FİNANS

Faiz analiz

Geçtiğimiz Cuma günü yüzde7.65 olan maliyet her geçen gün düzenli artışla (sırasıyla Ptesi yüzde7.85, Salı yüzde7.96, Çşamba yüzde8.09) dün yüzde8.16 seviyesine kadar yükseldi.

Faiz analiz

Halk Yatırım Tarafından Hazırlanan Tahvil ve Bono Piyasası Raporu:

Merkez Bankası dün açıkladığı Enflasyon Raporu’nda Temmuz ayında enflasyonda sınırlı yükselişin devam edeceğini ancaksonrasında kademeli olarak düşüş trendinin başlayacağını söyledi. Sene sonu enflasyon hedefini de yüzde6,50’den yüzde6,20’yerevize etti ve asıl düşüşün yılın son çeyreğinde olacağını belirtti.2 ay içinde devreye alınmasını umdukları zorunlu karşılıklarlailgili 2. araca kadar faiz koridorunda bir değişiklik olmayacağı ve
faiz indiriminin şu an için gündemlerinde olmadığı mesajının netolarak verildiği sunumda esnek ve temkinli para politikasıduruşunun devam edeceği vurgulandı.

Yayınlanan rapor sonrası hafif satışların görüldüğü bono tarafında fonlama maliyetininmevcut düşük seviyelerinin korunacağı beklentisi ve ileriki toplantılarda koridorun üst bantında indirim yapılacağı beklentisiile yurtdışı piyasalarda artan risk iştahı bonolarda yeni alımlara neden oldu. Rapor sonrası ilk etapta yüzde7,90 bileşiğe yükselen gösterge tahvil bu seviyelerden gelen alımlarla gerileyerek günüyüzde7,77 bileşikten tamamladı. Bugüne bankalararası tezgahüstü piyasada yüzde7,75 bileşik ile başlanırken gün içi işlemlerin yüzde7,90-7,70 aralığında gerçekleşmesini beklemekteyiz.

Destekler : 7,85 – 8,00
Direnç : 7,75 – 7,65

APİ Stok Bilgisi

Temkinli duruşunda esneklik ögesini kullanarak Döviz oynaklığını düşük seviyelerde tutmayı amaçlayan TCMB, dün de piyasayı minimum tutar 500 milyon TL fonlayarak fonlama maliyetini yüzde8.16 seviyesine yükseltti. Biz bu yükselmenin geçici olduğu kasnısındayız. Çünkü haftada bir yapılan aylık fonlama günlük bazdaki esnekliğe ayak uyduramıyor. Güncel APİ stokunda aylık repoların miktarında oynama Cuma gününden Cuma gününe haftalık bazda yapılabiliyor. Stokun içinde önemli yer tutan aylık repolar (grafikte koyu mavi ton) günlük bazda yenilenen haftalık repolara göre daha yüksek maliyetle fonlandığı için (güncel ortalama faiz yüzde9.47) haftalık repo stokunda azaltma yapılan süreçlerde Cuma gününe yaklaştıkça ortalama maliyetin yükselmesine
neden olabiliyor. Geçtiğimiz Cuma günü yüzde7.65 olan maliyet her geçen gün düzenli artışla (sırasıyla Ptesi yüzde7.85, Salı yüzde7.96, Çşamba yüzde8.09) dün yüzde8.16 seviyesine kadar yükseldi.

Bugün geri dönen aylık repo tutarı 4 milyar TL, haftalık repo tutarı ise 2.5 milyar TL. Miktarın azaltılmasını beklediğimiz aylık repo fonlamasında oluşacak faize göre toplam ortalama maliyetin Pazartesi günü yorumumuzda dikkat çektiğimiz yüzde7.75 - yüzde8.00 bandında belirmesini bekleyebiliriz.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler