S&P'nin durağan görünüm değerlendirmesinden sonra düşüş beklenen İMKB'de korkulan olmadı. Hatta ilk seans bu olmadığı gibi artı bir vob ve endeks görünümü de vardı. Ancak sonrasında dirençlerinden realizeye başlayan Avrupa özellikle de DAX borsasının düşüşünden olumsuz etkilenip düşmeye başladı. Dünkü beklenti yazımda buna dikkat çekmiştim. İlginçtir, yükselirken dışarıya uymazken, onlar düşmeye başladığında yanlız bırakmıyoruz! Özellikle bankalar endeksin düşmesinde çok etkili oldular.
S&P'den notumuz konusunda gelen açıklamaların en çarpıcısı; en kötüyü dikkate aldıkları ve buna göre rapor açıkladıkları oldu! İşte sadece bu söz bile, benzer davranışlar gösteren ratingçilerin ve S&P'nin tutarsızlığının ilanıdır. Çünkü ABD ve Avrupa'daki ülke notlarında neredeyse ülkelerin kendilerinin imdat bayrağı çekmelerine kadar beklediler. Sonrasında ise arka arkaya ikişer, üçer kademe not düşürmeleri yaptılar. Peki bizdeki en kötüler çok aşikar risklerdi de, bu ülkelerdeki en kötüler bu kadar mı gizliydi? Ülkerin dibe vurmasına kadar hiç mi anlaşılmıyordu? 2009 Mart döneminde ABD'de 270 Milyar Dolar'lık bir finansal grup, 5-6 Milyar Dolar değerine düştüğünde bile, bunu yansıtan notlara düşmemişti. Lehman Brothers Temmuz 2008(yanılmıyorsam) ayında en iyi yönetilen, en karlı banka seçilmişti. Aynı yıl bitemeden battı! Çok merak ediyorum, acaba Lehman'ın batışı öncesinde notu neydi?
Kısacası not konusunda yapılan açıklamalar inandırıcı olmadığı gibi, benim açımdan itibarı değeri de yok. Çünkü inandırıcı ve tutarlı değiller. Verdiğim örneklerde de aynı bize davrandıkları gibi davranmış olsaydılar, o zaman kabul ederdim. Şuan neredeyse en sağlam finans kesimi rasyolarına sahip olunan Türkiye için dikkat çekilen riskler var olmakla birlikte, yine de bu notta kalmamızı gerektirecek boyutta tehlike içermiyorlar. Kaldı ki, çıkartılan teşvik ve tasarruf paketleri hiç dikkate dahi alınmamışlar.
Enflasyon Açıklanacak
Bugün saat 10:00'da Nisan enflasyon verileri açıklanacak. Gelebilecek en yüksek enflasyon seviyesini duymayı bekliyorum. Sonrasında mevsimsel etkilerin de devreye girmesi ile enflasyonda düşüş dönemine gireceğiz.
ECB Toplanacak
Öğle saatleri gibi Avrupa Merkez Bankası toplantısının sonuçları gelecek. Piyasa, faizlerde bir değişiklik olmamasını bekliyor.
ABD Verileri Var
ISM Hizmet Endeksi ve işsizlik verileri açıklanacak. Son dönem şirket karları iyi gelirken veriler kötü geliyor. Ama karlar DOW'u tutuyordu. Dow'un 13.000 seviyelerine doğru realize olması benim için sürpriz olmaz. Şuan için 13.350 civarındaki Dow direncinin kırılamayabileceğini düşünüyorum.
Hafta Sonu Seçimler Var
Hafta sonu Yunanistan ve Fransa'da seçimler var. Özellikle Fransa'da iktidar değişimi beklenirken, Yunanistan'da da radikal partilerin parlamentoya girmesi bekleniyor. Her iki gelişme de, sonrasında Avrupa için değişik riskler içerebilir. Bu nedenle seçim sonuçları da Avrupa piyasaları için birer stres sebebi olabilir.
İMKB Krıtik Seviyelerde!
Bir süredir İMKB için bir düşüş formasyonu olan omuz baş omuz formasyonuna dikkat çekiyordum. 58.400 -58.800 arası seviyelerin aşağı kırılması halinde bu görüntünün içerdiği risk devreye girebilir. Endeksin 58.400 civarından aşağıya inmesi halinde sırası ile 57.000 - 55.500 - 54.400 gibi seviyeleri görebiliriz.
Dün özellikle Avrupa'da yaşanan düşüş sonrasında bugün kısmen toparlanmalar bekleniyor. Bu nedenle İMKB de aynı şekilde toparlanabilir. Ama eğer yukarıda belirttiğim destek seviyelerini aşağı kırmaya kalkarsa, mevcut riski bilmenizi isterim. Bu bir panik yaratsın mı? Bence yaratmasın. Çünkü bir süredir bu risklere dikkat çekiyorduk. Ayrıca, bunun sonraki yükselişin temelini sağlamlaştıracak bir hareket olmasını bekliyorum. Bu hareket yaşanırsa, sonrasında çok daha sağlam bir yükseliş trendi başlayabilir. Umalım da bu boyuttaki düşüşler olmadan riskleri atlatabilelim. 61.000 endeks üzerine çıkabilmek, bu risklerin yaşanmadan atlatılabileceğine işaret olur.
Böyle bir ortamda nakit izleyici olmak çok önemli fırsatların yakalanmasına imkan verebilir. Bahsettiğim düşüş riski nedeniyle, verdiğim alt düşük endeks seviyeleri görülmeden alım için çok aceleci davranmamak lazım. Arada verebileceğim teknik öneriler olursa, nakit imkanının en fazla yarısı kullanılmalı, diğer yarısı ise, daha kötüsü düşünülerek nakit bekletilmelidir diye düşünüyorum. Sakin davranmak düşüşlerde dahi büyük fırsatların yakalanmasına imkan yaratırken, aceleci olmak zararların baki kalmasına neden olabilir.
Fakat bir kez daha dikkat çekiyorum; bahsettiğim düşüş yaşansa dahi elinizde kalmış olan hisselerin görebilecekleri seviyelerden paniklemeyin. Sonrasında başlayacak yükseliş trendinde, hemen her hissede yüzlerin güleceği fiyatların görülmesini bekliyorum. Tabii çok yüksek bedelsiz potansiyelleri nedeniyle inanılmaz yükselişler göstermiş olan ve hala bunu sürdüren bazı hisseler için, bölündükten sonra aynı
düşüncede değilim!
NOT: Yazı 09:11'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!
Aydın Eroğlu