu oran dünyadaki milli gelirlerin toplamının yüzde 13'üne denk geliyor.
İşte Dünya Barış Endeksi'nin 2015 yılı raporuna göre dünyanın en tehlikeli 30 ülkesi...
30. Kenya
29. Kamerun
28. Türkiye
27. Güney Afrika
26. Mısır
25. İran
24. Ruanda
23. Çad
21. Hindistan
20. Venezuela
19. Meksika
18. Lübnan
17. Kolombiya
16. Yemen
15. İsrail
14. Libya
13. Ukrayna
12. Nijerya